Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Stor test: Den sunneste majonesen

Bruk gjerne majones i stedet for smør på brødskiva.

LETT ELLER EKTE:  Lettmajones har færrest kalorier, men inneholder ofte mye sukker og stivelse. Foto: ERIK HELGENESET
LETT ELLER EKTE: Lettmajones har færrest kalorier, men inneholder ofte mye sukker og stivelse. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

(Bramat.no): Majones er feite saker og inneholder mange kalorier. Det finnes både «ekte» og «lette» majoneser.

Noen foretrekker den feite, ekte typen, men andre ønsker å begrense kaloriinntaket og går for den lette.

Ditt valg Mange tenker på majones som usunt fordi det gir mye kalorier.

Men det ikke alle vet, er at mesteparten av fettet du får fra majones er umettet, altså av den sunne typen.

Derfor kan du for eksempel gjerne ha majones på brødskiven fremfor smør.

Fordeler og ulemper Bruker du veldig mye majones, får du i deg mange sunne fettsyrer, men også mye kalorier.

Dette gjelder særlig om du går for den ekte majonesen.

Velger du lett majones får du i deg færre kalorier, men også mer sukker og stivelse.

Hvilken olje er sunnest? I de ulike majonesene er det brukt forskjellige oljer.

Står valget mellom rapsolje og solsikkeolje, kommer rapsolje bedre ut rent ernæringsmessig.

Det er mange ulike planteoljer. De består av nærmest 100 % fett.

De vanligste planteoljene vi bruker i matlaging; oliven-, solsikke-, raps-, soya- og maisolje inneholder i stor grad umettet fett (enumettet og flerumettet).

Det flerumettede fettet består av de vegetabilske formene av omega-3- og omega-6-syrene. I dagens kosthold får vi i oss mer enn nok av omega-6-fettsyrer, derfor bør vi øke omega-3-inntaket.

Fisk og sjømat er selvsagt den beste kilden, men valget av matolje kan også ha en betydning.

Til tross for at solsikkeolje inneholder mer flerumettet fett enn rapsolje, er rapsoljen rikere på vegetabilsk omega-3. Solsikkeolje inneholder derimot litt mer mettet fett enn rapsoljen.

Du har sikkert hørt at olivenolje er bra. Den inneholder 70-80 % enumettet fett (oljesyre).

Denne omega-9-fettsyren er nemlig nesten like så effektiv som flerumettet fett til å senke det ugunstige LDL-kolesterolnivået i blodet når den erstatter mettet fett, f.eks. fra kjøtt og fet animalsk mat.

Rapsolje olje inneholder 59 % av det samme fettet, mens solsikke inneholder «kun» 28 %.

Lurer du på hva slags fett du bør steke i?

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg majones. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukker, mettet fett, umettet fett, protein og salt i hver majones.

Vi har latt mettet fett telle dobbelt, ettersom de fleste av oss gjerne kan spise mindre mettet fett. Mye mettet fett, salt og sukker har trukket ned, mens andel protein og umettet fett har trukket opp. Smak er ikke en faktor i denne testen.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Eldorado Ekte majones Greit med mettet fett, mye umettet fett, lite sukker og lite salt. Karakter: Produsent: Unil AS SalatMesteren Ekte majones Greit med mettet fett, mye umettet fett, lite sukker og lite salt. Karakter: Produsent: Salatmesteren AS Svansø Økologisk mayonnaise Greit med mettet fett, mye umettet fett, lite sukker og lite salt. Karakter: Produsent: Scandic Food AS Alma Majones Greit med mettet fett, mye umettet fett, lite sukker og lite salt. Karakter: Produsent: Alna Margarinfabrik AS Matmesteren Ekte majones Ok med mettet fett, mye umettet fett, lite sukker og lite salt. Karakter: Produsent: ICA Norge AS Coop Ekte majones Ok med mettet fett, mye umettet fett, lite sukker og lite salt. Karakter: Produsent: Alna Margarinfabrik AS Vita hjertego' Lett majones Lite mettet fett, greit med umettet fett, greit med sukker men mer salt enn i vinnerne. Karakter: Produsent: Mills Hellmann's Real mayonnaise Ok med mettet fett, mye umettet fett, lite sukker men mer salt enn vinnerne. Karakter: Produsent: Hellmanns Smart 365 Lite mettet fett, bra med umettet fett, mer sukker enn vinnerne, men lite salt. Karakter: Produsent: ICA Norge AS SalatMesteren Lett majones Lite mettet fett, mindre umettet fett enn vinnerne, greit med sukker og ikke for mye salt. Karakter: Produsent: Salatmesteren AS Mills Sitron majones Mer mettet fett men også mer umettet fett enn mange av de andre. Greit med salt. Karakter: Produsent: Mills Mills Ekte majones Mer mettet fett men også mer umettet fett enn mange av de andre. Greit med salt. Karakter: Produsent: Mills Mills Lettmajones Greit med mettet fett, ikke spesielt mye umettet fett, ok med sukker og salt. Karakter: Produsent: Mills Eldorado Lett majones Lite mettet fett, men også lite umettet fett. Mer sukker og salt enn mange av de andre. Karakter: Produsent: Unil AS Hellmann's Mayonnaise with a touch of garlic Lite mettet fett, men også lite umettet fett. Mer sukker og salt enn mange av de andre. Karakter: Produsent: Hellmanns Hellmann's Light mayonnaise Lite mettet fett, men også lite umettet fett. Mer sukker og salt enn mange av de andre. Karakter: Produsent: Hellmanns Les mer på Bramat.no:
Skikkelig muskelmat
Frosne grønnsaker er sunne
Drikker du deg tykk?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media