Stort nærmere himmelen enn dette kommer du ikke

Sanda er så finkornet at du føler du går i hvetemel.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Søndag): Med elleve timer jetlag i bagasjen sitter vi litt fortumlet bakpå lasteplanet på en truck på øya Oahu, på vei nordover til sterkt anbefalte North Shore på Hawaii.

Den hippieinspirerte landsbyen Haleiwa ligger bare 50 minutter fra Honolulu.

Herfra er det bare å velge og vrake i vakre strender, og man kan til og med nærmest snuble over kjendiser.

Vi støtte for eksempel på Sean Penn, som tilfeldigvis solte seg på Haleiwa Beach.

Det er også på denne øya Barack Obama kopler av.

North Shore North Shore har store, flotte bølger, særlig om vinteren. Her arrangeres også profesjonelle surfekonkurranser.

PARADISISK UTSIKT: Halona Blowhole Beach. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP
OBAMAS FAVORITT: Lanikai Beach har fantastisk, finkornet sand. Lanikai er drømmevarianten av ei strand på Hawaii. Her finner presidenten roen med familien på ferie. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP
SVØMME MED SKILPADDER: Dykking på Hawaii er absolutt verdt pengene. Ikke minst gjelder det North Shore, der det er så mange skilpadder at lokalbefolkningen ikke lar seg hisse opp like mye som turistene når de ser en. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP
MATSTASJON: Det er ikke så mye å få kjøpt nede på strendene, så det er lurt å ta med seg for eksempel reker fra en av rekebussene på veien. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP
NORTH SHORE: Folk som velger å bo i hus langs stranda, må betale dyrt for å forsikre husene sine, ettersom oversvømmelser forekommer ofte på Hawaii. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP
FORFRISKNINGER: Lanikai Juice kan friste med mange gode smoothier. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP
WAIKIKI: Danseshow ser du gratis på Waikiki. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP
HOVEDSTADEN: Fra toppen av vulkankrateret Diamond Head er det flott utsikt til Honolulu og store deler av vestkysten. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP
ROMANTISK: Sollyset er veldig spesielt på Hawaii, som her på Diamond Head, der det er mindre folksomt enn ellers på Waikiki-stranda. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP

Blant de mest populære strendene er Pipeline, som er kjent for sine rørformede surfebølger. Det store revet og det grunne vannet er årsaken til at bølgene formes og lager såkalte «pipelines».

En attraktiv og verdenskjent strand for profesjonelle surfere, men farlig for dem som ikke er eksperter.

Ønsker du ikke å surfe selv, er det underholdende å se på andre som gjør det. Er du ekstra heldig, får du med deg en surfekonkurranse der de store stjernene utfører vågale stunts.

Men det er lov å bare nyte en av Hawaiis vakre solnedganger også.

Sunn livsstil Fra USAs fastland kommer mange på ferie eller for å studere. Ikke alle reiser tilbake.

Lauren fra New Hampshire vet hvorfor:

- Jeg lever et aktivt liv, og har lært meg å forenkle livet mest mulig. Et stort utvalg av fersk frukt og fisk gjør det lett å følge opp en sunn livsstil, sier hun.

LANGT FRA HALF-PIPEN: Snowboard ble funnet opp av surfere som tok med brettet til fjells. På Hawaiis fantastiske strender er det likevel helt fjernt å tenke på snø. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP
LANGT FRA HALF-PIPEN: Snowboard ble funnet opp av surfere som tok med brettet til fjells. På Hawaiis fantastiske strender er det likevel helt fjernt å tenke på snø. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP Vis mer

Det er ikke bare surfere som trives på North Shore. Denne delen av øya er også et av de fineste stedene for dykking.

Grottedykking Best fra april til oktober, når bølgene er mindre, og høyvannet ikke fyller opp mange av grottene man kan dykke i. Grottedykking er en opplevelse man definitivt bør få med seg.

Med mindre bølger er det også fint å leie kajakk og padle langs kystlinjen, for eksempel mot Waimea Bay, der det er flott å snorkle.

Padlesurfing, der du står på et større surfebrett og padler med én åre, er også blitt populært.

Du kan leie brett stort sett overalt på Oahu. Kan du ikke surfe eller padlesurfe fra før, finnes godt med kurs.

Året rundt kryr det også av skilpadder, som ofte stikker hodet opp av vannet, så ta med deg snorkleutstyr på stranda.

Lanikai Beach Men Oahu har enda mer å by på. For eksempel Kailua.

Tar du turen langs kysten fra Honolulu i sør til østsiden, forandrer det vulkanske landskapet seg for hver kilometer, fra tørt gress til frodige fjell og skoger.

OAHU: Hawaiis mest besøkte øy. Grafikk: KJELL ERIK BERG
OAHU: Hawaiis mest besøkte øy. Grafikk: KJELL ERIK BERG Vis mer

Skulle du bli sulten eller tørst, er redningen nær. Det er bare å stoppe ved små busser som serverer reker og grillmat, eller ved boder som frister med fersk kokosnøttjuice.

Det er ikke tettstedet Kailua med sine 36 000 innbyggere som frister mest. Fra Kailua følger vi skiltene mot på stranda, nærmere bestemt Lanikai Beach.

Obamas yndlingsstrand Vi har tatt med oss en frisk «Acai Bowl» fra Lanikai Juice, og nyter roen og utsikten. Folk padler forbi, leker i sanda eller snorkler blant fargerik fisk.

Det er hit president Barack Obama drar på ferie. Det er forståelig.

Sanda på Lanikai er så finkornet at det føles som å gå i hvetemel. Stort nærmere himmelen kommer man ikke.

Vi kan likevel ikke hoppe over Waikiki Beach, kjent fra filmer og TV-serier.

Denne stranda i hovedstaden Honolulu er en stor turistattraksjon - og bærer preg av det. Vil du underholdes av aktive badegjester, er det her du skal være.

Vulkankrater Vil du bort fra folkemengden, kan du oppsøke strendene rundt vulkankrateret Diamond Head i enden av Waikiki.

Stedet fikk navnet av britiske sjøfolk som på 1800-tallet kom til havna. Fra lang avstand så de sola skinne i kalsittsteinen, og trodde at det var diamanter i jorda.

Fra stranda her kan du gå en time opp til toppen av det 150 000 år gamle krateret, og nyte utsikten til store deler av vestkysten av Oahu og Honolulu.

På Hawaii er kanskje surfing viktigst, men dykking er også fascinerende. Det finnes en rekke muligheter.

Svømme med skilpadder En halvdags dykketur inkluderer gjerne to dykk utenfor Honolulu. Har du dykkerlappen, er det bare å velge og vrake blant spennende dypdykk.

De mindre dype dykkene, såkalte «reef dives» ned til ti-femten meter, byr på noe av det samme du kan se når du snorkler.

Å svømme rundt med en flokk med havskilpadder er en attraksjon verdt å betale for.

Litt halvdovne svømmer de rundt og ser ikke ut til å bry seg noe om at de dulter borti folk.

Shopping Det er lett å bli revet med av strandlivet på Hawaii, men shopping kan være en avveksling.

HAWAII-FISK: Humuhumu-nukunuku-a-pua'a. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP
HAWAII-FISK: Humuhumu-nukunuku-a-pua'a. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP Vis mer

På Ala Moana shopping center i Honolulu er det et hav av butikker med lave, amerikanske priser.

Etterpå er det bare å la slitne føtter hvile. For eksempel over en cocktail og «pupus», det lokale uttrykket for apetittvekker.

Fra Rumfire på Sheraton kan du nyte smaken av Hawaii, mens sola nok en dag synker i havet.

HALEIWA BEACH: Surfere i fantastisk sollys. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP
HALEIWA BEACH: Surfere i fantastisk sollys. Foto: CHARLOTTE SVERDRUP Vis mer