OPPLADBARE DRILLER: To driller vant testen.  Foto: Øivind Lie
OPPLADBARE DRILLER: To driller vant testen. Foto: Øivind LieVis mer

Stor test av batteridriller

Kraftige driller på 14,4 volt - to får terningkast 6.

Oppladbar skrudrill er suverene saker, enten du skal montere gipsplater eller lage perfekte hull med hullsag.

Tidligere har vi testet kompaktdriller her på klikk, men nå har turen kommet til den kraftigere 14,4V-klassen av driller.

Her har vi prøvd å finne en maskin som er passe kraftig, passe dyr, og som takler de fleste oppgavene den blir satt til. Da snakker vi om tyngre skruing, boring, og gjerne bruk av middels store hullsager.

Til slutt hadde det vært suverent om denne drillen også takler boring i betong.

Utvalget Med dette utgangspunktet har vi plukket oppladbare driller med en voltstyrke på 14,4.

Alle har, har i tillegg til de vanlige bor og skrufunksjonene, også slagfunksjon for boring i betong.
Vi har tatt med sju driller i proffsegmentet og tre som er beregnet på hobbybrukeren. Hobbydrillene finner du i en egen artikkel her.

Tett i toppen Blant proffdrillene er det ingen dårlige driller, og det var overraskende tett i toppen.

Øverst kom to driller med samme poengsum, og nesten samme pris. Det gjør at vi har kåret to vinnere.

Vi må også få lov til å si at vi er positivt overrasket over Dewalts supercomeback. Tett bak disse to vinnerne følger resten av drillene med bare noen få poeng forskjell.

Dette har vi sett etter Hovedkriteriene for denne testen er brukervennlighet og kapasitet. Under brukervennlighet har vi sett på hvor god kontroll startbryteren gir. Kan du styre farten fra bare noen få omdreininger til full fart?

Er grepet godt, passe stort og sitter det godt i hånda? Vi har også vurdert om maskinen har god balanse. Her kan godt en relativt tung drill føles lett om ingeniørene har fordelt vekten riktig.

På punktet kapasitet har vi sjekket om drillene klarer de tunge skrujobbene og likeledes om de klarer mange batteridrillers skrekk: hullsag.

Når det gjelder boring i betong, var det ingen av drillene som leverte som forventet. Disse maskinene er greie til mindre hull, men du må ha god tid.

På de mer krevende jobbene må du over på kraftigere og mer dedikerte maskiner.

Brukstid har vi lagt mye vekt på. Selv om mange av drillene har et batteri på rundt 3,0 Ah (ampère-timer - hvor lenge batterier varer på en ladning) er det store forskjeller i brukstid.

Vi har også vurdert byggekvaliteten. Her har vi sett på materialvalg og andre faktorer som avgjør om dette er en drill som tåler røff bruk.

Testen I panelet har Jan Arild Larsen og Mike Steffen Storsveen sittet. De er begge elektrikere hos Fixel. De har gitt drillene tøffe oppgaver over en periode på to måneder.

TEST AV BRUKSTID: Vi boret hull helt til batteriet var tomt. Foto: Øivind Lie
TEST AV BRUKSTID: Vi boret hull helt til batteriet var tomt. Foto: Øivind Lie Vis mer

I tillegg er brukstida på hver enkelt drill testet. Det har vi gjort ved at vi boret hull med et 22 millimeter flatbor i vanlig, justerte trevirke og deretter talte antall hull hver maskin klarte før den stoppet.

Poengberegning Alle drillene er gitt poeng fra en til seks, der seks er best. Vi har brukt hele skalaen. Det betyr at den maskinen som har fått seks eller ett poeng, bare er best og dårligst innenfor dette utvalget.

Hvilken skal du velge? Her bør du velge ut fra hvilke egenskaper du er ute etter. For her er det forskjeller, mellom for eksempel den robuste og superkraftige Dewaltdrillen, den solide drillen fra Metabo og Hitachien, som gjør det suverent best på brukstid.

Under finner du proffdrillene vi har testet.  


Les også:
Tre måter å ødelegge batteridrillen på
Slik borer du i flisene
Slik sparkler du gipsplater

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Bosch GSB 14,4V-li En kompakt drill som leverer svært bra på alle kriterier. Karakter: 6/6 Produsent: Bosch Pris: 4550 Dewalt DCD 936 L2 Helt overlegen på kapasitet, i tillegg har den et ekstra gir. Karakter: 6/6 Produsent: Dewalt Pris: 4500 PanasonicEY7940LZ2S ( EY7940LR2S) Suveren balanse. Dette er en forlengelse av hånda. Karakter: 5/6 Produsent: Panasonic Pris: 3680 Hitachi DV 14DBL /DSL Denne utklasset de andre maskinene på brukstid. Karakter: 5/6 Produsent: Hitachi Pris: 4774 Makita BHP 446
Kompakt drill med suveren kontroll, men noe dårligere brukstid enn de beste. Karakter: 4/6 Produsent: Makita

Pris: 3730 Milwaukee C14 PD-32 C En kraftig og solid drill med god kapasitet Karakter: 4/6 Produsent: Milwaukee Pris: 3738 Metabo SB 14,4 LTX Suveren byggekvalitet, men sliter med dårlig vektfordeling og snau kapasitet. Karakter: 1/6 Produsent: Metabo Pris: 4400

TESTPANEL: Jan Arild Larsen og Mike Steffen Storsveen. Foto: Øivind Lie
TESTPANEL: Jan Arild Larsen og Mike Steffen Storsveen. Foto: Øivind Lie Vis mer