GOD KONDIS: Folks biologiske alder kan avvike drastisk fra antall bursdager de har hatt. - Trening og smart kosthold er nok det nærmeste man har kommet ungdomskilden, sier Ulrik Wisløff, professor i fysiologi ved NTNU og leder av CERG, et større forskningsprosjekt som ser på sammenhengen mellom trening og aldring. Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / NTB SCANPIX
GOD KONDIS: Folks biologiske alder kan avvike drastisk fra antall bursdager de har hatt. - Trening og smart kosthold er nok det nærmeste man har kommet ungdomskilden, sier Ulrik Wisløff, professor i fysiologi ved NTNU og leder av CERG, et større forskningsprosjekt som ser på sammenhengen mellom trening og aldring. Foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / NTB SCANPIXVis mer

Store avvik i biologisk alder: Du kan være eldre enn du tror

Dette kan du gjøre for å bremse aldringsprosessen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Folks biologiske alder kan avvike drastisk fra antall bursdager de har hatt. Det viser en fersk studie ved Duke University i USA. I et ekstremt tilfelle hadde en 38-åring en «biologisk alder» på 61 år.

Studien - som fulgte nesten 1000 38-åringer - viser hvor stor forskjellen i aldring kan være, både på innsiden og utsiden.

For de fleste studiedeltakerne fulgte den biologiske aldringen den kronologiske aldringen deres, mens andre ble opp til tre år «eldre» for hvert år som gikk.

- Genetisk uflaks er en mindre del av årsaken til den ujevne aldringsprosessen, mener studiens hovedforfatter Dan Belsky.

Han forklarer at flere tvillingstudier har vist at bare 20 prosent av aldring handler om gener, og han mener at funnet deres vil gjøre det lettere å bremse den fysiologiske nedgangen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn