Stor test av ferdigrevet ost og pizzatoppinger

Ekte ost er best.

EKTE OST FRAMFOR ETTERLIKNINGER: Pleier du å velge ferdigrevet ost på pizzaen, bør du sjekke denne testen. Foto: ERIK HELGENESET
EKTE OST FRAMFOR ETTERLIKNINGER: Pleier du å velge ferdigrevet ost på pizzaen, bør du sjekke denne testen. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Velg ekte ost framfor topping. (Bramat.no): Gulost er en vanlig del av det norske kostholdet, ikke bare til brødskivene, men også i matlagingen.

Mange bruker revet ost til retter som pizza og lasagne, og en del velger å kjøpe ferdigrevet ost framfor å rive osten selv.

Ost er mer enn bare fett Ost er helt klart en kilde til både fett og kalorier, men inneholder også viktige næringsstoffer som protein, vitamin A, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12, kalsium og jod.

Vanlig fet hvitost inneholder rundt 27 % fett, hvorav 2/3 er mettet. Resten er enumettet og flerumettet.

Mettet fett er en type fett som vi frarådes å spise for mye av, mens de andre typene bør vi øke inntaket av.

I løpet av de siste årene er det imidlertid en del forskning som tyder på at melkefett ikke er så helseskadelig som vi tidligere har trodd. Les også: Gir melk økt risiko for hjerte- og karsykdom?

Hva skiller ost fra etterligningene Ekte ost framstilles fra melk og/eller fløte ved at mysen er delvis fjernet fra ostestoffet (de koagulerte proteinene).

Norsk ost inneholder pasteurisert melk, salt og løpe, men kan også være tilsatt surhetsregulerende middel, konserveringsmiddel, farge og syrekultur. Flere revete oster inneholder også litt antiklumpemiddel, potetmel eller stivelse.

Uttrykket «ost» kan bare brukes på produkter som bare inneholder fett fra melkeråvarer. Dersom det inneholder fett fra andre kilder, kan ikke produktet kalles «ost».

«Falske oster» inneholder både ost og vegetabilsk fett. I noen typer er det vegetabilske fettet i form av rapsolje, mens andre inneholder palmeolje, som ikke er spesielt bra for helsa. Som regel er det minst like mye vegetabilsk fett som ost.

Bruken av vegetabilsk fett fører til at produktet inneholder mindre av de øvrige sunne næringsstoffene fra melka. Dette avspeiles i testen. Etterligningene inneholder nemlig mindre protein og kalsium, fordi osten er spedd ut.

Dette har vi testet I denne testen har vi sammenliknet en rekke revete oster og revete pizzablandinger eller økonomiblandinger, som de ofte kalles. Produktene har samme bruksområde, og derfor har vi tatt med både ekte ost og etterlikningene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, karbohydrater og kalsium, samt bruken av palmeolje eller vegetabilsk fett.

Mye protein og kalsium har trukket opp, mens innholdet av energi og karbohydrater har trukket ned. Innhold av palmeolje har gitt minuspoeng, fordi dette forringer kvaliteten på produktet.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 1. Vi har valgt å ikke bruke terningkast 6 i denne testen, ettersom dette er svært energitette produkter.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1 eller 2, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den du liker best.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningene til testen hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Arla Apetina Finello, mozzarella Høyt innhold av kalsium og lite kalorier sammenliknet med andre. Bra innhold av protein og lite karbohydrater. Karakter: Produsent: Arla Foods Coop revet ost, mozzarella Høyt innhold av kalsium. Lite karbohydrat og lite kalorier sammenliknet med andre. Karakter: Produsent: Rødkærsbro Mejeri Synnøve Revet, mozzarella Bra med kalsium. Ikke så mye kalorier og bra med protein. Karakter: Produsent: Synnøve Finden AS Tine Jarlsberg, original Bra med kalsium og protein. Minimalt med karbohydrater. Karakter: Produsent: Tine Coop revet ost quattro Bra med kalsium og protein. Lite karbohydrater. Karakter: Produsent: Rødkærsbro Mejeri Rema 1000, pizzaost Bra innhold av kalsium. Lite karbohydrater, bra med protein. Karakter: Produsent: REMA 1000 Tine revet ost original, Jarlsberg & Norvegia Bra med protein og kalsium. Minimalt med karbohydrater. Karakter: Produsent: Tine Tine Original revet, Norvegia Testens høyeste innhold av kalsium. Bra med protein og minimalt med karbohydrater. Karakter: Produsent: Tine Tine revet ost, vellagret Jarlsberg & mozzarella Bra innhold av kalsium. Lite karbohydrater, bra med protein. Karakter: Produsent: Tine Rema 1000, mozzarella Greit innhold av kalsium. Lite karbohydrat og relativt lite kalorier. Karakter: Produsent: REMA 1000 Tine revet ost 4 oster, Jarlsberg, Norvegia, mozzarella og edamer Bra innhold av kalsium. Relativt lite kalorier, og minimalt med karbohydrater. Karakter: Produsent: Tine Coop revet ost, cheddar Bra innhold av kalsium. Lite karbohydrater. Litt mer kalorier enn testvinnerne. Karakter: Produsent: Rødkærsbro Mejeri Synnøve grovrevet ost Greit innhold av kalsium. Bra med protein og ikke for mye kalorier. Karakter: Produsent: Synnøve Finden AS X-tra topping til matlaging Trekk for innhold av palmeolje. Vi har ikke fått tak i kalsiuminnhold, men ettersom dette ikke er ordentlig ost, er det mindre kalsium enn testvinnerne. Karakter: Produsent: Coop First Price revet Vi har ikke fått tak i kalsiuminnhold, men ettersom dette er en topping, ikke ost, inneholder den mindre kalsium enn ekte ost. Karakter: Produsent: Unil AS Smart 365 revet topping Vi har ikke fått tak i kalsiuminnhold, men ettersom dette er en topping, ikke ost, inneholder den mindre kalsium enn ekte ost. Karakter: Produsent: Ica Norge AS Vergeer pizzablanding Mindre kalsium enn andre typer. Også mer karbohydrater og mindre protein. Karakter: Produsent: Vergeer Holland Synnøve revet økonomipakke Mindre kalsium enn andre typer. Også mer karbohydrater og mindre protein enn andre typer. Trekk for innhold av vegetabilsk olje. Karakter: Produsent: Synnøve Finden AS Tofutti, creamy smooth mozzarella style, melkefri soyabasert revet ost Testens taper. Er ikke egentlig en ost, og inneholder derfor minimalt med kalsium og mer karbohydrat enn mange andre. Karakter: Produsent: Triano Brands Limited Les mer på Bramat.no:
Vondt i magen av melk
Marit Bjørgen ønsker å inspirere barn og unge
Hva er FODMAP-dietten?

Artikkelen kommer fra trenings- og kostholdsportalen BraMat.no.

Les mer på BraMat.no om:
Trening
Kosthold
Oppskrifter
Vekt

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer