Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Store forskjeller på billys

Selv på de nyeste bilene.

VARIERENDE KVALITET: Selv på de nyeste bilene er det stor variasjon i kvaliteten på billys. Spesielt viktig er det at nærlysene er gode, da de blir brukt 90 prosent av tiden. Foto: RUNE M. NESHEIM
VARIERENDE KVALITET: Selv på de nyeste bilene er det stor variasjon i kvaliteten på billys. Spesielt viktig er det at nærlysene er gode, da de blir brukt 90 prosent av tiden. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer

Dinside Høstmørket har for alvor meldt sin ankomst, og mørke og våte veier gir vanskelige kjøreforhold. Derfor er det livsviktig med gode lys.

I en fersk test fra NAF og det svenske bilmagasinet Vi Bilägare kommer det frem at det er stor forskjell på lysene, selv på de nyeste bilene.

- Den omfattende testen er et godt verktøy for bilkjøperne. Godt lys er livsviktig, særlig i den årstiden vi nå går inn i, sier rådgiver i NAF, Andreas Handeland, i en pressemelding.

Her i Norge og andre land i vår del av verden har vi lange perioder med mørketid, kombinert med ruskevær. Dette gir våte og mørke veier som svekker sikten betraktelig.

Godt lys gjør ikke bare at du selv ser bedre, men det gjør det lettere for andre bilister å se deg. Det er derfor ekstra viktig med gode lys i denne perioden. Spesielt viktige er nærlysene, da de blir brukt 90 prosent av tiden.

Les også: Innen utgangen av året er det påbudt med LED-lys.

Bruk dem riktig Selv om det er viktig med gode lys, er det mange som bruker de feil. Bruker du lysene feil, kan det nemlig koste deg dyrt.

Slik gjør du: Korrekt lysbruk

I lystesten har de testet ulike merker og modeller som er produsert i 2009 eller nyere. På grunnlag av denne testen har NAF laget en liste med de femten beste og de femten dårligste bilene. Ifølge Handeland er resultatene like skremmende som de er varierende.

- Det er små biler med forholdsvis enkel lysteknologi som jevnt over kommer dårligst ut i testen, forteller Handeland.

Les hele testen med fullstendig liste av de beste og dårligste lysene samt testdetaljer på her

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling