GLAD I FURU: Leiligheten til Christien Starkenburg, som driver Slow Wood. Foto: Christien Starkenburg
GLAD I FURU: Leiligheten til Christien Starkenburg, som driver Slow Wood. Foto: Christien StarkenburgVis mer

Strøken leilighet med furu

Designeren Christien Starkenburg innredet med egne produkter i furu.

Furu hadde sine glansdager på 80-tallet, og siden den gang har materialet blitt forhatt av mange.

Mye av grunnen til det dårlige ryktet kan ha med mørkningen av materialet å gjøre. Mange velger derfor å overflatebehandle vegger med maling eller beis.

På vei tilbake? Men de siste årene har man sett en økende interesse for det tidligere forhatte treverket, og særlig blant arkitekter og designere. For et år siden hadde Doga en utstilling med furumøbler utviklet av en gjeng designere, for å sette furua tilbake på kartet.

Designer Christien Starkenburg er en av de som mener at furua er hyperaktuell igjen. Han har innredet hele leiligheten sin i furu. Til daglig jobber han med designkonseptet Slow Wood.

Innredet med tre Christien Starkenburg bor med kone og tre barn i sin egendesignede leilighet i Nederland. Boligen har et lett og luftig uttrykk med mye hvitt og en gjennomgående bruk av treverk, og særlig furu. Mye av interiøret og møblene har han selv skapt.

- Jeg har alltid vært fascinert av verktøy og maskiner, forteller han.

LUFTIGE SKAP: Til kjøkkenskapene har Starkenburg valgt å bruke tekstiler fremfor dører.  Foto: Christien Starkenburg
LUFTIGE SKAP: Til kjøkkenskapene har Starkenburg valgt å bruke tekstiler fremfor dører. Foto: Christien Starkenburg Vis mer

- Men det er nok ikke så rart siden jeg er sønn av en håndverker, som kunne lage alt han måtte ønske seg, og som hadde et verksted fullt av ulike verktøy, sier han til Bonytt.no.

Interessen smittet over på sønnen, og Christien Starkenburg skaper i dag sine egne produkter, hovedsakelig i furu.

- Produktene har en logisk form for funksjon, og en enkelhet og fasthet kombinert med funksjonalitet, beskriver han. - Fargebruken er alltid enkel og klar.

Produkter med lang levetid Starkenburg forteller videre at han ser skjønnhet i naturlige og enkle ting, som kombinasjonen av ulike farger, teksturer og komposisjoner.

- Alt fascinerer meg, og jeg prøver å ha et åpent sinn, forklarer han. Men jeg er spesielt begeistret for skandinavisk stil. Noe interiøret og hjemmet hans bærer preg av, med gjennomgående bruk av tre og rene linjer.

KJØKKEN: Også kjøkkenet er i tre og har et rent og naturlig uttrykk. Foto: Christien Starkenburg
KJØKKEN: Også kjøkkenet er i tre og har et rent og naturlig uttrykk. Foto: Christien Starkenburg Vis mer

Starkenburgs fascinasjon for natur og naturlige materialer har resultert i kolleksjonen "Slow Wood". Den består av enkle og funksjonelle produkter i tre, designet av ham selv.

- Jeg hadde et sterkt behov for å skape enkle arkitektoniske produkter med en rå eleganse og uslepne flater, forteller han. - De skulle være upretensiøse, nøkterne, rene og ukompliserte. Back to basics rett og slett. Jeg ønsket ikke design kun for designets skyld.

- Slow wood skulle innebære produkter med lang levetid, forklarer han videre. De skal enkelt kunne passe inn i hjemmet ditt, og samtidig gi interiøret karakter.

Det meste av interiøret i hjemmet hans er fra kolleksjonen Slow Wood.

Økologisk overflatebehandling Alle produktene er laget av heltre og behandlet med økologisk, mineral maling, olje eller lakk.

SLOW WOOD: De fleste møblene i Starkenburgs bolig er designet av han selv. Foto: Christien Starkenburg
SLOW WOOD: De fleste møblene i Starkenburgs bolig er designet av han selv. Foto: Christien Starkenburg Vis mer

- Jeg er opptatt av resirkulering, lokal produksjon og fornybare ressurser, avslutter han. - Når det kom til overflatebehandling falt valget naturligvis på økologisk maling og olje, som vil påvirke jorda minst mulig.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

Enkel enebolig ble villa med basseng

FURU: Furu, furu og atter furu preger boligen til Christien Starkenburg. Foto: Christien Starkenburg
FURU: Furu, furu og atter furu preger boligen til Christien Starkenburg. Foto: Christien Starkenburg Vis mer

De beste rieslingene

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

PERSONLIGE BILDER: Barna til Starkenburg betyr mye for han, og veggene i gangen prydes med bilder av dem. Foto: Christien Starkenburg
PERSONLIGE BILDER: Barna til Starkenburg betyr mye for han, og veggene i gangen prydes med bilder av dem. Foto: Christien Starkenburg Vis mer