PROTEINRIK: Både cottage cheese, skyr og kvarg inneholder mye protein. Foto: ERIK HELGENESET
PROTEINRIK: Både cottage cheese, skyr og kvarg inneholder mye protein. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Stor test: Vinnerne har mye protein, lite fett og sukker

Ferskost generelt sunnere enn yoghurt.

• Flere matsaker på db.no/mat
(Bramat.no): Som navnet tilsier er cottage cheese en ost, men visste du at både skyr og kvarg også er ost, og ikke yoghurt som mange tror? Det samme er kesam.

Alt dette er ferskost, laget av melk syrnet med én eller flere melkesyrekulturer og eventuelt også tilsatt litt løpe i ystemelken.

Sammenlikner du skyr, kvarg og cottage cheese med vanlig yoghurt, har disse langt mer protein, og ofte også mindre fett enn en del yoghurttyper.

Mye protein Protein metter godt, og derfor er disse ostene perfekte små måltider når du er sulten eller bare har lyst på noe godt.

Les også: Bramat tester gresk yoghurt

Noen typer inneholder en del sukker, mens andre inneholder minimalt med sukker, men kunstig søtning. Hva du bør velge, avhenger av aktivitetsnivå, hvor mye du spiser ellers, og om målet er vektnedgang, vektoppgang eller stabil vekt.

Les også: Hvilken yoghurt bør jeg velge?

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i et utvalg kvarg, skyr og cottage cheese i porsjonspakninger som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

Ettersom alle inneholder relativt lite kalorier, tilsvarende et lite måltid eller et mellommåltid, har vi ikke tatt kaloriinnhold med i vurderingen. Derimot har vi sett på innhold av mettet fett, sukker og protein.

Smak er ikke en faktor i testen. Ettersom innholdet av fett er lavt i alle produktene, har vi kun latt dette telle halvparten av protein og sukker.

Ikke oppgitt Ideelt sett ønsket vi å vurdere innhold av kalsium også, men kalsiuminnholdet er kun oppgitt på noen av produktene.

Vi har valgt å gi terning 4-6 fordi vi anser alle produktene som sunne.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Q Skyr mango & bringebær En av testens vinnere. Bra med protein, lite sukker, men inneholder kunstig søtstoff. Karakter: Produsent: Q-Meieriene Q Skyr blåbær & vanilje En av testens vinnere. Bra med protein, lite sukker, men inneholder kunstig søtstoff. Karakter: Produsent: Q-Meieriene Q Skyr skogsbær & vanilje En av testens vinnere. Bra med protein, lite sukker, men inneholder kunstig søtstoff. Karakter: Produsent: Q-Meieriene Q Skyr ananas & mango En av testens vinnere. Bra med protein, lite sukker, inneholder stevia. Karakter: Produsent: Q-Meieriene Q Skyr Bringebærmett En av testens vinnere, mye protein, mer sukker enn de andre vinnerne. Karakter: Produsent: Q-Meieriene Tine 14 Cottage cheese med hasselnøtter og tørkede bær En av testens vinnere. Mye protein, greit med sukker. Karakter: Produsent: Tine Q Skyr Kirsebærkyss En av testens vinnere. Mye protein, greit med sukker. Karakter: Produsent: Q-Meieriene Q Skyr Skogsbærkick Bra med protein. Karakter: Produsent: Q-Meieriene Q Skyr Sitrongnist Bra med protein. Karakter: Produsent: Q-Meieriene Q Skyr vanilje Bra med protein. Karakter: Produsent: Q-Meieriene Eldorado Frisk kvarg med vanilje & müsli Bra med protein. Karakter: Produsent: Norgesgruppen Tine 14 Cottage cheese jordbær og granateple Litt mindre protein enn vinnerne. Karakter: Produsent: Tine Tine 14 Cottage cheese eple og pære Litt mindre protein enn vinnerne. Karakter: Produsent: Tine Eldorado Frisk kvarg med blåbær Litt mindre , mer mettet fett og mer sukker enn vinnerne. Karakter: Produsent: Norgesgruppen Eldorado Frisk kvarg med bringebær Litt mindre protein, mer mettet fett og mer sukker enn vinnerne. Karakter: Produsent: Norgesgruppen Les mer på Bramat.no:
Er det trygt å ta betakaroten?
Spis vanlig, billig supermat
Appelsincarpaccio med granateple