TESTET: Villmarksliv og Klikk.no har testet 11 par vinterstøvler som skal holde føttene varme og tørre. Foto: Aktivt testteam
TESTET: Villmarksliv og Klikk.no har testet 11 par vinterstøvler som skal holde føttene varme og tørre. Foto: Aktivt testteamVis mer

Støvler for bikkjekalde dager

Stor test av 11 vinterstøvler.

Å holde seg varm på beina betyr veldig mye for komfort og velvære. Om du fryser på beina, hjelper det ikke hvor mye du kler på deg ellers på kroppen - du fryser uansett.

Selv om vi har prøvd å samle ganske like modeller, er det likevel forskjeller på både isolerende egenskaper og bruksegenskaper for vinterstøvlene i denne testen.

Testresultatene Vi har vurdert støvlene etter isolasjonsevne, støtte og såle, soliditet, komfort og snøring samt praktisk friluftsbruk.

Beste vinterstøvel i testen er Kamik Oslo WP.

Härkila Inuit GTX 15" får terningkast seks for isolasjonsevne.

Beste vandrestøvel er Lundhags Polar Quest.

Beste vinterstøvel til aktiv bruk er Alfa Gaupe Winter.

Mest for pengene får du ved å kjøpe Seeland Musher Pac 15".

Klikk deg inn på hver enkelt vinterstøvel lenger ned på siden for å lese om hvilke delkarakterer støvlene får - for enkelte vinterstøvler spriker karakterene mellom to og seks.

Ulike støvler til ulik bruk Er du på vinterjakt og mye i bevegelse, trenger du ikke like varme støvler som på isfiske. Samtidig vil også passform og egenvekt på støvlene bety mye for brukeropplevelsen om du skal gå mye. Vi har prøvd å beskrive de ulike bruksområdene for hver enkelt modell.

Hvis du svetter mye på føttene, er det smart å ha med sokkeskift. Skift sokkene regelmessig, og prøv å tørke dem hvis de blir våte.

For at du ikke skal begynne å fryse på føttene, er det viktig at det isolerende laget i støvlene ikke blir vått av svette.

Om du får vann i støvlene, er det smart å trekke plastposer utenpå tørre sokker, slik at disse ikke blir våte med en gang du trekker de våte støvlene på deg.

Dampsperre Har du store problemer med svette på føttene, kan dampsperreprinsippet være noe å prøve ut. Dette er det samme prinsippet som ofte brukes for å unngå at fukt fra kroppen skal sette seg i soveposene på lange turer under arktiske forhold.

Enkelt forklart betyr det at et helt damp- eller vanntett lag brukes mellom kroppen og det isolerende laget. Til føtter og sko brukes det som regel en tynn sokk innerst mot foten, så en tett plastpose som hindrer at svette trekker ut til de tykke sokkene og selve skoen.

Dette fungerer best under kalde forhold, men siden føttene ikke får «puste», kreves det at man tar godt vare på føttene under pauser og etter endt dagsmarsj.

Vanntetthet Under optimale forhold om vinteren opptrer vann i fast form som is og snø, men det fungerer ikke alltid slik.

I forbindelse med for eksempel isfiske vil man ofte oppleve overvann, og væromslag kan gi sludd og regn. Selv om støvler med gummiering eller membran puster dårligere enn støvler uten, er det greit at støvler til vinterbruk har en eller annen form for beskyttelse mot fukt.

Gåkomfort Sko og støvler skal generelt være gode å gå i, men gåkomfort må veies opp mot isolasjonsevne når man skal velge vinterstøvler.

I denne testen har vi vektet isolasjonsevne tyngre enn gåkomfort og støtte. Skal du gå bare noen hundre meter fra bilen ned til isfiskevannet eller bruke støvlene til hundekjøring, vil dette sette andre krav til støvlene enn om du trenger et par varme jaktstøvler som du skal gå mye med.

