Stor test av fersk pasta: Her er pastaen du bør velge

Fire får terningkast seks.

SUNNERE: Utvalget av fersk pasta blir stadig bedre. Pasta med fullkorn eller grønnsaker har langt mer vitaminer, mineraler og fiber enn varianter bare laget av finmalt mel. Foto: ERIK HELGENESET
SUNNERE: Utvalget av fersk pasta blir stadig bedre. Pasta med fullkorn eller grønnsaker har langt mer vitaminer, mineraler og fiber enn varianter bare laget av finmalt mel. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Spagetti og annen pasta er noe de fleste både liker og spiser.

Spagetti med tomat og kjøttsaus er en klassikere i de fleste barnefamilier, men pasta kan brukes til så mye annet også.

Som tilbehør til de mest fantastiske gourmetretter eller som restitusjonsmat etter en hard treningsøkt.

Er pasta sunt? Spør du en lavkarbotilhenger, vil du garantert få høre at pasta er usunt.

Spør du en ernæringsfysiolog vil du få et litt mer nyansert svar: Pasta er helt klart en matvare som inneholder mye karbohydrater, men så lenge du er slank og aktiv kan pasta gjerne inngå i et ellers sunt kosthold.

Les også: Er karbohydrater farlig

Trener du mye, er pasta dessuten super restitusjonsmat.

Men, har du lett for å legge på deg og/eller ønsker å gå ned i vekt, kan det være lurt å begrense inntaket av pasta og annen mat som er rik på raske karbohydrater.

Les også: På lag med kroppen? Bli god på restitusjon!

Og for alle kan det være greit å tenke på pasta som tilbehør, ikke som den største delen av middagsmåltidet.

Bruk gjerne tallerkenmodellen: 1/3 grønnsaker 1/3 kjøtt/fisk/fugl og 1/3 pasta.

Fersk og tørr pasta Den største forskjellen på fersk og tørr pasta, er at fersk pasta ofte inneholder egg, noe som ikke er så vanlig i tørr pasta.

Den ferske pastaen er dessuten veldig rask å tilberede.

Koketiden er på kun noen få minutter.

Denne testen tar ikke for seg smak. Da Din Side testet fersk pasta i fjor, var testerne enige om at pastaen som smaker best er tagliattele.

Hvor mye sunnere? Forskning viser at fullkorn er bra for helsa.

Velger du fullkornsvarianter av brød, og pasta, får du i deg mer vitaminer, mineraler og fiber enn hvis du velger varianter kun laget av finmalt mel.

Innholdet av fiber i fullkornspasta sammenliknet med vanlig pasta er kanskje ikke enormt, men spiser du pasta jevnlig er det likevel lurt å tenke at «alle monner drar».

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.
Testresultater Fersk Ferdig Tagliatelle fullkorn Bra med fiber, mer protein og mindre karbohydrater enn mange av de andre. Karakter: Produsent: Unil AS Jippi Fersk fullkorn spaghetti Bra med fiber, mer protein og mindre karbohydrater enn mange av de andre. Karakter: Produsent: Unil AS Toro Fersk grønnsakspasta brokkoli og erter Greit med fiber, ok med protein, og stort pluss at den inneholder 40% grønnsaker. Karakter: Produsent: Orklafoods Toro Fersk grønnsakspasta blomkål Greit med fiber, ok med protein, og stort pluss at den inneholder 40% grønnsaker. Karakter: Produsent: Orklafoods Toro Fersk grønnsakspasta gulrot Greit med fiber, ok med protein, og stort pluss at den inneholder 40% grønnsaker. Karakter: Produsent: Orklafoods Fersk Ferdig Spaghetti Mindre karbohydrater enn mange av de andre. Ok, men ikke spesielt høyt innhold av fiber. Karakter: Produsent: Unil AS Fersk Ferdig Tagliatelle Mindre karbohydrater enn mange av de andre. Ok, men ikke spesielt høyt innhold av fiber. Karakter: Produsent: Unil AS REMA 1000 Tageliatelle fullkornspasta Greit innhold av fiber. Karakter: Produsent: Raviolificio Lo Scoiattolo S.p.A REMA 1000 Spaghetti eggpasta Ikke spesielt høyt innhold av fiber. Karakter: Produsent: Raviolificio Lo Scoiattolo S.p.A RANA Tagliatelle Greit med protein, men inneholder ikke fiber i det hele tatt. Karakter: Produsent: Pastifico Rana S.p.A RANA Spaghettoni Greit med protein, men inneholder ikke fiber i det hele tatt. Karakter: Produsent: Pastifico Rana S.p.A Coop Fettuccine Greit med protein, men inneholder ikke fiber i det hele tatt. Karakter: Produsent: Coop Trading AS Les mer på Bramat.no:
Store men ikke nødvendigvis sterke muskler?
Spis kjøtt med god samvittighet
Gresskarsuppe med koriander og kokosmelk