55 ELLER 100 PROSENT? Det er enorm forskjell på hvor mye fullkorn det er i fullkornspastaen. Foto: BRAMAT.NO
55 ELLER 100 PROSENT? Det er enorm forskjell på hvor mye fullkorn det er i fullkornspastaen. Foto: BRAMAT.NOVis mer

Stor test av fullkornspasta: Nesten dobbelt så mye fullkorn i vinnerne

Bramat har testet fullkornspasta.

(Bramat.no): Spagetti og annen pasta er noe de fleste både liker og spiser.

Spagetti med kjøttsaus eller tomatsuppe med makaroni er klassikere i de fleste barnefamilier, men pasta kan brukes til så mye annet også.

I salater, som tilbehør til de mest fantastiske gourmetretter (da er det vel mange som foretrekker fersk pasta), eller som restitusjonsmat etter en hard treningsøkt.

Er pasta sunt? Spør du en lavkarbotilhenger, vil du garantert få høre at pasta er usunt.

Spør du en klinisk ernæringsfysiolog vil du få et litt mer nyansert svar: Pasta er helt klart en matvare som inneholder mye karbohydrater, men så lenge du er slank og aktiv kan pasta gjerne inngå i et ellers sunt kosthold.

Trener du mye, er pasta dessuten super restitusjonsmat.

Men, har du lett for å legge på deg og/eller ønsker å gå ned i vekt, kan det være lurt å begrense inntaket av pasta og annen mat som er rik på raske karbohydrater.

Les også: På lag med kroppen? Bli god på restitusjon!

Og for alle kan det være greit å tenke på pasta som tilbehør, ikke som den største delen av middagsmåltidet. Bruk gjerne tallerkenmodellen: 1/3 grønnsaker 1/3 kjøtt/fisk/fugl og 1/3 pasta.

Hvor mye sunnere er egentlig fullkornspasta? Forskning viser at fullkorn er bra for helsa.

Velger du fullkornsvarianter av brød, og pasta, får du i deg mer vitaminer, mineraler og fiber enn hvis du velger varianter kun laget av finmalt mel.

Innholdet av fiber i fullkornspasta sammenliknet med vanlig pasta er kanskje ikke enormt, men spiser du pasta jevnlig er det likevel lurt å tenke at «alle monner drar».

I det siste har det også kommet hvit fiberpasta i butikkene. Dette er pasta som ikke er laget av fullkorn, men som er tilsatt fiber.

Mengden fiber i denne typen er omtrent lik som i fullkornspasta, men du får ikke med deg de andre positive helseeffektene som du gjør ved å velge fullkorn.

Se også bramat.nos vurdering av fylt pasta

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg fullkornspasta og fiberpasta. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av fiber og fullkorn. Vi har latt mengden fiber telle dobbelt opp ettersom de aller fleste av oss får i seg for lite fiber.

I testen er produktene rangert fra terningkast 4 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 4.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Coop Anglamark Spaghetti økologisk fullkornspasta 100% fullkorn, greit med fiber. Karakter: Produsent: Coop Trading AS Coop Anglamark Penne økologisk fullkornpasta 100% fullkorn, greit med fiber. Karakter: Produsent: Coop Trading AS Coop Anglamark Fusilli økologisk fullkornpasta 100% fullkorn, greit med fiber. Karakter: Produsent: Coop Trading AS Rema 1000 Fusilli 100% fullkorn, greit med fiber. Karakter: Produsent: REMA Trading AS Rema 1000 Penne 100% fullkorn, greit med fiber. Karakter: Produsent: REMA Trading AS Rema 1000 Spaghetti 100% fullkorn, greit med fiber. Karakter: Produsent: REMA Trading AS Jippi Fullkornspasta Nesten 100% fullkorn, ok med fiber. Karakter: Produsent: Unil AS Eldorado Fusili fullkorn 100% fullkorn, ok med fiber Karakter: Produsent: Unil AS Jacobs Fullkorn Pennoni 100% fullkorn, ok med fiber Karakter: Produsent: Unil AS Jacobs Fullkorn fusilloni 100% fullkorn, ok med fiber Karakter: Produsent: Unil AS Go Eco økologisk Fusilloni fullkornspasta 100% fullkorn, ok med fiber Karakter: Produsent: Unil AS Go Eco økologisk Lumaconi fullkornspasta 100% fullkorn, ok med fiber Karakter: Produsent: Unil AS Sopps Fullkornspasta Fusili Bare 55 % fullkorn, men ok med fiber. Karakter: Produsent: Läntmannen Cerealia AS Sopps Havrepasta Fullkorn Fusili Bare 55 % fullkorn, men ok med fiber. Karakter: Produsent: Läntmannen Cerealia AS Sopps Fullkornspasta Penne Bare 55 % fullkorn, men ok med fiber. Karakter: Produsent: Läntmannen Cerealia AS Sopps Fullkornspasta Spaghetti Bare 55 % fullkorn, men ok med fiber. Karakter: Produsent: Läntmannen Cerealia AS Barilla Spaghetti 100 % fullkorn 100 % fullkorn, men litt mindre fiber enn en del av de andre. Karakter: Produsent: Barilla Norge AS Barilla Fusili 100% fullkorn 100 % fullkorn, men litt mindre fiber enn en del av de andre. Karakter: Produsent: Barilla Norge AS Barilla Cellentani 100% fullkorn 100 % fullkorn, men litt mindre fiber enn en del av de andre. Karakter: Produsent: Barilla Norge AS Sopps Hvit fiberpasta Makaroni Greit med fiber, men ikke noe fullkorn. Karakter: Produsent: Läntmannen Cerealia AS Sopps Hvit fiberpasta Fusili Greit med fiber, men ikke noe fullkorn Karakter: Produsent: Läntmannen Cerealia AS

Les mer på Bramat.no:
Sit ups gir deg ikke flat mage
Mors livsstil påvirker barnets vekt
Øker mettet fett risiko for type 2 diabetes?

VELG TØRKET : Da Dinside smakstestet fersk pasta i fjor fikk fullkornspastaen strykkarakter. Udelikat, merkelig konsistens, og rett og slett ikke godt, var smakspanelets konklusjon. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VELG TØRKET : Da Dinside smakstestet fersk pasta i fjor fikk fullkornspastaen strykkarakter. Udelikat, merkelig konsistens, og rett og slett ikke godt, var smakspanelets konklusjon. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer