SJEKK SALTET: Skinke er naturlig salt, men de bør ikke ha for mye tilsatt salt. Foto: ERIK HELGENESET
SJEKK SALTET: Skinke er naturlig salt, men de bør ikke ha for mye tilsatt salt. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Stor test av skinkepålegg: Fem får terningkast seks

Vil du velge sunt, sjekk kjøtt- og saltinnhold.

(Bramat.no): Det finnes mange forskjellige skinkepålegg i butikkene.

Kokt eller røkt, med eller uten pepper, urter, eller krydder.

Felles for disse er at de er magre og inneholder lite karbohydrater og mye protein. Størst variasjon er det på saltinnholdet.

Magert og fettfattig pålegg Skinkepålegg er magert, renskåret svinekjøtt som normalt inneholder mellom to til fem prosent fett.

Det magre, milde kjøttet gjør skinke til et populært pålegg. Det meste av fettet i skinke er enumettet.

En del fett er også mettet og litt er flerumettet.

Mye av det enumettede fettet i skinke er det samme som vi finner i olivenolje.

Dette er en type fett som er gunstigere for hjertet enn mettet fett. I skinkepålegg finner du en mer at dette gunstige fettet enn for eksempel i fårepølse.

På grunn av den høye andelen kjøtt, er skinke et proteinrikt pålegg som metter godt uten å gi så mye energi (kalorier).

Les også: Fakta om protein

Skinke, et pålegg med mye salt Det er fornuftig å redusere på saltinntaket fordi dette kan øke blodtrykket som øker risikoen for hjerte- og karsykdom.

De aller fleste av oss får i oss mer salt enn hva vi fysiologisk sett trenger. Det er derfor fornuft å velge matvarer som ikke inneholder altfor mye salt. Men når det er sagt, så handler det selvfølgelig også om mengder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spiser du noen skinkeskiver om dagen, gjør det ingenting at skinken inneholder en del salt.

Er du derimot blant dem som kan spise en hel skinkepakke om gangen, kan det være lurt å velge den skinken som inneholder minst salt.

I kjøttvarer vil du få natrium fra kjøttet på grunn av et naturlig innhold, men også fra det som tilsettes, for eksempel som saltlake.

Det naturlige innholdet kan vi ikke gjøre noe med, men det er det tilsatte saltet som bør være på et minimum.

Likevel er det viktig å være klar over at en viss mengde salt er nødvendig for at maten skal holde seg og ikke bli farlig å spise.

Les også:Problemet er ultrabearbeidet mat

Usunt med røykt mat? Noen typer skinke er røykt, mens andre er kokt.

Røyking av mat var tradisjonelt brukt til å konservere mat, slik som kjøtt og fisk samtidig som det gav maten en ekstra smak.

I dag har vi to former for røkt mat. Maten som tradisjonelt røykes på treflis og den som tilsettes røykearoma.

Når du røker maten på tradisjonelt vis dannes det stoffer som kan virke kreftfremkallende og skadelig for arveanlegget hvis man får for mye i seg av disse stoffene.

I følge mattilsynet er røykearoma mindre helseskadelig enn tradisjonell røyking, men det er viktig at maten merkes ordentlig slik at du opplyses om hvordan maten er røyket.

For å finne ut om maten er røkt på treflis eller med røykaroma, kan du lese ingredienslisten.

Dersom det står røykearoma på den, har den ikke hengt over røykende treflis.

Noen ganger brukes begge metoder på samme matvare.

I denne testen har vi ikke tatt hensyn til om skinkene er kokt eller røyket, men oppfordrer forbrukere til å begrense inntaket av mat røyket på tradisjonelt vis.

Les også: Er røkt mat farlig?

SUNN SKOLEMAT :  Skinkepålegg er i all hvoedsak både sunt og godt, men det er ikke likegyldig hvilke du velger. Se etter kjøtt- og saltinnhold. Illustrasjonsfoto: KNUT FJELDSTAD / SCANPIX
SUNN SKOLEMAT : Skinkepålegg er i all hvoedsak både sunt og godt, men det er ikke likegyldig hvilke du velger. Se etter kjøtt- og saltinnhold. Illustrasjonsfoto: KNUT FJELDSTAD / SCANPIX Vis mer

Bramat har testet hele 43 skinker. Her finner du de beste, som fikk terningkast fem og seks. Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater

Grøstad Gris Kokt skinke, røkt
Høyt kjøttinnhold, greit med salt.
Karakter:
Produsent: Grøstad Gris


Grøstad Gris Kokt skinke
Høyt kjøttinnhold, greit med salt.
Karakter:
Produsent: Grøstad Gris


Coop Jegerfilet
Bramed kjøtt og protein, lite mettet fett.
Karakter:
Produsent: Fatland Sandefjord AS


Jacobs Skinke med salvie
Høyt kjøttinnhold, mindre salt enn mange av de andre typene.
Karakter:
Produsent: Unil, Norgesgruppen


Jacobs Provenceskinke
Høyt kjøttinnhold, mindre salt enn mange av de andre typene.
Karakter:
Produsent: Unil, Norgesgruppen


Gilde Hamburgerrygg
Bra med kjøtt og protein. Saltinnholdet kunne vært lavere.
Karakter:
Produsent: Nortura SA


Gilde Løvtynn hamburgerrygg
Bra med kjøtt og protein. Saltinnholdet kunne vært lavere.
Karakter:
Produsent: Nortura SA


Folkets Familieskinke
Greit med kjøtt, greit med salt.
Karakter:
Produsent: Unil, Norgesgruppen


Folkets Familieskinke, røykaroma
Greit med kjøtt, greit med salt.
Karakter:
Produsent: Unil, Norgesgruppen


Jacobs Pragerskinke
Høyt kjøttinnhold.
Karakter:
Produsent: Unil, Norgesgruppen


Nordfjord Jalapenoskinke
Greit med kjøtt og salt.
Karakter:
Produsent: Nordfjordkjøtt AS


First Price Hamburgerrygg
Bra med kjøtt og salt.
Karakter:
Produsent: Unil, Norgesgruppen


Finsbråten Kokt skinke
Greit med kjøtt.
Karakter:
Produsent: Finsbråten AS


Best Pris Kokt skinke
Bra med kjøtt, og greit saltinnhold.
Karakter:
Produsent: Nordfjordkjøtt AS


Jacobs Kokt skinke
Høyt saltinnhold med også høyt kjøttinnhold.
Karakter:
Produsent: Unil, Norgesgruppen


REMA 1000 Løvskåren pepperskinke
Greit innhold av kjøtt og salt, mindre protein enn vinnerne.
Karakter:
Produsent: Sørlandskjøtt AS


Nordfjord paprikaskinke
Greit innhold av kjøtt.
Karakter:
Produsent: Nordfjordkjøtt AS


Nordfjord Pepperskinke
Greit innhold av kjøtt, ok saltinnhold.
Karakter:
Produsent: Nordfjordkjøtt AS


Nordfjord Kokt skinke
Greit innhold av kjøtt, ok saltinnhold.
Karakter:
Produsent: Nordfjordkjøtt AS


Nordfjord Skinke med purreløk
Bra kjøttinnhold, men mindre protein enn vinnerne.
Karakter:
Produsent: Nordfjordkjøtt AS