PIZZA: Klikk.no har testet 46 forskjellige frossenpizzaer. Petter Berg HM Foto
PIZZA: Klikk.no har testet 46 forskjellige frossenpizzaer. Petter Berg HM FotoVis mer

Stor test av den sunneste pizzaen

At det var mulig å velge mellom hele 46 ulike frossenpizzaer, var mer enn man kunne forvente. Hva er bra, og hva er dårlig i frysedisken?

|||

Norge har lenge vært det landet i verden der det spises mest frossenpizza. Nordmenn spiser fem og en halv kilo frossenpizza i året, ifølge Newswire.

Annenhver nordmann spiser minst én frossenpizza i måneden. Ti prosent spiser minst én i uka.

66 prosent i aldersgruppen 15 til 24 år spiser frossenpizza én gang i måneden eller oftere, ifølge Synovate-undersøkelsen Norske spisefakta 2008.

Kun fire prosent svarer at de aldri spiser frossenpizza. Dessuten spiser menn oftere frossenpizza enn kvinner, og de yngre spiser oftere enn de eldre.

Folk på landet spiser pizza noe oftere enn folk i byene, og barnefamilier spiser noe mer pizza enn familier uten barn.

Vinnerne - får karakter 5: Grandiosa Lørdagspizza: 17 av 21 poeng Big One American Bacon: 17 av 21 poeng


Taperne - får karakter 1: Big One Restaurant Premium Pepperoni: 2 av 21 poeng Originale Pepperoni: 2 av 21 poeng Pizza med tynne bunner vs pizza med tykke bunner

Velger du en tykkbunnet pizza, får du unektelig mer deig i magen, noe som metter. Samtidig betyr det at du får et mer ubalansert måltid med forholdsvis mye karbohydrater fra hvitt mel. Tynne bunner betyr mer fyll, og det er ofte ikke så dumt. Det kommer bare an på hva fyllet er. Dessverre er det gjerne mye ost, noe som gjør at fettprosenten øker.

Pizza med kjøtt vs pizza uten kjøtt

Kjøttfyll på pizzaen gjør at du får i deg mer protein. Men alt fyll er ikke like sunt. Ren skinke er bedre enn pepperoni- og salamipølser, som jo er spekket med fett. Kylling er ikke så dumt heller, men som det fremgår av testen - det som ser sunt ut, er ikke nødvendigvis sunt! Mange av pizzaene som fremstår som vegetaralternativer, enten de heter Mozzarella eller Spinaci, inneholder faktisk så mye ost at de ikke er et hakk sunnere. Men vi sitter igjen med et stort spørsmål - hvor er sjømatpizzaene? Hvor er en skikkelig god tunfiskpizza, eller en med skalldyr på?


Sjekk hvordan den vanlige Grandiosaen kom ut i testen

Denne pizzaen har fått Nøkkelhullsmerket. Vi skjønner ikke hvorfor.


Pizza med mye grønnsaker

De fleste pizzaene i testen har tomatpuré som den viktigste "grønnsaken". Hvor blir det av de tykke tomatskivene, store ringer av paprika, rikelig med mais, eller pizza med flere typer løk? Noen pizzaer er hederlige unntak og runder opptil 40 % grønnsaker, da uten tomatpuré.

Gjør frossenpizzaen sunnere

Det smarteste du kan gjøre med en frossenpizza, er å dele den med minst en annen person. Da har du ledig plass på tallerkenen til en liten salat, for eksempel fra en pose ferdig vasket og ferdig kuttet. Sleng på noen sukkererter og cherrytomater, og vips! Enklere blir det ikke! Med en gang er pizzaen din straks mange hakk sunnere. Om du ser på merkingen på en del pizzaer, så oppgir de at for eksempel en halv liten pizza er en porsjon. Eller at en litt større pizza skal deles på tre personer. Følg dette rådet, selv på de der det ikke står noen slik anbefaling! Så unngår du at en pizza står for 60 % eller mer av dagens kaloriinntak.

Testutvalget

Testutvalget er tilgjengelige pizzaer på samme dag, kjøpt inn fra butikker i de fire store matvarekjedene. Totalt 46 pizzaer fra Coop Mega, Rema 1000, Ica Supermarked og Meny ble kjøpt inn torsdag 29.4.2010.


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.