STORBYKUPP: Nå koster flybilletter til Alicante og en rekke andre storbyer 89 kroner. Her ser det slovenske paret Maja og Andraz ned på Alicante fra Castillo de Santa Bárbara.Foto: John T. Pedersen
STORBYKUPP: Nå koster flybilletter til Alicante og en rekke andre storbyer 89 kroner. Her ser det slovenske paret Maja og Andraz ned på Alicante fra Castillo de Santa Bárbara.Foto: John T. PedersenVis mer

Storbyferien er 89 kroner unna

Alicante og Berlin for under 100 kroner. Nå kan gjøre storby-kupp.

||| Når sommerferien er over, legger flyselskapene ut billetter på billigsalg til mange av Europas små og store byer. Flyselskapene så vel som ekspertene er enige: det gjelder å slå til raskt om man skal sikre seg billigkuppene.

Denne uka lanserer billigselskapet Ryanair enveisbilletter til populære storbyer helt nede i 89 kroner. Betingelsene er at du bestiller i dag eller i morgen, og reiseperioden er fra 1. september til 30. november.

—Man ser at Ryanair er på krigsstien med sin base på Rygge. Når de skal fylle opp alle disse avgangene, kan det bli muligheter for billige billetter, sier Oliver Orskaug, redaktør i Reiselivsavisen.

Regn imidlertid med at totalprisen kommer til å bli betydelig høyere. Dagbladet har tidligere testet en billigreise med Ryanair til Madrid. Da var flybilletten annonsert som gratis, men med alle gebyrene kom totalprisen på 632 kroner tur-retur, med én innsjekket koffert.

Gebyrene bli dyre For eksempel koster internettinnsjekking fem euro, eller ti euro på flyplassen. Betalingsavgift er på fire euro, også det selv om det ikke finnes andre betalingsmuligheter, med unntak av forhåndsbetalt MasterCard eller Ryanairs eget betalingskort.

TYSKLAND: Med Ryanair er Berlin bare 89 kroner unna. 
Foto: Gorm K. Gaare
TYSKLAND: Med Ryanair er Berlin bare 89 kroner unna. Foto: Gorm K. Gaare Vis mer

Barn under 2 år må det betales 20 euro for hver vei. Bagasjeovervekt må betales med 20 euro per kilo, hver vei.

En koffert med innsjekket bagasje på maks 15 kilo koster i tillegg 15 euro — hver vei.

Redaktør i Reiseliv.no, Per Henriksen, forteller at han har hørt om mange som har gått på en liten smell etter å ha glemt avgiftene til Ryanair.

—Mange lar seg lure her. Flyplassene ligger ofte lengre unna enn normalt hos billigselskapene. Det gjelder å legge sammen reise til og fra flyplassene, i tillegg til alle avgiftene, for å finne ut hva billettene egentlig koster, sier Henriksen.

Norwegian har også en rekke gebyrer som gjør den reelle prisen høyere.

—Selv om gebyrene ikke er like høye hos Norwegian, er den totale billettprisen gjennomsnittlig billigere hos Ryanair, sier Orskaug.

Nye tilbud Hvis alle gebyrene ikke frister, er det bare å vente på flere flytilbud. Så fort skolene er i gang i august, pleier de store flyselskapene å legge ut nye kampanjer. Det gjelder å planlegge høstens byferie nå, om du vil ha de billigste billettene.

—Det oppstår et vakuum etter skoleferien. Det er da man kan finne kuppene. Tommelfingerregelen er at kuppene kan gjøres mellom utgangen av skoleferien og starten av høstferien, sier Orskaug.

Flere muligheter Hos SAS vil de ikke si noe om det vil dukke opp en høstkampanje. Kommunikasjonsrådgiver Monica Hovland forteller at det gjelder å følge med og slå til så fort tilbudene kommer.

Norwegian kommer som vanlig ikke til å satse på en kampanje. Ifølge kommunikasjonsansvarlig i Norwegian Johan Bisgaard, er det om å gjøre å være først ute for å få de billigste billettene.

ITALIA: En romantisk ferie til Venezia begynner med flybilletter for 89 kroner. Foto: Eivind Pedersen
ITALIA: En romantisk ferie til Venezia begynner med flybilletter for 89 kroner. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

—Dette er et veldig dynamisk marked som kan forandre seg raskt. Det gjelder å være så tidlig ute som mulig for å sikre seg de billigste billettene, sier Bisgaard.