Strømmer til Norge fra hele verden for å oppleve fenomenet

Se trailer for den unike videoen på Norges mest besøkte turistattraksjon.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Nå kommer filmen om nordlyset til  Holmenkollen og Skimuseet, Norges mest besøkte turistattraksjon.

Se traileren til den unike dokumentarfilmen  øverst i saken!
 
Filmen kommer i rett tid. Vi er inne i noen år med stor nordlysaktivitet. Samtidig som nordlyset er blitt av landets viktigste turistattraksjoner.

Turister fra hele verden strømmer til Norge for å oppleve nordlyset. Ni av ti nordmenn ønsker også å se nordlys, viser en ny undersøkelse.

Filmen Pål Brekke, solfysiker ved Norsk Romsenter  har laget  nordlysfilmen «The Northern Lights. A Lifetime Experience».

- Det var direktøren på Skimuseet, Karin Berg, som  ønsket å bringe nordlyset til Holmenkollen, forteller Brekke.

Pål Brekke har tidligere arbeidet som prosjektleder  ved NASAs forskningssenter i USA.

Boka I februar ga han ut boka  «Nordlyset- en guide»  sammen med den prisbelønte fotografen Fredrik Broms. Boka er vist på flere utstillinger i USA.

Pål Brekke ble spurt om han kunne produsere en dokumentar for kinoen på skimuseet. Nå er resultatet ferdig.

 NORDLYS:  Over Steigen 6. september 2011. Nordlys kan oppleves over hele landet, men det er størst sjanse i Nord-Norge. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
NORDLYS: Over Steigen 6. september 2011. Nordlys kan oppleves over hele landet, men det er størst sjanse i Nord-Norge. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

- Filmen er på en måte basert på boka og tar publikum med på en reise gjennom myter og overtro.

Forklarer Filmen forklarer på enkelt vis med de beste filmer om sola og animasjoner fra NASA hvordan nordlyset dannes, hvor en bør reise, hvordan vi kan varsle nordlys og hvordan en selv kan ta flotte bilder, avslutter Pål Brekke.

Filmen avsluttes med en timelapse fra Ole C. Salomonsen- en av verdens beste nordlysfotografer.

Vil se det Ni av ti nordmenn ønsker å oppleve nordlyset, men bare halvparten av landets søringer har sett nordlys tydelig, viser en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på vegne av Innovasjon Norge.

Det er spådd rekordår for nordlys i 2013. Samtidig er det stor sannsynlighet for at både 2014 og 2015 blir gode nordlysår.

Nå lanserer også Innovasjon Norge  en ny gratis nordlysapp som skal få flere til å se lyset i vinter.

Nordlysturister Nordlyset i Norge  er den ferieopplevelsen flest drømmer om i følgen en ny undersøkelse gjort av « Lonely Planet Traveller Magazine».

Norge har opplevd en enorm vekst i antall nordlysturister de siste årene.

- På mange måter har Norge vunnet krigen om nordlyset, der har vi virkelig klart å ta en tydelig posisjon, sier Per Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

NORDLYSFORSKER:  Pål Brekke har laget den nye nordlysfilmen.Foto: PRIVAT
NORDLYSFORSKER: Pål Brekke har laget den nye nordlysfilmen.Foto: PRIVAT Vis mer

Det er ikke bare utlendinger som er imponert over nordlyset. Den 24. januar 2012 ble selv tromsøværinger målløse over det fantastiske nordlyset på Kvaløya den dagen.