Egenart: En kombinasjon av syre, struktur og en mineralkarakter man ikke finner noe annet sted gir disse vinene en egenart ingen har klart å kopiere. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
Egenart: En kombinasjon av syre, struktur og en mineralkarakter man ikke finner noe annet sted gir disse vinene en egenart ingen har klart å kopiere. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Vintest

Stor chablis-test: Fem får terningkast seks

Chablis på toppnivå er ulikt alt annet man finner i vinverden.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Så å si alle nordmenn har et forhold til Chablis. Dette har vært et kjærkomment navn som de fleste har tydd til når resten av vinkartet virker ukjent og risikabelt.

Chablis har visse egenskaper som har bidratt til å forme dens rykte. Den er alltid knusktørr, frisk og har en distinkt og egenartet mineralkarakter. At det i tillegg er opplest og vedtatt at den passer til all sjømat har gjort at dette har blitt vinen alle kjenner til.

Disse egenskapene gjør vinen lett gjenkjennelig smaksmessig men kan også være et hinder for utvikling og nytenkning. Med for mye eksperimentering med eik og andre utradisjonelle grep blir det fort litt murring blant tilhengerne.

Dette har ført til en lang rekke intetsigende viner som alle har en viss grad av de klassiske egenskapene, men samtidig ikke frembringer noe som helst annet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn