MORO I PARKEN: Halfdan Heiberg (9), Vetle Sørli Tennfjord (10), Frans Ertsvåg Åsheim fra Skøyen skole tester spillet "Den hemmelige parken" i Vigelandsparken og synes det er både lett og morsomt. I sommer låner NetCom og kulturetaten i Oslo ut Iphoner slik at barn og barnefamilier kan oppleve den populære parken i Oslo på en ny og spennende måte. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/Dagbladet
MORO I PARKEN: Halfdan Heiberg (9), Vetle Sørli Tennfjord (10), Frans Ertsvåg Åsheim fra Skøyen skole tester spillet "Den hemmelige parken" i Vigelandsparken og synes det er både lett og morsomt. I sommer låner NetCom og kulturetaten i Oslo ut Iphoner slik at barn og barnefamilier kan oppleve den populære parken i Oslo på en ny og spennende måte. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DagbladetVis mer

Storbyferie med barna

Mange av de beste opplevelsene er gratis

||| (Dagbladet.no): Om du har tenkt deg på storbyferie med barna i Norge i sommer er det ifølge barnepsykolog og forfatter av «Gode knep for småbarnsforeldre», Elisabeth Gerhardsen, viktig å tenke annerledes.

Viktig å finne gode kombinasjoner Når man som voksen reiser alene på storbyferie er man kanskje mest interessert i opera, museer, kafeliv og pubturer, men med små eller halvstore barn med på turen må man tenke på ferien som et helt annet konsept, sier hun.

SLANGEMORO:  Et besøk i Oslo Reptilpark kan være spennende både for barna og de voksne. Her har en slange akkurat fått en mus til middag. 
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
SLANGEMORO: Et besøk i Oslo Reptilpark kan være spennende både for barna og de voksne. Her har en slange akkurat fått en mus til middag. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

- Hvis man har lyst å slappe av og nyte storbylivet på en kafé, kan dette ifølge Gerhardsen løses ved at man ser etter koselige kafeer i nærheten av noe barnevennlig. Norske storbyer er veldig barnevennlige, og det er ikke så vanskelig å finne aktiviteter som er en kombinasjon av noe de voksne også kan like og som passer for barna, sier hun.

Salgs- og markedssjef i VisitOslo, Heidi Thon, anbefaler steder hvor omgivelsene passer for barn og voksne:

Bergen: Arboretet på Milde i Bergen. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet
Bergen: Arboretet på Milde i Bergen. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet Vis mer

- Husdyrparken på Ekeberg i Oslo er for eksempel veldig fin for barnefamilier. Det er veldig billig, og det er lekeplass, park og cafe i samme område, sier hun.

Legg opp til barnevennlige aktiviteter
Ifølge Gerhardsen er det letteste og beste å finne aktiviteter som er gøy for alle i hele familien, og hun mener at det kan være lurt å finne ut hva som er viktigst for deg som forelder i ferien, og hva du vil gjøre for at storbyferien kan bli en hyggelig opplevelse for både deg og barna.

— Selv om du gjør en rekke morsomme barneting, kan du ikke vente at barn har tålmodighet til å "gjøre gjengjeld" ved å sitte rolig i timesvis på restauranter eller være med på lange shoppingrunder.

Det har derfor liten hensikt å forhandle med barn, i hvertfall hvis det dere voksne vil tar lang tid, sier hun.

STAVANGER: Midt mellom de gamle, hvite trehusene i Stavanger ligger Øvre Holmegate hvor husene er malt i knallfarger.  i denne gata finner du små personlig butikker og kafeer.   Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
STAVANGER: Midt mellom de gamle, hvite trehusene i Stavanger ligger Øvre Holmegate hvor husene er malt i knallfarger. i denne gata finner du små personlig butikker og kafeer. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Gerhardsen har to bud som hun mener foreldre bør følge på storbyferie:

— Første bud: Legg opp til aktiviteter som er barnevennlige, og bud nummer to: velg aktiviteter som du som forelder også kan like.

Ikke se på klokka
Gerhardsen mener at barn er alt for styrte av klokka i dag, og at man i ferien bør passe på så man ikke legger opp for hardt program.

MIDNATTSSOL:  I Tromsø går sola aldri ned.
MIDNATTSSOL: I Tromsø går sola aldri ned. Vis mer

— Finn en mellomting. Ikke la barna kjede seg, men ikke heng etter klokka heller. Det viktigste er å tenke variasjon. Å traske i bygater kan bli kjedelig for barna, men om man gjør små barnevennlige ting innimellom kan man komme langt med å innfri å gjøre ting som også de voksne ønsker, sier hun.

Ifølge Gerhardsen det ikke umulig å besøke historiske bygninger eller museer selv om man har med seg barna.

— Små barn har en begrenset interesse i bygninger, men mange museer er lagt opp for barn. Om du besøker historiske bygninger eller katedraler sammen med barna er det lurt å sette seg inn det du skal se der på forhånd. Du må kanskje være litt guide selv, og fortelle spennende historier om ting som kan ha skjedd der, sier hun.

NIDAROSDOMEN: Historiske bygninger, katedraler og museer kan ifølge Gerhardsen gjøres spennende for barna om du selv opptrer litt som guide, og forteller spennende historier om hva som kan ha skjedd der.

Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
NIDAROSDOMEN: Historiske bygninger, katedraler og museer kan ifølge Gerhardsen gjøres spennende for barna om du selv opptrer litt som guide, og forteller spennende historier om hva som kan ha skjedd der. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer