DØSIG ETTERMIDDAG: Akropolis-nabolaget Plaká byr på trange smug og utendørskafeer.
Foto: Diana Badi
DØSIG ETTERMIDDAG: Akropolis-nabolaget Plaká byr på trange smug og utendørskafeer. Foto: Diana BadiVis mer

Strendene grekerne ikke vil dele med turistene

Her bryr ingen seg om finanskrisa som rammer landet.

Hvor store er ikke de farene jeg utsetter meg for, for å vinne et godt navn i Aten, skal den legendariske hærføreren Aleksander den store ha sagt etter å ha erobret byen i år 338 før Kristus.

Aten huser i dag cirka fire millioner mennesker, en tredel av den greske befolkningen.

Ytterligere seks millioner turister besøker den greske hovedstaden hvert år.

For de fleste besøkende innebærer turen et par heseblesende dager blant noen av verdens største severdigheter.

De færreste får se byen som Atens innbyggere møter hver dag.
  Kafékultur Storbyen beskrives ofte som den livligste hovedstaden i Europa.

En uunnværlig del av den moderne atenske kulturen er iskaffe, som inntas på de utallige fortauskafeene, åpent fra tidlig om morgenen til 3- 4 på natta.

Noe av grunnen til kafeenes popularitet er det enkle faktumet at de fleste stedene har aircondition.

Og her ligger det største aberet ved å besøke kulturbyen i det varme sommerhalvåret.

Fra juli og ut august, viser gradestokken 35- 40 plussgrader.

Det er høy luftfuktighet og mye forurensing i sentrum på grunn av den tette trafikken.

Forstedene ved kysten Dette er likevel ingen god grunn til å la være å besøke den greske hovedstaden de neste månedene, hvis du gjør som atenere flest.

PRIVATE STRENDER: Tempoet er høyt på Asteria-stranden i Aten-forstaden Glyfada. 
Foto: Diana Badi
PRIVATE STRENDER: Tempoet er høyt på Asteria-stranden i Aten-forstaden Glyfada. Foto: Diana Badi Vis mer

Rett utenfor byens sentrum, en trikke- eller taxitur unna, finner du avkjøling, om ikke helt fred.

Kyststripa utenfor Aten kalles for den greske eller atenske rivieraen og har tradisjonelt vært tilfluktsstedet for byens øvre middelklasse.

Forstedene Glyfáda og Vouliagméni omtales som den greske Beverly Hills og byr på strender, eksklusiv shopping og et stort utvalg spise- og utesteder.

Her er tempoet langt roligere enn i sentrum og opplevelsen er til forveksling lik en hvilken som helst gresk ferieøy.

Den store forskjellen er at de aller fleste besøkende her er grekere.

Det samme gjelder forstedene Voúla og Várkiza som har en mer folkelig profil med flere gratis strender og rimeligere overnatting.

FAKTA


Slik kommer du deg dit
Norwegian flyr direkte Oslo-Aten. Flytiden er ca. 4 timer. Priseksempel: torsdag 25. august-søndag 28. august 1700 kroner.

..Og kommer deg rundt

Aten har et rimelig og godt utbygd kollektivsystem med t-bane, buss og trikk. De to sistnevnte tar deg med ut til kysten. Prisen ligger på omkring 10 kroner for en enkeltbillett og 25 kroner for en 24-timers billett.

Taxi er svær billig og raskt hvis du unngår rushtrafikken. En kjøretur i sentrum koster 20—40 kroner, ut til forstedene ved kysten og havna Pireás er det 80—100 kroner og 250 kroner til flyplassen. Minn sjåføren på å bruke taksameteret.

Når skal du dra

Det mest behagelige tidspunktet å besøke Aten er mai og juni og september og oktober med temperaturer på omkring 20—25 grader og langt færre turister.

I sommermånedene anbefales det å bo i forstedene ved kysten eller på de nærliggende øyene, og ta dagsutflukter til sentrum tidlig på morgenen eller på ettermiddagen. Vinteren er kald med mye nedbør.

Se og gjøre

Med templene Erekhtheion og Parthenon, er Akropolis synlig fra store deler av byen. Akropolismuseet ble kåret til verdens beste museum i fjor, og har en stor samling av gjenstander og kunst fra oldtidenes Hellas. Museet har en utmerket kafé med fantastisk utsikt over Parthenon.

Styr unna turistbydelen Pláka ved hovedinngangen til Akropolis. De nærliggende områdene Monastiráki og Psyrrí er mye hyggeligere. For en rimelig og autentisk matopplevelse, oppsøk bydelene Áno Petrálona og Pangráti.

Buss og trikk tar deg med til havna Pireás, der du i tillegg til ferjeterminal finner småbåthavnene Zéa Marina og Mikrolímano og byens beste sjømat, samt det arkeologiske museet.

KONSERTHALL: Herodes Atticus' Odeion er en del av Akropolis-komplekset. Steinbygget ble oppført i år 161 og har plass til 8000 mennesker. 
Foto: Jorge Lascar
KONSERTHALL: Herodes Atticus' Odeion er en del av Akropolis-komplekset. Steinbygget ble oppført i år 161 og har plass til 8000 mennesker. Foto: Jorge Lascar Vis mer

På Kapp Sunion, syv mil sør for Aten, ligger ruinene av Poseidon-templet fra 400-tallet f.Kr. Utsikten alene er verdt turen, men vær forberedt på mye folk.

Fjellet Parnassos, ca. 17 mil utenfor Aten, rager 2500 m.o.h. og er en populær destinasjon for fjellturer og klatring i sommerhalvåret og skisport om vinteren. I skyggen av Parnassos ligger landsbyen Aráhova og tempelruinene i Delfi.

Strendene

Flere av Atens strender er privatiserte. Du betaler en inngangsbillett (25—50 kroner) og får da tilgang til en sandstrand med badevakter, solsenger, mat- og drikkeservering, aktiviteter og gjerne en lekeplass for barna.

Gratisstranda Edem ligger nærmest bykjernen. Den har blå-flagg-sertifisering, flere tavernaer og nås enkelt med trikken som følger kystlinja. Langs den samme ruta ligger det mindre sandstrender omtrent på hvert eneste trikkestopp.

Blant betalstrendene er Áyios Kósmas (trikkestopp Ag. Kosmas 2) og Voula B (mellom Glyfada og Vouliagméni) et godt alternativ for barnefamiliene. Asteria midt i Glyfada og Voula A har en yngre og mer trendy profil.