Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Stolen til venstre er tyveri

Men nordmenn som kjøper den, har ingenting å frykte.

TILSYNELATENDE LIKE: Stolen til venstre er fra Classic Furniture 4 u og er en kopi av Arne Jacobsens «Egget». Stolen til høyre er den originale, produsert med lisens av Fritz Hansen. Foto: Produsentene
TILSYNELATENDE LIKE: Stolen til venstre er fra Classic Furniture 4 u og er en kopi av Arne Jacobsens «Egget». Stolen til høyre er den originale, produsert med lisens av Fritz Hansen. Foto: Produsentene Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I England er opphavsretten mindre streng enn i Norge, noe som betyr at det er lovlig å produsere og selge møbelkopier 25 år etter at det opprinnelige designet ble laget.

I Norge er designet beskyttet 70 år etter designerens død.

Norge et økende marked - I løpet av de siste 16-18 månedene har antall salg til Norge økt dramatisk. Dette grunnet den nylanserte internettsiden vår, «ryktebørsen», og ikke minst showroomet vårt i London, hvor vi opplever økende besøk av skandinaver generelt, sier David Friedman, daglig leder og eier av Classicfurniture4u.com, et londonbasert firma som i sju år har solgt kopier av kjente designmøbler.

Ifølge Friedman er vi nordmenn spesielt interessert i Arne Jacobsens «Egget» og Poul Henningsens «Artichoke»-lampe.

Jacob Kristensen er gründer i Voga.com, nok et englandbasert firma som selger kopier av kjente designmøbler. Han forteller at også de har opplevd en markant økning i antall salg til Norge.

- De nordiske regionene er en viktig kundegruppe for Voga.com, og vi håper å øke vår nye produktserie i 2012 til å omfatte flere eksklusive produkter fra vårt eget merke, så vel som kvalitetskopier fra et bredere spekter av designere, sier Kristensen.

Stjeler stilen for en brøkdel av prisen Hos Classicfurniture4u kan du få kjøpt en kopi av Arne Jacobsens klassiker «Egget» til i underkant av 8000 kroner.

Er bare ekte vare godt nok for deg, er drømmestolen å få kjøpt hos Room21- med priser fra 43 800 kroner.

En annen anerkjent møbeldesigner var Ludwig Mies van der Rohe. Han tegnet moderne møbler som uten tvil er blitt førende klassikere, slik som Barcelona-stolen.

Hos Voga.com selger de en kopi, inspirert av originalen, til 6650 kroner.

Ønsker du heller et udødeliggjort kunstverk av en stol, og har 44 000 kroner til overs, kan du gå for den originale, designet av Mies van der Rohe og produsert av Knoll.

På Smow finner du herligheten i mange forskjellige farger og med ulike lærkvaliteter.

Designerens rettigheter krenkes Loni Barsten er daglig leder i Vitra Norge, et av de største firmaene som har lisens på å produsere kjente designmøbler.

Hun forteller at i Vitra synes de det er synd at det finnes personer som har behov for å kjøpe kopier, når det finnes så mange flotte originale møbler der ute, i alle prisklasser.

- Disse kundene har ikke kunnskap og pasjon når det gjelder design, men kjøper det ofte bare som statussymbol. Det er rettighetene til designerne som blir krenket, sier Barsten.

Mener det skader forbrukerne Vitra mister kunder og omdømme på grunn av dårlige kopiprodukter.

Loni Barsten forteller at Vitra jobber mye med å bekjempe produksjon av kopimøbler, fordi det ofte går utover forbrukerne og fordi det ikke er lov å produsere kopier.

- Det som ødelegger mest, er dårlige kopiprodukter som forringer produktkvaliteten, da gunstige priser betyr innsparinger på materialkvaliteten. Dette vil da forbrukerne lide for. Det gjelder spesielt kunder som ikke er klar over at de kjøper en kopi, sier Barsten.

Stolt av kvaliteten Friedman forteller at firmaet hans, Classic Furniture 4 u, er bygget opp på kvalitet.

- Vi er veldig påpasselige med hvilke materialer vi bruker. Læret får vi fra Italia, og stålet er importert 304, da dette er den beste kvaliteten, mener han.

- Møblene blir produsert i Østen, under strenge kvalitetskrav, sier han.

Kristensen forteller at de også i Voga er opptatt av at produktene de selger er av høyeste kvalitet.

- En ledende dansk ekspert på dette området, auksjonarius Henrik Henriksen, fant det svært vanskelig å se forskjell på en «Voga» og møbelet med den opprinnelige, lisensierte designen, sier han.

Vil bekjempe kopiproduksjonen - Det at noen har funnet smutthull i loven og tilbyr kopiprodukter i land hvor det ikke er ulovlig å selge kopiprodukter, ser vi fortsatt på som et lovbrudd. Vitra vil med mange andre kjente merkevarer-produsenter kjempe mot dette, sier Barsten.

