Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Stor test av iskrem på boks

Våre kresne konditorer jaktet på den naturlige smaken.

DESSERT-IS: Hennig-Olsen stikker av med seieren når vi tester iskrem.  FOTO: Produsenten
DESSERT-IS: Hennig-Olsen stikker av med seieren når vi tester iskrem. FOTO: Produsenten Vis mer

Is til dessert er perfekte greier. Du kan gå for en hjemmelaget is, kanskje med en karamellsaus du lager selv. Eller du kan dykke ned i de store fryseboksene hos nærmeste butikk.

Her har vi gjort det litt enklere for deg å velge riktig variant.

Dessertis - utvalget i testen Her finnes det et utall av varianter. For å begrense det noe bad vi de store produsentene sende oss varianter av vaniljeis, sjokoladeis og jordbæris. Vi oppfordret dem også til å sende oss den beste isen de har.

Det kresne testpanelet:  Testen er utført av Annemari Erlbeck, konditor på Statholdergaarden og Mats-Erland Jensen, konditor på Mat´s konditori i Sandefjord. Begge er deltagere på det norske konditorlandslaget.

Slik har vi satt karakterer: All isen er testet blindt og vurdert etter tre kriterier. Utseende, smak og konsistens.

Vi har brukt hele karakterskalaen.

Det betyr at isen som har får karakter seks eller en, kun er den beste og dårligste isen innenfor dette utvalget.

Slik skal isen smake Det som kjennetegner en god is er at den må være balansert i smaken. Det betyr at den skal være passe søt, ikke for kraftig og ikke for mild.

Vi vil ha naturlig smak Isen skal smake naturlig av de råvarene som skal være i den.

Da bør vaniljeisen smake deilig ekte vaniljestang. Ideellt sett. Da kjenner du de små vaniljefrøene i munnen. En del vaniljeis smaker bare papp. Det skyldes at det er brukt kunstig vanilje (vanilin som det står på deklarasjonen). Den er laget av cellulose lik den som brukes i papirproduksjon.

Har isen sjokolade skal det smake behagelig sjokolade. Da skal det ikke føles som om du tar en skje kakao i munnen når du spiser sjokoladeis.

Er det sjokoladebiter i isen bør det være covertyr. Det betyr ren sjokolade, ikke kakao som blandet med unaturlig fett og oljer.

Fyldig konsistens Konsistensen bør være fyldig og kremig og ikke for luftig. Is som det kjøres inn alt for mye luft i smaker bare luft.

Prisene kan variere Det er vanskelig for produsentene å gi en helt riktig pris på isen. Først og fremst fordi det ikke er de som bestemmer den. Det betyr at prisen kan varierer en del fra den vi oppgir.

(Over 11.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:
Oppskrift på frokostpannekaker
Her er den beste kaken
Perfekt kveldssnacks

TESTPANEL: Isen ble testet av Annemari Erlbeck og Mats-Erland Jensen. FOTO: Øivind Lie
TESTPANEL: Isen ble testet av Annemari Erlbeck og Mats-Erland Jensen. FOTO: Øivind Lie Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Hennig-Olsen Creme Jubileum Vanilje Denne isen var god selv uten frø, smaker ikke kunstig. Karakter: 6/6 Produsent: Hennig-Olsen Pris: 36,90 Diplomis Royal Fløteis med vanilje fra Madagaskar En is med litt rar ettersmak, men ellers ok. Karakter: 5/6 Produsent: Diplomis Pris: 39,90 Tonitto Chocolate Praline Denne smakte helt ok, men litt kunstig. Karakter: 5/6 Produsent: Tonitto Pris: 59 Hennig-Olsen Please Yoghurtis med jordbær Isen virker noe kunstig. Man blir sittende igjen med vel mye smak. Karakter: 5/6 Produsent: Hennig-Olsen Pris: 44 Diplomis Royal Fløteis med sjokoladesaus og spanske mandler Denne isen smakte mye av salte karamellmandler og dårlig sjokolade. Karakter: 4/6 Produsent: Diplomis Pris: 39,90 Hennig-Olsen Creme Jubileum Melkesjokolade/ brownies God konsistens, men litt kjedelig. Karakter: 4/6 Produsent: Hennig-Olsen Pris: 36,90 Tonitto Yellow Vanilla Isen har mye smak, men smaker også kunstig og litt papp. Karakter: 4/6 Produsent: Tonitto Pris: 54 Diplomis Royal Fløteis med jordbær fraValldal En for søt is med syntetisk jordbærsmak. Karakter: 3/6 Produsent: Diplomis Pris: 48 Hennig-Olsen Sjokolatte Vanilje En helt grei is, men dårlig sjokolade. Karakter: 3/6 Produsent: Hennig-Olsen Pris: 33,90 Hennig-Olsen Sjokolatte Sjokoladeis med sjokobiter En is med dårlige biter og kjedelig smak. Karakter: 3/6 Produsent: Hennig-Olsen Pris: 33,90 Hâagen Dazs Chocolate, pralines & Caramel Selve kakaoisen er helt grei, men det blir for søtt. Karakter: 3/6 Produsent: Hâagen Dazs Hennig-Olsen Please Yoghurtis med mørk sjokolade Her ble vi skuffet over kakaosmaken og sjokoladen Karakter: 2/6 Produsent: Hennig-Olsen Pris: 44 Hennig-Olsen Please Yoghurtis Melkesjokoladeis med bringebær Her døyver den kunstige sausen over at resten ikke smaker så godt. Karakter: 1/6 Produsent: Hennig-Olsen Pris: 44 Hâagen Dazs Strawberries & Cream Dette smaker som lettis Karakter: 1/6 Produsent: Hâagen Dazs Pris: 59 Hâagen Dazs Vanilla Billig vanilje og veldig ordinær Karakter: 1/6 Produsent: Hâagen Dazs Pris: 59