Isolasjon Det er viktig at støvlene er passe isolert i forhold til aktivitet. Ved rolige aktiviteter kan man vel si at jo tykkere, desto bedre, men dette går selvsagt ut over vekt. I tillegg tar det lang tid å tørke sko med tykt fôr.

Mange av støvlene i denne testen har uttagbar innersokk eller innersko, noe som gjør at tørkingen går raskere. Disse innerskoene er også gode å bruke inne i teltet eller nede i soveposen som varmesokker.

En av de enkleste og rimeligste måtene å «oppgradere» vinterstøvlene på når det gjelder isolasjon, er å gå til anskaffelse av skikkelige innleggssåler av ull eller ullfilt.

For å oppnå best mulig isolasjon er det også viktig at selve sålen på støvlene er relativt tykk. Skal du stå på isen en hel dag, er det like viktig at du ikke får kuldegjennomslag gjennom sålen som at skaftet på støvlene er fôret. Stå gjerne på et liggeunderlag for å øke avstanden til bakken og dermed hindre unødig varmetap.

Slik er testen gjennomført Teamet har disponert støvlene over en periode på mellom tre og fire måneder. Seks testere har deltatt i gjennomføringen. Vi satte som krav minimum 25 cm skafthøyde, en eller annen form for isolasjon og at alle støvlene skulle ha membran eller gummiering på nedre del av støvelen. Vi har ikke tatt med rene gummi- eller neoprenstøvler.

Når det gjelder vanntetthet, har vi, i tillegg til praktisk bruk, testet støvlene i vanntank for å sjekke blant annet sømmer. Alle modellene er brukt til varierte aktiviteter høst og tidlig vinter.

Høyde og vekt som er oppgitt, er målt av oss i str. 43. Disse resultatene kan avvike noe fra det produsentene oppgir. Når det gjelder isolerende egenskaper, har vi i tillegg til praktisk utprøving satt en pose med oppvarmet vann i skaftet og målt hvor raskt dette avkjøles. Alle testerne har vurdert støvlene hver for seg før dataene er samlet og sammenlignet.


LES OGSÅ: Dette ullundertøyet er best i test
Test av elektriske hansker og såler
Disse luene holder deg varm på ørene
Her er alle testvinnerne i 2011

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Kamik Oslo WP Best i test. Karakter: 5/6 Produsent: Kamik Pris: 1699 Härkila Inuit GTX 15" Meget godt valg for snøskuterkjørere, isfiskere, posteringsjegere osv. som er mye ute i kulda, men som ikke går så mye. Karakter: 5/6 Produsent: Härkila Pris: 2999 Lundhags Polar Quest Beste vandrestøvel. Karakter: 5/6 Produsent: Lundhags AS Pris: 3999 Alfa Gaupe Winter Best til aktiv bruk. Karakter: 5/6 Produsent: Alfa Sko AS Pris: 3699 Sorel Caribou En av favorittene til daglig bruk på kalde dager. Karakter: 5/6 Produsent: Sorel Pris: 1699 Seeland Musher Pac 15" Mest for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: Seeland International AS Pris: 1299 La Crosse Reunion II Pac Boot Et meget godt valg for isfiskere. Karakter: 4/6 Produsent: La Crosse Pris: 1399 VikingMammoth God allrounder. Karakter: 4/6 Produsent: Viking fottøy AS Pris: 1399 Irish Setter Snow Claw XT Best egnet til rolige aktiviteter. Karakter: 4/6 Produsent: Friluftsmagasinet AS Pris: 1399 La Crosse Pine Top Black Leather Fungerer meget bra til daglig bruk og i snøslaps på kalde og hustrige dager. Karakter: 3/6 Produsent: La Crosse Pris: 1399 Irish Setter Snow Tracker Grei til rolige aktiviteter hvor man ikke går spesielt mye. Karakter: 3/6 Produsent: Friluftsmagasinet AS Pris: 999