PLASTHAUG: Stadig møter du slike berg av plast i veikanten. Det er ikke gitt at noen kommer og fjerner avfallet. Foto: Tormod Brenna
PLASTHAUG: Stadig møter du slike berg av plast i veikanten. Det er ikke gitt at noen kommer og fjerner avfallet. Foto: Tormod BrennaVis mer

Zanzibar

Strand-paradiset er i ferd med å drukne - i søppel

Det er lett å la seg blende av kritthvite strender, blått hav, palmesus og evig sol. Zanzibar har masse av det, men bak fasaden er det langtfra like strøkent.

ZANZIBAR (Dagbladet): «Krydderøya» kalles den gjerne, med rette. Det dyrkes mengder av nellik, muskat, kanel og pepper på de frodige øyene Unguja og Pemba - bedre kjent som Zanzibar - en liten ferjetur ut fra Tanzanias tidligere hovedstad Dar Es Salaam.

Er vinden riktig, kan du kjenne duften av vaniljestang og kanel under innhøstinga. Dessverre er sjansen stor for at du får andre odører i nesa også.

Bak de flotte strendene - som du finner stort sett overalt på Zanzibar - er ikke glansbildet like vakkert.

Langs veiene flyter det gjerne av søppel. Renovasjons-systemet er elendig utviklet, noen steder totalt fraværende. I mangel av noe annet sted å gjøre av avfallet, kastes det gjerne i veikanten, eller i skogen. Søppelbøtter finnes knapt.

Overskygger skjønnheten

Under en fire timers sykkeltur på østkysten av hovedøya Unguja gjorde alt søppelet, og litt for mange trafikkdrepte og stinkende hunder i veikanten, større inntrykk enn den frodige og overveldende naturen der du knapt ser skogen for bare kokospalmer.

SPRETNE: Disse gutta danser gjerne for deg. Foto: Tormod Brenna
SPRETNE: Disse gutta danser gjerne for deg. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Det er synd, for Zanzibar oppdages best fra sykkelsetet. Biltrafikken er ikke så stor, og ganske så sivilisert. Bilene kan rett og slett ikke kjøre så fort her, til det er veiene for fulle av naturlige fartshindre i form av dype hull i vanskjøttet asfalt.

Men på sykkel går det fint. De fleste hotellene har sykler du kan låne eller leie, og det er på to hjul du oppdager detaljene, dagliglivet i de små landsbyene, masaiene som gjeter kvegflokkene og hører colobus-apene leke.

Og ikke minst får du se alle de små og store strendene ut mot det asurblå Indiahavet.

Men, det er dessverre også fra sykkelsetet du virkelig ser forsøplingen.

I Zanzibar by, hvor det bør være obligatorisk å bevilge seg noen timer i den historiske - og fantastiske - bydelen Stone Town, har frivillige organisert seg og samler inn søppel hver morgen.

Lover bedring

De lokale myndighetene har innsett problemet, og har gått inn med en viss økonomisk støtte til søppel-brigaden i Steinbyen. Det fører til at søppel blir samlet inn, men bare for å bli flyttet til et annet sted.

GLANSBILDET: Det er slik Zanzibar ønsker å framstå, som et eksotisk strandparadis. Det er da øya også, men dessverre er den også ei tikkende avfallsbombe. Foto: Tormod Brenna
GLANSBILDET: Det er slik Zanzibar ønsker å framstå, som et eksotisk strandparadis. Det er da øya også, men dessverre er den også ei tikkende avfallsbombe. Foto: Tormod Brenna Vis mer

De første spede forsøkene med avfalls-sorterting i private husstander ble startet i beskjeden målestokk i fjor, i landsbyen Shaurimoyo. Her får innbyggerne opplæring i å sortere avfall for gjenvinning og kompostering.

- Målet vårt er at dette pilotprosjektet skal danne modell for avfalls-håndteringen på hele Zanzibar på sikt, sier Sheha Mjaja, leder av øyas miljømyndigheter.

Det anslås at det produseres 230 tonn med avfall hver eneste dag på Zanzibar, og at kun 120 tonn blir samlet inn og fraktet til de to store søppel-deponiene på øyene.

- FORFERDELIG: Terje Gran besøkte fuglefjellet Runde i Herøy kommune. Bildene han tok der skaper sterke reaksjoner. Video: WWF / Foto: Terje Gran / Redigering: Ørjan Ryland Les hele saken her: https://goo.gl/fFWF6E Vis mer

Men, der blir det gjerne liggende. Bare en brøkdel blir resirkulert.

Dårlig for turismen

Rundt 40 prosent av Zanzibars inntekter kommer fra de rundt 400 000 turistene som besøker øya hvert år. Det er turismen som genererer klart mest søppel, og øyene står nå i fare for å bli et offer for sin egen attraktivitet, søppelet begynner å bli et problem for den livsviktige inntektskilden. 80 prosent av all søppel stammer fra turismen, skriver The EastAfrican.

- Mange turister klager over søppel og stank, sier Julia Bishop, styremedlem i Zanzibar Associtation of Tourism Investors til nettstedet Down to Earth.

- Problemet er at det ikke er noe utbygd system for innhenting av søppel, sier hotelldirektøren Alok Gupta som frykter for Zanzibars ry som turistdestinasjon om ikke det stadig voksende problemet tas tak i.

