Stor test: Her er de beste tortillaene

Velger du riktig fyll, blir middagen kjempesunn.

FULLKORN BEST : Ingen av disse tortilla-lefsene er direkte usunne. Er du opptatt av å spise sunt, er likevel fullkorntortillas det beste valget. Vår testvinner er fullkorntortillas fra Rema 1000. Foto:ERIK HELGENESET
FULLKORN BEST : Ingen av disse tortilla-lefsene er direkte usunne. Er du opptatt av å spise sunt, er likevel fullkorntortillas det beste valget. Vår testvinner er fullkorntortillas fra Rema 1000. Foto:ERIK HELGENESETVis mer

• Flere matsaker på db.no/mat

(Bramat.no): En tortillalefse fylt med magert kjøtt, massevis av grønnsaker, bønner, lettrømme, hjemmelaget guacamole, og ikke altfor mye ost, er uten tvil et sunt middagsalternativ.

Rikt på fiber, protein, vitaminer og mineraler.

Fyller du derimot en tortilla med den feteste kjøttdeigen, lite grønnsaker, seterrømme og massevis av ost, blir det et måltid med mye mettet fett og kalorier og mindre av de verdifulle næringsstoffene vi trenger.

Les også: Lag ditt eget tacokrydder

Sunnest med fullkorn Noen tortilla inneholder fullkornsmel og er derfor et generelt bedre valg enn de fleste andre tortillas.

Andre tortillas er basert på hvetemel og inneholder derfor mye mindre fiber. Det er også en del variasjon på hvor mye salt og fiber det er i de ulike typene.

Likevel er hva du fyller tortillaslefsen med, mer avgjørende for om det blir et sunt måltid eller ikke, enn hvilken type tortillas du velger.

Glutenfrie alternativer To av tortillasene i denne testen er glutenfrie, noe som er positivt for de som ikke tåler gluten.

Fylte tacoskjell eller glutenfrie tortillas er en populær middag til hele familien, og et fint valg hvis en av barna tar med seg en venn hjem til middag som ikke tåler gluten.

Tror du at du ikke tåler gluten? Da bør du lese dette.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på et utvalg tortillalefser som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. Vi har tatt utgangspunkt tortillaenes innhold av mettet fett, sukker, fiber og salt.

Mye fiber opp mens sukker, mettet fett og salt trekker ned. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og det minst sunne får terningkast 4.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter i andre tester. Grunnen til at vi ikke har gitt lavere enn terningkast 4, er at ingen av tortillasene i denne testen kan regnes som direkte usunne.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt. Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Rema 1000 Fullkorn tortillas Testens vinner. Greit med fiber, lite salt, lite mettet fett. Karakter: Produsent: Snack Food Poco Loco Old El Paso Stand'n'stuff tortillas whole wheat Greit med fiber og salt. Karakter: Produsent: Old El Paso Schär Wraps gluten free Mye fiber, greit med salt, litt mer mettet fett enn vinneren. Glutenfri! Karakter: Produsent: Schär AG Buer Fersk tacolefse Ikke spesielt mye fiber, men lite salt og lite mettet fett. Karakter: Produsent: Buer AS Old El Paso Supersoft tortillas original Lite fiber, men ikke spesielt mye salt og mettet fett. Karakter: Produsent: Old El Paso Old El Paso Stand'n'stuff tortillas original Lite mettet fett, lite sukker, greit med salt. Karakter: Produsent: Old El Paso Rema 1000 Hvete tortillas Ikke spesielt mye fiber. Ok innhold av mettet fett, lite sukker, ok innhold av salt. Karakter: Produsent: Snack Food Poco Loco Santa Maria Corn&wheat tortilla with corn sprouts Ok innhold av fiber, lite mettet fett. Karakter: Produsent: Santa Maria AB Santa Maria Tortilla whole wheat Ok med sukker og mettet fett, greit innhold av fiber. Karakter: Produsent: Santa Maria AB First Price Myke tortilla lefser lite mettet fett, ilkke spesielt mye fiber. Karakter: Produsent: Unil AS Bfree Be wheat & gluten free Mye fiber, nokså mye salt og sukker. Glutenfri! Karakter: Produsent: Bfreefoods Santa Maria Original soft tortilla Ikke spesielt mye fiber, nokså mye salt. Karakter: Produsent: Santa Maria AB Santa Maria Original wrap tortilla Ikke spesielt mye fiber, nokså mye salt. Karakter: Produsent: Santa Maria AB Ola-Lompa Ferske maistortilla Ok med fiber, men nokså mye salt. Lite mettet fett. Karakter: Produsent: Ola lompa AS Matmesteren Tortillas Ikke spesielt mye fiber. Mer salt og mettet fett enn vinnerne. Karakter: Produsent: ICA Norge Coop Tex Mex soft tortillas Får ikke terning pga manglende næringsdeklarasjon. Karakter: - Produsent: Snack Food Poco Loco Les mer på Bramat.no:
Ikke spis grønne poteter!
Hva er fordelene med front-knebøy?
http://bramat.no/kosthold/matvarer/2057-derfor-bor-barn-og-gravide-spise-mer-fisk