Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Stor test av slanke-apper

- Noen er gode, andre er direkte dårlige.

MOTIVATOR: Slankeappene kan motivere deg til å spise sunnere og gå ned i vekt, mener våre eksperter. Illustrasjonsfoto: ELISABETH SPERRE ALNES/DAGBLADET
MOTIVATOR: Slankeappene kan motivere deg til å spise sunnere og gå ned i vekt, mener våre eksperter. Illustrasjonsfoto: ELISABETH SPERRE ALNES/DAGBLADET Vis mer

(Dagbladet, God torsdag): Ønsker du å gå noen kilo ned i vekt, men sliter med motivasjonen? Millioner av andre i samme bås har lastet ned ulike slankeapplikasjoner i håp om å miste noen overflødige kilo.

Med kaloritellere, utviklingsgrafer og sunne oppskrifter skal appene hjelpe deg med å nå matchvekt.

- Slankebøker og -programmer har alltid vært populært, så det er bare naturlig at det nå også er gått over i app-format, sier app-ekspert Vegard Haugen i amobil.no.

Han har sett en eksplosjon i antall trenings- og slankeapper de siste årene, og sier at de er blitt svært populære blant nordmenn.

Godt hjelpemiddel Mange av appene gir mulighet for å legge inn nåværende og ønsket vekt. Deretter regner appen ut antall kalorier du bør spise daglig for å nå målet. Den blir som en måltidsdagbok på veien mot drømmevekta.

- Appene kan være et bra hjelpemiddel for dem som klarer å håndtere dette verktøyet. Det er motiverende å følge grafiske kurver der du selv legger inn din vekt, sier ernæringsfysiolog ved Akademiet for personlig trening Martine Petersen.

Sammen med klinisk ernæringsfysiolog i bramat.no, Cathrine Borchsenius, har Petersen testet et utvalg slankeapper.

OPPLYSENDE: Mange av appene gir deg god kunnskap om næringsinnholdet i maten du spiser, mener ekspertene.Illustrasjonsfoto: ELISABETH SPERRE ALNES/DAGBLADET
OPPLYSENDE: Mange av appene gir deg god kunnskap om næringsinnholdet i maten du spiser, mener ekspertene.Illustrasjonsfoto: ELISABETH SPERRE ALNES/DAGBLADET Vis mer

De har bedømt appene ut fra kriterier som brukervennlighet, om det tas høyde for kjønn, vekt, høyde og aktivitetsnivå når de anbefalt daglig kaloriinntak regnes ut, om appene er tilpasset norske brukere og matvarer, og om de tar hensyn til de som har spesielle behov, som diabetikere og cøliakere.

Resultatet ser du nederst i denne saken.

Motiverer - Mitt samlede inntrykk av disse appene er at noen er direkte dårlige, mens andre har noe for seg. Ingen er komplette, men de som er best kan helt klart være med på å motivere noen til å gå ned i vekt, sier Borchsenius.

Petersen legger til at appene kan brukes som oppslagsverk når du lurer på hva maten du spiser inneholder, selv om du ikke følger opplegget slavisk og fører inn alt du spiser.

- Å bli mer opplyste i matveien har vi ikke vondt av, og det er mange som ville blitt overrasket over næringsinnholdet i mye av maten vi spiser, sier hun.

Denne saken ble først publisert i Dagbladets magasin God torsdag.

KALORITELLER: De fleste slankeappene anbefaler hvor mange kalorier du bør spise hver dag for å nå slankemålet ditt. Illustrasjonsfoto: ELISABETH SPERRE ALNES/DAGBLADET
KALORITELLER: De fleste slankeappene anbefaler hvor mange kalorier du bør spise hver dag for å nå slankemålet ditt. Illustrasjonsfoto: ELISABETH SPERRE ALNES/DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media