Barsten synes det er ganske merkelig at det i Norge er lov til å kjøpe kopiprodukter for privatpersoner, men at det er straffbart for bedrifter. Hun mener det ikke er noen logikk i dette. Norge har bare delvis gitt beskyttelse til designerne, men ikke fullt ut slik de har gjort i flere europeiske land.

- Dette er en misforstått beskyttelse av forbrukerne. Det er blitt tatt opp mange ganger med forbrukerombudet, men de ser ikke noe behov for å endre dette, forteller hun.

Hvorfor velge originalen Barsten forteller at en original er produsert 100 prosent etter de kriteriene designeren har satt opp. Dette gjelder estetisk form, materiale og kvalitet. Oppgaven å produsere et møbel er gitt til en produsent som forplikter seg til å følge disse reglene, samt gi kommisjon til designeren for arbeidet.

«EGGET»: Tilsynelatende lik Arne Jacobsens klassiker «Egget», men dette er en kopi fra Designers Revolt. Foto: Produsenten
«EGGET»: Tilsynelatende lik Arne Jacobsens klassiker «Egget», men dette er en kopi fra Designers Revolt. Foto: Produsenten Vis mer

Det skaper trygghet å kjøpe en original, da vet du at du får den beste kvaliteten og får et produkt som varer i generasjoner.

- Det er dette designerne lever av. I praksis betyr det at bedrifter som produserer kopiprodukter, stjeler fra designeren, sier Barsten til Bonytt.no.

Et komplisert tema Ole-A. Rognstad er professor i privatrett på Universitet i Oslo, med immateriellrett som ett av kompetanseområdene.

Han forteller at dette med innføring av kopimøbler er et komplisert tema.

- Jeg er ikke helt sikker på det med lovligheten av møblene i England, men noen slike møbler kan nok ha en annen beskyttelse der enn i Norge. Ved internettsalg av møbler inn til Norge, kan det hevdes at møblene gjøres tilgjengelig for allmennheten her. I så fall er det hjemmel i åndsverkloven for å inndra møbler som har opphavsrettsbeskyttelse i Norge uansett lovligheten av dem i England.

Unntak for loven Skulle du som privatperson ønske å bestille et kopimøbel på internett, kan du gjøre det tilsynelatende uten å bekymre deg.

- Unntaket for loven her gjelder overfor dem som i god tro har kjøpt eksemplar til privat bruk, sier Rognstad.

Underdirektør i vareførselsseksjonen i Toll- og avgiftsdirektoratet, Liv Kristin Borgenholt Rundberget, bekrefter dette.

- Tollvesenet har ikke hjemmel for å tilbakeholde piratkopierte varer til privatpersoner så sant vi ikke har mistanke om at det er til videresalg. Skulle vi ha mistanke om at det er til kommersielt bruk, kontakter vi rettighetshaver/eier av merkevaren eller representanten. Så er det opp til dem å følge opp saken videre. Dette blir da en sivilrettslig sak, sier hun.

Borgenholt Rundberget forteller videre at Tollvesenet opplever en generell økning av import av kopivarer, men at tallene for 2011 som beskriver detaljert om det er møbler eller andre varer, ikke er klare enda.

Design original eller inspirert av originalen? Hun legger til at om du skulle være usikker på om det du kjøper er ekte vare, for eksempel en Eames original, kan det lønne seg å titte etter produsentenes varemerke.

Står det ikke noe produsentvaremerke på, er det nesten garantert en kopi. Alle Vitra-produkter er merket med Vitra. Dette gjelder også alle de andre store designprodusentene.

Er du i tvil, kan du kontakte aktuelle produsenter, som nok gjerne hjelper deg.

KLASSIKER: Du sitter nok godt i denne stolen. Mies van der Rohes originale design, produsert av Knoll. Foto: Produsenten
KLASSIKER: Du sitter nok godt i denne stolen. Mies van der Rohes originale design, produsert av Knoll. Foto: Produsenten Vis mer

Les også:
Noen farger er hippere enn andre
Få trendy interiør på lavbudsjett
Her er de kuleste norske møblene
Du blir sittende og det er verdt det

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

POPULÆR LAMPE: Ifølge nettstedet Smh.com.au er «The Arco lamp» en av de fem mest kopierte designmøblene. Originalen er designet av Achille Castaglioni og Pier Giacomo Castiglion, og produseres av Flos. Foto: Room21.no
POPULÆR LAMPE: Ifølge nettstedet Smh.com.au er «The Arco lamp» en av de fem mest kopierte designmøblene. Originalen er designet av Achille Castaglioni og Pier Giacomo Castiglion, og produseres av Flos. Foto: Room21.no Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!