SUNT : I nøttepålegg finnes verdifulle kilder til fiber, protein, sunne fettsyrer, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Men det er ikke likegyldig hvilket pålegg du velger. Foto: ERIK HELGENESET
SUNT : I nøttepålegg finnes verdifulle kilder til fiber, protein, sunne fettsyrer, vitaminer, mineraler og sporstoffer. Men det er ikke likegyldig hvilket pålegg du velger. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Stor test: Ni vinnere, fire klare tapere

Noen har så lite nøtter at de ikke burde hete nøttepålegg.

• Flere matsaker på db.no/mat

(Bramat.no): Det er ingen tvil om at nøtter er sunt.

Forskning viser at en neve nøtter om dagen kan være bra både for vekt og helse. Men hva med nøttepålegg?

I løpet av den siste tiden, har det kommet flere typer nøttepålegg på markedet.

Noen typer består kun av nøtter, noen inneholder nøtter blandet med ulike mengder sukker, olje og salt, og noen typer inneholder minimalt med nøtter og bør egentlig ikke kalles for nøttepålegg.

Les også: Vet du hva du kjøper?

Peanøtt; En sunn belgfrukt Siden de fleste av nøttepåleggene i denne testen inneholder peanøtter, kan det være greit å vite at peanøtter ikke egentlig er nøtter, men en belgfrukt.

I naturlig form er denne nøtten en liten helsebombe, full av fiber, protein, sunne fettsyrer, vitamin E og andre antioksidanter, B-vitaminer og mineraler og sporstoffer.

Dessuten inneholder naturelle peanøtter svært lite salt.

Les også: Derfor bør du spise nøtter

Peanøtter er dekket av et tynt, brunt "skinn". Denne tørre brune hinnen er faktisk godt for deg.

Her finnes nemlig fenoler som er en type antioksidanter. En neve peanøtter om dagen kan altså gjøre mye for helsen din. Men da må du velge en type peanøtter som ikke er tilsatt noe særlig med salt.

Det optimale er å kjøpe peanøtter som du skreller selv.

Peanøttsmør og andre nøttepålegg er også noe som kan regnes som sunt, i hvert fall hvis du velger en type som inneholder mye nøtter og lite sukker og mettet fett.

Les også: Slank av nøtter

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi gjort en vurdering av næringsinnholdet på pålegg som enten heter peanøttsmør (eller en annen type nøttesmør) eller nøttepålegg.

For å vurdere produktene opp mot hverandre, har vi sett på innhold av mettet fett, umettet fett, sukker, protein, og andel nøtter. Vi har gitt trekkpoeng for de påleggene som inneholder palmeolje.

 Mye protein, umettet fett og nøtter trekker opp, mens mye sukker og umettet fett trekker ned. De produktene som har fått høyest poengsum får terningkast 6, mens de som har fått minst poeng har fått terningkast 1.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

 Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Green Choice økologisk peanut butter cruncy Inneholder 99.3 % nøtter, lite sukker. Karakter: Produsent: Haugen Gruppen AS Green Choice økologisk peanut butter creamy Inneholder 99.3 % nøtter, lite sukker. Karakter: Produsent: Haugen Gruppen AS Helios økologisk mandelsmør Inneholder 100 % nøtter, et sunt valg. Karakter: Produsent: Alma Norge AS Peter Pan crunchy peanutbutter Bra med nøtter, lite sukker. Lite mettet fett. Karakter: Produsent: ConAgra foods Helios økologisk hasselnøttsmør naturell Inneholder 100 % nøtter, et sunt valg. Karakter: Produsent: Alma Norge AS Helios økologisk peanøttsmør Inneholder 100 % nøtter, et sunt valg. Karakter: Produsent: Alma Norge AS Matmesteren cruchy peanøttsmør Bra med nøtter, lite sukker. Lite mettet fett. Karakter: Produsent: Ica Norge AS Peanøttsmør Bra med nøtter, lite sukker. Lite mettet fett. Karakter: Produsent: Reitangruppen Mills peanut butter grov type Bra med nøtter, lite sukker. Lite mettet fett. Karakter: Produsent: Mills Matmesteren crunchy peanøttsmør(blå) Bra med nøtter, lite sukker men trekk for innhold av palmeolje. Karakter: Produsent: Ica Norge AS Coop peanutbutter Bra med nøtter, men en del mettet fett i forhold til de andre peanøttpåleggene. Karakter: Produsent: Coop Trading AS First Price nøttepålegg En av testens tapere. Mye sukker og minimalt med nøtter. Bør ikke hete Nøttepålegg. Karakter: Produsent: Unil AS Coop nøttepålegg En av testens tapere. Mye sukker og lite nøtter. Bør ikke hete Nøttepålegg. Karakter: Produsent: Coop Trading AS Smart 365 nøttepålegg En av testens tapere. Mye sukker og minimalt med nøtter. Bør ikke hete Nøttepålegg. Karakter: Produsent: Ica Norge AS Nøtte En av testens tapere. Mye sukker og lite nøtter. Karakter: Produsent: Stabburet AS Les mer på Bramat.no:
Sunnere nøkkelhull
Hvor sunt er det egentlig å juice?
Når det skjer en ulykke på skituren