Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Stresset på flyplassen? Du er ikke alene, og her er triksene som hjelper

Og her er triksene som gjør den neste flyturen mye enklere

READY FOR TAKE-OFF:  Seks av ti nordmenn stresser på flyplassen. Men det finnes små triks som gjør turen enklere.  Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector
READY FOR TAKE-OFF:  Seks av ti nordmenn stresser på flyplassen. Men det finnes små triks som gjør turen enklere.  Foto: Odd Roar Lange / The Travel Inspector Vis mer

(Dagbladet): Er du blant dem som blir ekstra stresset på flyplasser? I så fall er du langt fra alene. Nesten 60 prosent av alle nordmenn oppgir at de blir stresset på flyreiser.

Køståingen irriterer

Situasjoner vi lar oss mest stresse av er frykten for å miste bagasjen, at vi skal oppleve lange og saktegående køer i sikkerhetskontrollen og at vi rett og slett er redd for ikke å rekke flyet.
Det viser en undersøkelse gjennomført blant norske flypassasjerer.

- De fleste ønsker nok at sikkerhetskontrollen skal gå litt raskere. Da er det smart å brukte ventetiden frem til du blir kontrollert til å ta av belter og store smykker. Og legg alle metallgjenstander (nøkler, mynter, mobiltelefoner m.m.) i håndbagasje eller lommene på ytterklær før gjennomlysningen, sier Joachim Westher Andersen i Avinors pressetjeneste på Oslo lufthavn Gardermoen.

Her finner du oversikten over reglene som gjelder ved sikkerhetskontrollen.

I 2016 erstattet forsikringsbransjen i Norge forsinket bagasje for 40 millioner kroner. Dette fordeler seg på ca 12.000 saker, ifølge beregning fra Europeiske Reiseforsikring.

- Men det er ikke bare forsinket bagasje som skaper stress og irritasjon. Det aller mest irriterende, synes nordmenn på flyreiser, er å betale ekstra for mat og drikke på flyturen, sier Carina Bergqvist, pressekontakt for Air France og KLM.

Unngå stress

Seks av ti nordmenn svarer at de opplever stress i forbindelse med flyreiser.

Hørt om nordmannen, svensken og dansken som snek i sikkerhetskøen?

I etterkant av flyreisen oppgir respondentene i undersøkelsen at vi opplever kø i passkontrollen og frykten for å ha mistet bagasjen som de største stressmomentene. 64 prosent svarer at de har opplevd at bagasjen ikke har kommet frem (uavhengig av flyselskap), og hele 89 prosent svarer også at de har ventet mer enn 24 timer på få den tilbake.

Noen ganger er det fristende å ta med alt i håndbagasjen, men husk å følge flyselskapenes grense for vekt og størrelse.

Ellers kan du måtte punge ut med en unødvendig betaling. Og flyselskapene gjennomfører jevnlige kontroller ved gaten.

Sjekker håndbagasjen din

- Slike stikkprøver på håndbagasje skjer løpende, og vi har et fokus på dette fordi det er frustrerende å oppleve dårlig plass til håndbagasjen om man kommer blant de siste inn i flyet, sier Knut Morten Johansen i SAS.

- Det som overrasker noe, er at så mange reisende ikke benytter plassen under setet foran. Her er det ubenyttet kapasitet som burde vært utnyttet i langt større grad. Da avlaster man bagasjehyllene over setene betydelig, sier pressesjef Knut Morten Johansen i SAS.

Denne tabben kan koste deg tusenlapper på reisen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media