Stor ketsjuptest, fem fikk terningkast seks

Nesten tre ganger så mye tomater i vinneren som i taperen.

POPULÆRT: Tilbehør til for eksempel pølser, grillmat og pasta. Og dersom det er ketsjupen som får barna til å spise fiskekaker eller ren fisk, er det jo bare fint. Foto: ERIK HELGENESET
POPULÆRT: Tilbehør til for eksempel pølser, grillmat og pasta. Og dersom det er ketsjupen som får barna til å spise fiskekaker eller ren fisk, er det jo bare fint. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): De gamle traverne utfordres!

Årets test kuppes av Superbra sin ketsjup, med det absolutt aller høyeste tomatinnholdet og Sticky Fingers med sine California-tomater.

Produsenten av Superbra-ketsjup kaller sin en «voksenketsjup» med mer smak, mens Sticky Fingers med det nest høyeste tomatinnholdet har lite salt og sukker.

Fjorårets test vant Stabburet med sine fire ketsjuper, men nå får de konkurranse.

Tre viktige faktorer i en sunnere ketsjup Den ideelt sunne ketsjupen har mye tomat og lite sukker og natrium (fra tilsatt salt).

Vanlige tomater er ikke så veldig søte, derfor tilsettes sukker for at ketsjupen skal bli søtere og lettere å like. Salt påvirker også smaken, men er uheldig ernæringsmessig.

Vi har bare sett på næringsinnholdet i denne testen, smaken er en annen sak. Men du kan stemme på din favoritt.

Desto mer tomater som inngår i ketsjupen, desto mer næringsrik er den. Tomater inneholder også litt naturlig sukker samt en betydelig andel antioksidanter, bl.a. betakaroten, lykopen, vitamin C og vitamin E.

Hele tomater er også en kilde til fiber, mens ketsjup inneholder lite fiber. Ketsjup inneholder for øvrig lite protein og fett.
Les også: Derfor bør menn spise tomater.

Kan ketsjup inngå i et sunt kosthold? Nesten alle har en ketsjupflaske i kjøleskapet. Den brukes på pølser, til grillmat, noen har den på pastaen, i sauser og gryter, på hamburgeren osv.

Og omtrent alle liker ketsjup, selv om ikke alle vil innrømme det.

Ketsjup kan selvsagt ikke bli like sunt som ferske tomater, men ketsjup kan likevel være en del av sunt kosthold.

Spises den som et tilbehør i et måltid som inneholder fisk eller magert kjøtt, grønnsaker eller salat, og grove karbohydrater, er det ikke noe i veien for å ha på litt ketsjup.

Dersom det er ketsjupen som får barna til å ville spise fiskekaker eller ren fisk, ja da er dette bare fint. Men brukes ketsjupen på salte pommes frites, er det ikke så bra.

Dette har vi testet I denne testen har vi sammenliknet et utvalg ketsjup. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukkerarter, natrium og mengden ferske tomater som ble brukt til å framstille 100 gram ketsjup.

Desto større tomater, desto høyere poengsum, mens innholdet sukkerarter og natrium trekker ned. Andelen tomater ble ekstra vektlagt i testen.

Et produkt inneholder søtstoffet sukralose i stedet for tilsatt sukker. Derfor ble poengene for karbohydrater i produktene uten søtstoff fordelt innbyrdes, slik at det ble en jevn fordeling. Den med søtstoffer fikk også beste poengsum på denne faktoren. Det er selvsagt opp til hver enkelt å vurdere om de vil ha en ketsjup med sukker eller en med søtstoff.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Superbra ketsjup Ketsjupen med desidert mest tomater. Greit innhold av salt, middels på sukker. Uten konserveringsmiddel. Karakter: Produsent: Ivrig Handel AS Ketchup Nest høyeste tomatinnhold. Lite natrium. Greit innhold av sukker. Uten konserveringsmiddel. Karakter: Produsent: Sticky Fingers Idun sort pepper Bra innhold av tomater. Nest laveste sukkerinnhold (blant ketsjupene som er tilsatt sukker). Lite natrium. Uten konserveringsmiddel. Karakter: Produsent: Stabburet AS Idun tomatketchup uten tilsatt sukker Bra innhold av tomater. Aller laveste sukkerinnhold pga. tilsatt sukralose (søtstoff) i stedet for sukker. Lavest på natrium. Uten konserveringsmiddel. Karakter: Produsent: Stabburet AS Idun ketchup Bra innhold av tomater. Lavest på natrium. Greit innhold av sukker. Uten konserveringsmiddel. Karakter: Produsent: Stabburet AS Idun red hot chili Bra innhold av tomater. Lavest på natrium. Greit innhold av sukker. Uten konserveringsmiddel. Karakter: Produsent: Stabburet AS Heinz tomato ketchup mindre sukker og salt Denne har mindre sukker og salt enn de to andre Heinz-ketsjupene, men hevder seg ikke blant de øvrige ketsjupene i testen. Uten konserveringsmiddel. Karakter: Produsent/importør: Haugen-Gruppen Norge AS X-tra tomatketchup Nest laveste natriuminnhold, men det laveste tomatinnholdet. Lite sukker. Uten konserveringsmiddel. Karakter: Produsent: Coop Trading AS Delish tomatketchup Ketsjupen med det laveste innholdet av sukker (blant ketsjupene som er tilsatt sukker) og salt, men også tomater. Karakter: Produsent: ICA Norge AS Heinz økologisk tomato ketchup Testens eneste økologiske ketsjup inneholder mest sukker, men har et bra tomatinnhold. Lite salt. Uten konserveringsmiddel. Karakter: Produsent/importør: Haugen-Gruppen Norge AS Heinz tomato ketchup Nest høyeste sukkerinnhold. Lite natrium og tomater. Uten konserveringsmiddel. Karakter: Produsent/importør: Haugen-Gruppen Norge AS First Price tomat ketchup Både lite sukker og tomater. Kommer dårlig ut på natrium. Karakter: Produsent: Unil AS Pølsemaker Bergbys ketchup Lite sukker, men mest natrium. Lite tomater. Karakter: Produsent: Bergbys Kjøttforretning Rimi ketchup Mest salt og nest laveste tomatinnhold. Greit innhold av sukker. Karakter: Produsent: ICA Norge AS Les mer på Bramat.no:
Svømming for kropp og sjel
Tykkere av øl enn av vin?
Råd mot forstoppelse