Stressfri middag: gi gjestene en gryterett

Før vi ble fine på det sto ei sydende gryte midt på bordet. Det var maten.

FIKS FERDIG:  Før sto gryta ferdig da gjestene kom. Det banet vei for allsang, flagrende hår og engasjert diskusjon om politiske brennpunkter. Foto: METTE RANDEM
FIKS FERDIG: Før sto gryta ferdig da gjestene kom. Det banet vei for allsang, flagrende hår og engasjert diskusjon om politiske brennpunkter. Foto: METTE RANDEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere matsaker på db.no/mat Hvor ble det av gryteretten?

Spol tilbake noen tiår, til en gjeng venner som samles på lørdagskvelden.

(Du trenger ikke å ha opplevd det selv for å se det for deg.)

Det er fiascoflasker med chianti, som i løpet av kvelden blir gjort om til lysestaker. Det er allsang, flagrende hår og engasjert diskusjon om politiske brennpunkter; verdensproblemer som løses over kjøkkenbordet.

Hos besteborgere er det litt annerledes, det er duk på bordet, vinflaskene har bilde av slott på etiketten, og vertinnen nøye på etiketten.

Men situasjonen var lik, enten det var borgere eller revolusjonære, byfolk eller bønder.

Gryta i sentrum Midt på bordet sto en sydende gryterett. Det var det som var maten.

Så ble vi finere på det, alle sammen. Og den ofte litt udefinerbare gryteretten ble erstattet med alle slags retter, fra steder vi ikke tidligere kjente til, med råvarer vi ikke før hadde hørt om.

Noe ble vunnet. Men mye ble tapt.

For tenk hvor mye engstelse vi hadde unngått, og hvor mye smak vi hadde vunnet, hvis vi hadde brukt vår stadig tiltakende matkompetanse til å lage stadig bedre gryteretter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.