Stor forskjell på protein- og grønnsaksinnholdet

Ingen påleggssalater får terningkast seks.

ULIKE TYPER: I testen er både innhold av protein og innhold av frukt og grønnsaker lagt vekt på som positivt. Foto: Erik Helgeneset
ULIKE TYPER: I testen er både innhold av protein og innhold av frukt og grønnsaker lagt vekt på som positivt. Foto: Erik HelgenesetVis mer

(Bramat.no): I denne testen har vi tatt for oss italienske salater, fruktsalat, kyllingsalater, bagettsalater og lignende. Dette er pålegg som i stor grad er basert på soya- eller rapsolje.

Dette er med andre ord fettrike pålegg, men med mye gunstig umettet fett og lite mettet fett. Fettinnholdet varierer fra 26 til hele 48 prosent.

Ulike ingredienser
I testen inneholder noen av salatene fisk, kjøtt, egg eller kylling. Dette drar opp proteininnholdet. I frukt- og Italienske salater er proteininnholdet mye lavere, men desto høyere andel av frukt og grønt (variasjon fra 28 til 57 %).

I testen har vi derfor både gitt poeng for bra innhold av protein, men også bra innhold av frukt og grønt.

Kaloririkt pålegg
Til tross for at salatene inneholder gunstig plantefett, kan de også gir et høyt kaloriinntak. Dersom du vil passe midjemålet, begrense inntaket til 2-3 skiver daglig. Dersom du på den andre siden trenger ekstra energi er dette et bra valg av pålegg.

Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på et utvalg påleggssalater som finnes i de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye kalorier, protein, karbohydrater og grønnsaker/frukt de inneholder. Innholdet av kalorier teller halvparten.

Dessverre hadde vi ikke tilgang til sukkerarter, mettet fett, fiber eller salt i alle produkter, og kunne derfor ikke teste for dette. I stedet for har vi tatt hensyn til innholdet av frukt og grønnsaker og ikke sett på fettinnholdet — ettersom fettsyresammensetningen stort sett er bra (kanskje med unntak av produktet som inneholder bacon).

Ved å trekke ned for karbohydrater og rekke opp for prosent frukt og grønt justeres det for naturlige karbohydrater fra frukt og grønnsaker, stivelse og tilsatt sukker slik at produktene blir mer rettferdig bedømt.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater
Delikat tunfisksalat Testvinner med det høyeste proteininnholdet og nest laveste innhold av karbohydrater. Karakter: Produsent: Mills Delikat kyllingsalat Testvinner med det nest høyeste proteininnholdet og nest laveste innhold av karbohydrater. Karakter: Produsent: Mills Italiensk salat m/kjøtt Testvinner med nest laveste kaloriinnhold. Karakter: Produsent: Salatmesteren AS X-tra italiensk salat Lite karbohydrater, men også lite protein. Karakter: Produsent: Coop Norge Handel Delikat italiensk salat Greit innhold av karbohydrater, men lite protein. Karakter: Produsent: Mills Delikat italiensk salat med kjøtt Kommer bra ut på kalorier og karbohydrater. Salaten med det laveste (angitte) innholdet av frukt/grønt. Karakter: Produsent: Mills Denja fruktsalat Salaten med det laveste proteininnholdet. Salaten med det nest høyeste innholdet av frukt/grønt. Karakter: Produsent: Rieber&Søn ASA First Price italiensk salat Greit innhold av karbohydrater, men lite protein. Karakter: Produsent: Unil AS Delikat fruktsalat Salaten med det laveste kaloriinnholdet, men nest høyeste innhold av karbohydrater. Salaten med det høyeste innholdet av frukt/grønt. Karakter: Produsent: Mills Delikat salat med egg og bacon Salaten med det laveste innholdet av karbohydrater og nest mest protein, men faktisk også flest kalorier. Ukjent innhold av frukt/grønt. Karakter: Produsent: Mills Delikat rødbetsalat Salaten med det høyeste karbohydratinnholdet. Kommer også dårlig ut på protein. Karakter: Produsent: Mills Denja italiensk salat Produktet med nest laveste innhold av protein, men kommer greit ut på karbohydrater. Ukjent innhold av frukt/grønt. Karakter: Produsent: Rieber&Søn ASA