STORE FORSKJELLER: Fiskegrateng inneholder ofte mye annet enn fisk. Vinneren i vår test er Jippi fiskegrateng. Foto: ERIK HELGENESET
STORE FORSKJELLER: Fiskegrateng inneholder ofte mye annet enn fisk. Vinneren i vår test er Jippi fiskegrateng. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Stor test: De sunneste fiskegratengene

Stor forskjell på hvor mye fisk du får.

• Flere matsaker på db.no/mat

(Bramat.no): Skal du spise fisk, er det sunnere å velge rene fileter av fisk framfor fiskekaker, fiskeboller, eller fiskegratenger.

Grunnen til dette er rett og slett at du får i deg mer fisk når du spiser ren fisk.

Det er ingenting i veien for å velge fiskegratenger eller fiskekaker heller, men da gjelder det bare å velge typer som inneholder mye fisk.

Det er nemlig store forskjeller på hvor stor andel fisk det er i slike produkter.

Fisk eller makaroni? Noen fiskegratenger inneholder mye makaroni og lite fisk.

Dette er jo ikke direkte usunt, men på langt nær så næringsrikt som en skikkelig fiskemiddag med ren fisk, grønnsaker, og litt poteter eller villris.

Produktutvikling nødvending I løpet av de siste åra har det skjedd mye på fiskekakefronten.

Flere fiskekaker inneholder både 70, 80, og 90 % fisk, noe som er veldig bra! Kanskje er det på tide at det skjer litt produktutvikling når det gjelder fiskegratenger også. Veldig mange av dagens fiskegratenger inneholder nemlig svært lite fisk.

Det som er positivt, er at flere av produsentene har redusert innholdet av salt i sine fiskegratenger.

Spiser du for lite fisk? Her er grunnen til at du bør fortsette å spise laks.

Sunt og fargerikt tilbehør Verken når det kommer til mengde eller næringsinnhold er fiskegratengene du finner i denne testen et komplett måltid for en familie.

De fleste fiskegratenger inneholder minimalt med grønnsaker, men ved å servere sammen med en eller flere typer grønnsaker, vil måltidet ikke bare løftes smaksmessig, det vil også være langt sunnere.

Dessuten vil en fiskegrateng kunne holde til flere personer enn om du serverer fiskegrateng uten tilbehør til.

Prøv for eksempel revne gulrøtter, dampete aspargesbønner, salat av fennikel og rødløk, eller minigulrøtter og salat ved siden av fiskegratengen.

Her er den sunneste grønnsaken av alle.

Slik har vi gjort testen For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av fiskegratengene i denne testen, har vi sett på fiskegratengenes innhold av protein, salt, mettet fett og andel fisk.

Mye protein, og andel fisk har trukket opp. Mens mye salt og mettet fett har trukket ned. Vi har latt andel fisk telle dobbelt opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn dem som får høyere terningkast.

Vi har valgt å gi terningkast 3—6 fordi noen av fiskegratengene har såpass lavt innhold av fisk, og såpass mye karbohydrater, at vi mener det finnes veldig mange andre middagsalternativer som er vel så sunne.

Til tross for dette, er fiskegrateng et helt ok måltid, slik at vi ikke gir lavere terningkast enn 3. Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Jippi Fiskegrateng med torsk Testens vinner. Bra med fisk, lite salt, lite mettet fett. Karakter: Produsent: Unil AS Findus Fransk fiskegrateng Mye fisk, greit med salt, men litt mer mettet fett enn de andre typene. Karakter: Produsent: Findus Lofoten Hjemmelaget fiskegrateng med norsk torskefilet Bra med fisk, lite salt, men litt mer mettet fett enn vinneren. Karakter: Produsent: Lofotprodukter AS Findus God gammeldags fiskegrateng med potetmos Bra med fisk, greit med salt. Karakter: Produsent: Findus Godehav Fiskegrateng Ok mengde fisk, greit med salt, mer mettet fett enn vinneren. Karakter: Produsent: MaxMat AS Findus Familiens fiskegrateng Lite fisk, men også lite mettet fett. Karakter: Produsent: Findus Xtra Fiskegrateng med makaroni og saus Lite fisk, men også lite mettet fett. Karakter: Produsent: Domstein Foods AB First Price Fiskegrateng med makaroni Lite fisk, men også lite mettet fett. Karakter: Produsent: Unil AS Matmesteren Fiskegrateng med torsk og bacon Lite fisk, ikke så mye mettet fett. Karakter: Produsent: Ica Norge AS Findus God gammeldags fiskegrateng med smarettbacon Lite fisk, ikke så mye mettet fett. Karakter: Produsent: Findus Findus Kystens fiskegrateng Veldig lite fisk. Karakter: Produsent: Findus Les mer på Bramat.no:
Høy vekt på grunn av tung benbygning
Har du hørt om kombucha?
Lag ditt eget knekkebrød