FIKS FERDIG:  Før sto gryta ferdig da gjestene kom. Det banet vei for allsang, flagrende hår og engasjert diskusjon om politiske brennpunkter. Foto: METTE RANDEM
FIKS FERDIG: Før sto gryta ferdig da gjestene kom. Det banet vei for allsang, flagrende hår og engasjert diskusjon om politiske brennpunkter. Foto: METTE RANDEMVis mer

Stressfri middag: gi gjestene en gryterett

Før vi ble fine på det sto ei sydende gryte midt på bordet. Det var maten.

• Flere matsaker på db.no/mat Hvor ble det av gryteretten?

Spol tilbake noen tiår, til en gjeng venner som samles på lørdagskvelden.

(Du trenger ikke å ha opplevd det selv for å se det for deg.)

Det er fiascoflasker med chianti, som i løpet av kvelden blir gjort om til lysestaker. Det er allsang, flagrende hår og engasjert diskusjon om politiske brennpunkter; verdensproblemer som løses over kjøkkenbordet.

Hos besteborgere er det litt annerledes, det er duk på bordet, vinflaskene har bilde av slott på etiketten, og vertinnen nøye på etiketten.

ENKELT : Gjør som i gamle dager. Lag en gryterett og konsentrer deg om gjestene. Foto: METTE RANDEM
ENKELT : Gjør som i gamle dager. Lag en gryterett og konsentrer deg om gjestene. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Men situasjonen var lik, enten det var borgere eller revolusjonære, byfolk eller bønder.

Gryta i sentrum Midt på bordet sto en sydende gryterett. Det var det som var maten.

Så ble vi finere på det, alle sammen. Og den ofte litt udefinerbare gryteretten ble erstattet med alle slags retter, fra steder vi ikke tidligere kjente til, med råvarer vi ikke før hadde hørt om.

Noe ble vunnet. Men mye ble tapt.

For tenk hvor mye engstelse vi hadde unngått, og hvor mye smak vi hadde vunnet, hvis vi hadde brukt vår stadig tiltakende matkompetanse til å lage stadig bedre gryteretter.

 MIKS SELV: BollitoMisto er en raus italiensk gryterett, men frykt ikke ingredienslista. Har ikke butikken det ene, velg det andre. Prøv så godt du kan å få tak i mange ulike typer kjøtt. Foto: METTE RANDEM
MIKS SELV: BollitoMisto er en raus italiensk gryterett, men frykt ikke ingredienslista. Har ikke butikken det ene, velg det andre. Prøv så godt du kan å få tak i mange ulike typer kjøtt. Foto: METTE RANDEM Vis mer

Da kunne middagen vært ferdig lenge før gjestene ankom. Det hadde vært en umiddelbar kur på forsvunnen-vertinne-syndromet. («Hun er på kjøkkenet og legger siste hånd på verket.»)

Og man slapp det vage ubehaget ved forventningen om at man skal gjøre sitt hjem til en restaurant for en kveld.

Det er ingen meny, bare ei gryte med en varmende rett som alle kan øse sin kraft fra.