<strong>STORE FORSKJELLER:</strong> Vinneren har 143 kalorier og lite mettet fett pr 100 gram. Andre grillpølser har dobbelt så mye. Foto:ERIK HELGENESET
STORE FORSKJELLER: Vinneren har 143 kalorier og lite mettet fett pr 100 gram. Andre grillpølser har dobbelt så mye. Foto:ERIK HELGENESET Vis mer

Stor grillpølsetest: Dobbelt så mye fett i taperne

Mange kalorier å spare på å velge riktig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere matsaker på db.no/mat (Bramat.no): Pølser er ikke det sunneste du kan spise, men pølser er enkelt, godt, og noe som både barn og voksne liker.

Derfor er det greit å vite hva slags pølser du bør velge. Velger du de sunneste pølsene, lager litt salat eller grønnsaker ved siden av, og ikke spiser altfor mange pølser av gangen, kan du godt spise pølser innimellom.

Men enda sunnere er det selvfølgelig å velge rene fileter av kjøtt fremfor pølser og annen farsemat.

Rent kjøtt inneholder mindre kalorier, mindre salt, mer jern og protein, og langt mindre fett enn pølser.

Les også: MUK=Møkk?

Salt og fet farsemat Pølser, kjøttkaker, fiskekaker og annen farsemat inneholder ofte en del salt.

Spiser du mye av slik mat, kan du derfor få i deg for mye salt.

Farsemat inneholder også generelt mer fett enn rene fileter av kjøtt, og dette fettet er mettet, altså den typen fett vi anbefales å spise mindre av.

Les også: Derfor bør du spise mindre salt

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg grillpølser. Vi har valgt å kun ta med "vanlige grillpølser", ostegrill og bacongrill, mens alle "gourmetpølsene" som også er ment for grilling, kommer vi til å teste separat.

Grunnen til dette, er at disse pølsene ofte er til et litt annet bruk, har en litt annen målgruppe, og ofte spises med annet tilbehør enn den tradisjonelle grillpølsen.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, karbohydrater, fett, salt og andel kjøtt.

Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens mengde av energi, karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), fett og salt har har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no

Testresultater Gilde Go´og mager grill Testens vinner. Høyest innhold av kjøtt, lite mettet fett. Karakter: Produsent: Nortura SA Prior Grillpølse Greit med kjøtt, litt mye salt, men lite mettet fett. Karakter: Produsent: Nortura SA Finsbråten For alle grillpølser Greit med kjøtt og salt, litt mer mettet fett enn de over. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Solvinge Ostegrill Greit med kjøtt, men saltinnholdet kunne vært lavere. Karakter: Produsent: Norsk kylling AS Solvinge Grill Bra med kjøtt, men mer mettet fett enn vinneren. Karakter: Produsent: Norsk kylling AS Gilde Kjøttrik grillpølse Bra med kjøtt, lite salt i forhold til de andre, men mer mettet fett og kalorier enn vinneren. Karakter: Produsent: Nortura SA Nordfjord Grillpølse Greit med kjøtt og salt, litt mer mettet fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: Nordfjord AS Coop Grillpølser Mer karbohydrater enn de andre, og også en del mettet fett. Karakter: Produsent: Fatland Sandefjord AS Gilde Bacongrill Greit med kjøtt, men mer mettet fett, salt og kalorier enn vinnerne. Karakter: Produsent: Nortura SA Gilde Grillpølse Bra med kjøtt, men mer mettet fett og salt enn vinneren. Karakter: Produsent: Nortura SA Leiv Vidar Grill Greit med kjøtt, men en del mettet fett og salt. Karakter: Produsent: Leiv Vidar AS Smart 365 Grillpølser Lite kjøtt, mer salt og mettet fett enn de som scorer høyere. Karakter: Produsent: Ica Norge AS Gilde Ostegrill Ikke spesielt mye kjøtt. Mer mettet fett, kalorier, salt og karbohydrater enn vinnerne. Karakter: Produsent: Nortura SA Finsbråten Grillpølser Ikke spesielt mye kjøtt. Mer mettet fett, salt, kalorier og karbohydrater enn vinnerne. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Smedstuen gård Bacongrill med ost Får ikke terning pga manglende deklarering Karakter: Produsent: Smedstuen gård AS Les mer på Bramat.no:
Holde vekten etter slanking
Høyt blodtrykk i familien?
Hva er slowburn trening?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer