STORE FORSKJELLER: Noen pølser har mye kjøtt, andre har så lite at du neppe ville kjøpt dem om du hadde lest nøye på pakningen. Foto: ERIK HELGENESET
STORE FORSKJELLER: Noen pølser har mye kjøtt, andre har så lite at du neppe ville kjøpt dem om du hadde lest nøye på pakningen. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Stor test: De sunneste pølsene til 17.mai

Stor forskjell på kjøttinnhold. Vinneren har 90 prosent kjøtt.

(Bramat.no): Det nærmer seg 17. mai, en dag det ofte blir pølser både til barn og voksne. Hvis du bare spiser pølser en gang i blant, er det ikke så nøye hvilken type du velger. Spiser du derimot pølser til middag jevnlig, kan det være lurt for både barn og voksne å velge de sunneste variantene.

Fett og salt i farsemat Rene fileter av kjøtt er helt klart sunnere enn farseprodukter som pølser, kjøttkaker og kjøttdeig.

Jo mer kjøttet er spedd ut, desto dårligere sammensatt blir det. Farseprodukter inneholder derfor mer stivelse og mindre protein, jern og vitaminer enn rent kjøtt.

Innholdet av kalorier og fett kan også være høyere. Stivelse og flesk er to av ingrediensene som forringer den ernæringsmessige kvaliteten på pølser.

Kjøtt og kreftrisiko, hva sier forskningen?

Pølse med god samvittighet Pølser til middag trenger ikke være så usunt, så lenge du samtidig spiser grønnsaker, for eksempel oppkuttete grønnsaker med dip, ved siden av. Det er også forskjell på hvor mange pølser du spiser, og hvor ofte det er pølser til middag.

Noen pølser en gang i blant er helt greit. Litt rå løk til pølse med lompe gjør det hele litt sunnere.

Velger du vinneren av denne testen som inneholder så mye som 90% kjøtt, kan du spise pølse med god samvittighet.
Sjekk Bramats test av grillpølser

Slik har vi gjort testen For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av wienerpølsene i denne testen, har vi sett på hvor mye kalorier, karbohydrater, protein, fett, salt og andel kjøtt de inneholder per 100 g (pølsene er omtrent like store). Mye kjøtt og protein har trukket opp, mens mye kalorier, karbohydrater, fett og salt har trukket ned.

Vi har latt andel kjøtt, salt og mettet fett telle mest. Vi har ikke tatt hensyn til om kjøttet i pølsene er maskinelt utbeinet kjøtt (MUK) eller ikke, ettersom dette tilnærmet likt næringsinnhold som annet kjøtt. Smak er ikke en faktor i testen.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 2. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt. Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Finsbråten Kyllingwiener 90% kjøtt og lite mettet fett gjør denne til en klar vinner. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Gilde Go´og mager Wiener Lite mettet fett, greit med kjøtt og kalorier. Karakter: Produsent: Nortura SA Solvinge Wiener Bra med kjøtt, lite mettet fett og greit med kalorier. Karakter: Produsent: Norsk Kylling AS Prior wienerpølser Greit med kjøtt, lite mettet fett og kalorier. Karakter: Produsent: Nortura SA Leiv Vidar Wiener Ok med kjøtt, minst salt av alle, men en del mettet fett. Karakter: Produsent: Leiv Vidar AS Grøstad Wienerpølser Greit med kjøtt, men en del mettet fett. Karakter: Produsent: Grøstadgris AS Gilde Wienerpølser Greit med kjøtt, men en del mettet fett. Karakter: Produsent: Nortura SA Øivind Karlsen Wienerpølser Greit med kjøtt, men en del kalorier. Karakter: Produsent: Manstad kjøtt AS Xtra Wienerpølser Greit med salt, men en del mettet fett. Karakter: Produsent: Fatland Sandefjord AS Nordfjord Wiener Ok med kjøtt, en del mettet fett og kalorier. Karakter: Produsent: Nordfjordkjøtt AS Finsbråten Wienerpølser Ikke spesielt mye kjøtt, en del mettet fett og kalorier. Karakter: Produsent: Finsbråten AS Best pris Wienerpølser Ikke spesielt mye kjøtt, mer salt enn de andre typene. Karakter: Produsent: Nordfjordkjøtt AS Les mer på Bramat.no:
Sunnere med økologisk melk?
Det perfekte mellommåltidet
Sukker og konspirasjonsteorier