Foto: Petter Berg HM Foto
Foto: Petter Berg HM FotoVis mer

Stor test av grillpølser

Trodde du kyllingpølser var sunt? Se hvilke grillpølser som er sunnest.

Pølser er i utgangspunktet ikke det smarteste valget du gjør, dersom du vil grille, kose deg og samtidig tilføre kroppen nyttige næringsstoffer. Men fordi utvalget av grillpølser nå er enormt, kan du gjøre smarte og mindre smarte valg innen denne varegruppen også.

Enten du er opptatt av den slanke linje, eller å få i deg nok vitaminer og mineraler, eller også er opptatt av å bygge muskler, så vil det være sunnest å velge pølser med mindre fett og mer kjøtt.

Ingen sangstemme

Svartbrent er ikke bra for noe! Da jeg var liten, sa alltid min bestemor at det var bra å spise det svartbrente på grillmaten, det ga en fin sangstemme.

Dette er dessverre ikke sant. Og når vi i tillegg vet at svartbrent kjøtt inneholder en rekke kreftfremkallende stoffer, kjent som PAH og stekemutagener, så er det ingen grunn til å spise mat som ikke bare er død, men helt kremert.

Pass på temperaturen under grillingen, la maten ha tilstrekkelig avstand til kullene og varmen, og snu maten regelmessig så den blir jevnt stekt.

Renest er sunnest

Rene fileter av fugl, kjøtt og fisk er sunnest. Selv om vi har kåret den sunneste vinneren blant utvalget av grillpølser, gjør du lurt i å velge rene fileter av fisk, kjøtt eller fugl når du griller.

La dette være førstevalget, og spe heller på med grillpølser en gang i blant. På den måten får du et balansert og sunt kosthold uten å gå glipp av noe.

Tilbehøret er også viktig. En grillpølse kommer sjelden alene. Den følges for eksempel av pølsebrød, lomper, potetsalat og sprøstekt løk, i tillegg til ketsjup og sennep, selvsagt. Og kanskje litt rekesalat. Det er i grunnen mye man kan ha på grillpølsen, og det meste er svært kaloririkt.

Slik er testen utført

Vi har testet et utvalg grillpølser innkjøpt på Centra på Høvik, Rema 1000 på Bekkestua og Ica på Huseby 26. mai 2010. Vi har kjøpt inn alle pølsepakker med ordet "grill" på, enten i produktnavnet eller også som tydelig indikasjon på hva pølsen er til.

Vi har kjøpt pølser med kjøtt av mange slag - storfe, svin, kylling, kalkun og lam, samt "rene" grillpølser og grillpølser med ost, chili eller andre vrier.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

UTEN KJØTT: Klikks test viser at mange av kyllingpølsene på markedet i dag er uten ett eneste gram kjøtt, mens noen av de vanlige kjøttpølsene overrasker innholdsmessig. ALLE FOTO: Peter Berg HM Foto
UTEN KJØTT: Klikks test viser at mange av kyllingpølsene på markedet i dag er uten ett eneste gram kjøtt, mens noen av de vanlige kjøttpølsene overrasker innholdsmessig. ALLE FOTO: Peter Berg HM Foto Vis mer