SUNNEST: Goman og Mesterbakeren Christiania er representert med mange sunne brød i vår test.Foto: ERIK HELGENESET
SUNNEST: Goman og Mesterbakeren Christiania er representert med mange sunne brød i vår test.Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Stor test: Her er de sunneste grovbrødene

Forvirrende brødskala. Ikke lett å velge.

(Bramat.no): Brød er og blir en viktig del av det norske kostholdet, og nettopp derfor er det viktig at vi velger sunt og grovt brød.

En god regel er å velge brød som har så mye fiber og så høy grovhetsprosent som mulig. De aller fleste av oss får nemlig i seg altfor lite fiber.

Fiber er viktig for fordøyelsen, og gir dessuten en god metthet og et jevnt blodsukker. Dette virker positivt inn på overskudd, konsentrasjon, og vektregulering.

Les også: 5 gode grunner til å spise mer fiber

Forvirrende brødskala De fleste brød merkes i dag med brødskala?n, en sirkel som sier noe om hvor mye hele korn, kli og sammalt mel det er i et brød.

Jo større del av sirkelen som er farget, desto grovere er brødet. Men det ikke alle vet, er at denne brødskalaen kan være litt misvisende.

Det er nemlig slik at hvis et brød er mer enn 25 % grovt, blir 1/2 av sirkelen i brødskalaen skravert.

Hvis brødet er mer enn 50 % grovt, blir 3/4 av brødskalasirkelen skravert. Et brød som du tror er 3/4 grovt (75 %), kan altså vise seg å bare være 51 % grovt.

Les også: Slik finner du det groveste brødet

Sjekk grovhetsprosent og fiberinnhold Skal du virkelig være sikker på at du velger grovt nok, bør du derfor også ta en titt på brødets grovhetsprosent som står i varedeklarasjonen.

Jo høyere grovhetsprosenten er, desto grovere er brødet. Hvis du vil ha et ordentlig grovt brød, bør du velge et som har en grovhetsprosent mellom 75 og 100.

Men det er også lurt å sjekke innholdet av fiber, ettersom et brød med høyere grovhetsprosent kan ha lavere mengde kostfiber enn et brød med lavere grovhetsprosent.

Gradert vurdering Grunnen til dette er at Brødskala?n gir en gradert vurdering av andelen sammalt mel og hele korn i brødet.

Det kan hende at brød med høyere andel sammalt mel har mindre fiber enn brød med lavere fullkornsgrad fordi det er tilsatt fiber ut over det som kommer fra melet eller de hele kornene.

Forskjellen kan også komme av at man har brukt forskjellige typer mel. For eksempel er fiberinnholdet høyere i rugmel enn i hvetemel.

Les mer om brødskalaen og fiberinnhold i brød her (ekstern lenke).

Skadelig med tilsatt gluten? Gluten er en naturlig bestanddel (protein) i kornslagene hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Alt mel laget av disse kornslagene vil derfor inneholde gluten. Gluten gjør at gjærbaksten hever seg.

Gluten danner et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret i deigen. Det fungerer også som et bindemiddel i deigen og gjør den lettere å jobbe med.

Noen ganger tilsettes ekstra gluten i deig. Dette gjøres for å kunne lage et ekstra grovt brød med høyt innhold av fiber, og som like vel er luftig.

For eksempel når vi baker brød med mye sammalt mel, bygg, rug, havre, frø el. Noen mener at det er usunt for oss med for mye tilsatt gluten, men dette er foreløpig ikke dokumentert.

Likevel har vi i denne testen valgt å ikke gi plusspoeng for høyt proteininnhold (noe vi pleier å gjøre), nettopp fordi et høyt proteininnhold også kan tyde på et høyt innhold av gluten.

Les også: Flere unngår gluten

Slik har vi gjort testen:

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av brød som er merket "grovt" eller "ekstra grovt" som er å få kjøpt i de største butikkjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av umettet fett, sukker, fiber, salt og grovhetsprosent.

Fiber og grovhetsprosent teller dobbelt, ettersom dette er viktige faktorer for å avgjøre hvor sunt et brød egentlig er. Mye fiber, umettet fett og grovhetsprosent har trukket opp, mens innholdet av sukker og salt har trukket ned. Smak er ikke en faktor i testen.

Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 4.

Vi har valgt å ikke gi lavere terningkast ettersom alle disse brødene er sunnere enn lysere typer brød.

Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Les også: Fakta og myter om brød

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Nedenfor finner du de to sunneste brødene. Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Goman Fiber & Frø En av testens vinnere. Grovhetsprosent på 100, bra med fiber. Karakter: Produsent: Goman Bakeriet AS Goman Northug sportsbrød En av testens vinnere. Grovhetsprosent på 100, bra med fiber. Karakter: Produsent: Goman Bakeriet AS Bakehuset 100 % Grovt En av testens vinnere. Grovhetsprosent på 100, bra med fiber. Karakter: Produsent: Bakers AS Goman Rug go' En av testens vinnere. Grovhetsprosent på 100, bra med fiber. Karakter: Produsent: Goman Bakeriet AS Mesterbakeren Grovt & Godt Grovbrød En av testens vinnere. Høy grovhetsprosent, bra med fiber. Karakter: Produsent: Mesterbakeren AS Mesterbakeren Christiania Ekstra grov rustikk En av testens vinnere. Grovhetsprosent på 100, bra med fiber. Karakter: Produsent: Mesterbakeren AS Xtra Grovbrød En av testens vinnere. Høy grovhetsprosent, bra med fiber. Karakter: Produsent: Bakers AS United Bakeries Ekstra grovt brød En av testens vinnere. Høy grovhetsprosent, bra med fiber. Karakter: Produsent: United Bakers Norway AS Goman Grovt byggbrød En av testens vinnere. Høy grovhetsprosent, bra med fiber. Karakter: Produsent: Goman Bakeriet AS Mesterbakeren Christiania Dansk rugbrød En av testens vinnere. Høy grovhetsprosent, bra med fiber. Karakter: Produsent: Mesterbakeren AS Les mer på Bramat.no:
Glemmer du å øke motstanden på treningen?
Ernæring, en viktig del av kreftbehandling
Melk beskytter mot hull i tennene