PARADIS: Zanzibar er et flott sted om du er glad i strender og blått hav. Foto: Tormod Brenna
PARADIS: Zanzibar er et flott sted om du er glad i strender og blått hav. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Det har han rett i. En undersøkelse gjort av Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm i 2013 viser at en av tre nevner alt søppelet når de blir bedt om å evaluere oppholdet sitt. Fire av fem oppgir at dette er en grunn til ikke å reise tilbake.

Private aktører

Flere hoteller benytter seg av private firmaer for å bli kvitt avfallet sitt. På de fleste hotellene er det ikke så mye som en tannpirker å finne på strendene, som gjerne er nyraket hver morgen.

Men slike tjenester er det langt fra alle i lokalbefolkningen som tar seg råd til.

I Stone Town, som er Zanzibars største enkeltstående attraksjon og et sted alle skal innom, har innbyggerne fått et tlbud om daglig søppelhenting mot en avgift på under ti kroner i måneden. Bare 43 prosent har takket ja.

Plastforbud og gjenvinning

Tanzania var et av de første landene som innførte forbud mot plastposer. Det skjedde allerede i 2006, men har på ingen måte løst problemet med forsøpling av naturen. Der flyter det av plastflasker, emballeringsplast, glass og metall.

IDYLL: Hotellene er flinke til å holde sine egne områder rene og velstelte. Men utenfor gjerdene er det ganske annerledes. Foto: Tormod Brenna
IDYLL: Hotellene er flinke til å holde sine egne områder rene og velstelte. Men utenfor gjerdene er det ganske annerledes. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Det anslås at hver turist generer to tomme plastflasker hver dag. Med en halv million turister som er på øya ei uke hver, så har du sju millioner plastflasker bare der.

Både myndigheter og private organsisasjoner innser selvsagt problemet, og at paradisøyas renomme og attraktivitet er i åpenlys fare.

Men skjer det noe?

Nja, litt.

Problemet er at det avfalls-systemet som er etablert, og på sett og vis fungerer, er konsentrert om organisk avfall, ikke om plast, glass og metall.

Mangler politisk vilje

På Zanzibar startet organsiasjonen Zasea (Zanzibar Scrapes and Environment Association) - med privat kapital - i 2012 et gjenvinningsanlegg for plast. Så langt er over 700 tonn gjenvunnet og eksportert til fastlandet.

Også andre gjenvinningstiltak er planlagt, blant annet med norske og svenske investeringer.

SJOKKERT: Da Kenneth Bruvik skulle skjære opp en torsk på 1,5 kilo, fant han noe urovekkende inne i magen. Video: Kenneth Bruvik Vis mer

Det er likevel bare en liten dråpe i et hav som så absolutt ikke tåler mer plast. Zanzibars avfallsproblem kan ikke løses uten at myndighetene tar grep. Det er foreløpig lite som tyder på at det vil skje. Det finnes ikke penger, og kanskje heller ikke vilje.

Flemming Konradsen, professor ved universitet i København, har selv besøkt Zanzibar flere ganger og studert problemene. Han er ikke spesielt optimistisk på de vakre øyenes vegne.

FORSKER: Den danske professoren Flemming Konradsen (t.h.) har forsket på søppel-problematikken i Zanzibar og skrevet mye om emnet. Her under et opptak på en av de forsøplede strendene på øya. Foto: Center for Online and Blended Learning, University of Copenhagen
FORSKER: Den danske professoren Flemming Konradsen (t.h.) har forsket på søppel-problematikken i Zanzibar og skrevet mye om emnet. Her under et opptak på en av de forsøplede strendene på øya. Foto: Center for Online and Blended Learning, University of Copenhagen Vis mer

Savner politisk vilje

- Dessverre ser jeg begrenset vilje hos myndightene til å ta fatt på dette med tilstrekkelig seriøsitet. Samtidig øker turismen raskt, ergo også problemet, sier Conradsen.

Han etterlyser politisk vilje, samt et samarbeid mellom hotellene, myndighetene og også turoperatørene som sender turister til Zanzibar - og også andre sammenlignbare destinasjoner, blant annet i Karibia.

- Turismens fotavtrykk begynner å bli enorme. Mallorca, Seychellene og Maldivene er blant stedene som har innført en egen turistskatt. Zanzibar trenger også et slikt tiltak. Men det må være en transparent avgift som må investeres direkte i tiltak for å få bukt med problemet. Og en slik skatt vil likevel ikke være nok.

- Skal disse fantastiske øyene reddes, må hotellene, turoperatørene og ikke minst myndighetene innse alvoret og ta tak i situasjonen nå, sier den danske professoren.

HELSEFARLIG: Flere av de uoffisielle søppelplassene ligger nær strendene. Halvtomme plastflasker kan blant annet være gunstige klekkeplasser for mygg. Og, som mange andre steder i Afrika, faren for malaria er til stede. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HELSEFARLIG: Flere av de uoffisielle søppelplassene ligger nær strendene. Halvtomme plastflasker kan blant annet være gunstige klekkeplasser for mygg. Og, som mange andre steder i Afrika, faren for malaria er til stede. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer