DETTE ER GULL: Niepoort Vertente 2008 fra Portugal får en sekser av vineksperten.
DETTE ER GULL: Niepoort Vertente 2008 fra Portugal får en sekser av vineksperten.Vis mer

Styr unna bestselgerne for en gangs skyld

Vin fra hele verden i påsketesten.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Hele verden spiser sau, men få andre steder enn i Norge finner vi lammekjøtt med smak og kvalitet som høyfjellsbeitene gir.

Saftig fjellgress, bær, lyng og ikke minst bladene til fjellbjørka setter sitt preg på kjøttet.

Lammekjøttet blir fett og aromatisk.

Det passer derfor godt med en smaksrik rødvin, som har rikelig tannin og nok syre til å takle det feite og smaksrike kjøttet.

Vinen bør heller ikke ha for høy alkoholstyrke og ikke smak av søtladen frukt.

Mye smak krever også vin med god fruktighet, men først og fremst friskhet (syre).

Og som alltid er det viktig med balanse mellom disse egenskapene.

Lokal vin I land som har egen vinproduksjon, er det lokal vin som brukes - også til lammerettene.

VET HVA DE GJØR: Muga Reserva 2006 fra Rioja i Spania er en perfekt lammevin.
VET HVA DE GJØR: Muga Reserva 2006 fra Rioja i Spania er en perfekt lammevin. Vis mer

Det er som oftest også lokalt drikke som passer best.

Sett i dette perspektivet er det et godt valg med øl og akevitt til pinnekjøtt og smalahove.

Prøv Bitter eller India Pale Ale. Friske varianter av disse er egnede øltyper til lam.

Bitterheten fra humla har litt av den samme opprenskende virkningen på fettet som tannin i vin har.

Humla tilfører dessuten en fin, urteaktig aroma.

Lammevin Til andre, mer kontinentale retter, kan det være krydderet og sausene som avgjør vinvalget.

Må du absolutt bruke mye hvitløk til lammesteika, kan du jo prøve en fransk vin.

Rhônedalens nordlige rødviner kan passe bra.

Er du mer glad i rikelig med urter, er det nærliggende å tenke italiensk vin.

PÅSKELAM: Lammekoteletter med saus og grønnsaker. Foto: METTE MØLLER
PÅSKELAM: Lammekoteletter med saus og grønnsaker. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Lager du en saus som nesten kan kalles viltsaus, med rømme og sødme fra rips eller rognebærgelé, kan en kraftig spansk Rioja passe.

Eller tenk som om det er vin til vilt. Da vil en Crozes Hermitage være et bra valg.

Følg din egen smak, men husk at vinen bør ha nok kraft, avhengig av smaksrikdommen i retten.

Til påskens lam søker vi etter viner med en viss karakter.

Slike viner finner vi over hele verden.

Det er umulig å komme utenom Frankrike, Italia og Spania, men i dagens test finner du vin fra mange andre land.

De er alle strålende til et klassisk lammelår, servert med grønne bønner og fløtegratinerte poteter.

Ikke server rosenkål til. Viner med mye tannin passer ikke til rosenkål.

FRANSK SEKSER: Ch. Vignelaure 2000 er en topp rødvin fra Provence.
FRANSK SEKSER: Ch. Vignelaure 2000 er en topp rødvin fra Provence. Vis mer

Tannin forsterker bitterheten i kålen og det snerper skikkelig.

Bestilling I vår ferske test er flere av forslagene i bestillingsutvalget.

Siden det er helg, er det nok et lite et sjansespill med bestilling av viner som skal rekke fram til påskelammet.

Derfor har vi tatt med et par passende viner til lam fra tidligere tester.

Dette er viner fra basis- eller testutvalg.

Vi velger vi oss Danie's Backyard Blend 2008 fra Swartland, Sør-Afrika. Denne fikk 86 poeng og en sekser i vår test i februar, og finnes fortsatt i hyllene i en del polutsalg. Denne kåret vi til beste røde i plast og papp.

Denne «bakgårdsblandingen» fra Sør-Afrika viser at det er mulig å få kvalitetsvin i kartong.

Hyttepapp Mange av vinmakerne har redusert svovelet i pappvinene. Flere nærmer seg sine søstre på glassflaske i kvalitet.

Prøv gjerne noe nytt. Styr unna bestselgerne for en gangs skyld.

Det finnes mye bedre alternativer for samme pris, eller noen få kroner ekstra.

Prøv en blindsmaking selv og få deg en overraskelse.

Og vi vil jo selvsagt ha med en hvitvin i kartong. Praktisk å pakke med og en nytelse i hytteveggen.

Her er det etter hvert mye å velge i.

Vi har tidligere smakt La Chablisienne Chablis 2007, til 450 kroner for treliteren.

Denne er et sikkert pappvalg for hyttepåska, og den er i basisutvalget.

Sjekk ut våre tidligere tester på db.no/magasinet/vin.

Eller spør Vinmonopolets ansatte. De har garantert mange alternativer.

For en God Vin Påske.

Test av vin til påskelammet
Catena Alta Cabernet Sauvignon 2004/2005
Varenr.: 4610601 (BU) Poeng: 91 Pris: 299 Tannin: 7
Aroma: Mektig, frukt rørt sammen med eik, trøffel, solbær, vanilje og kirsebær.
Smak: Tørr og bitter sjokolade, med kirsebær. Modne tanniner og smak av rase-cabernet.
Konklusjon: Fargen på vinen forteller at den kommer fra et sted med ekstrem energi. Mye sol, men enorme temperaturforskjeller. Det er Argentina på sitt beste. Selekterte druer fra vinmarkene Piramide, Domingo og Adrianna. Lagret på fransk eik i 18 måneder. 80 % ny eik. Om jeg skulle være litt negativ, er andel ny eik en anelse høy.

KAN DET: Wynns Coonawarra Cabernet Sauvignon 2006 er så elegant som en australier kan bli, sier vineksperten.
KAN DET: Wynns Coonawarra Cabernet Sauvignon 2006 er så elegant som en australier kan bli, sier vineksperten. Vis mer

Ch. Vignelaure Rouge 2000,  Coteaux-d'Aix-en-Provence, Frankrike
Varenr.: 5960205 (BU) Poeng: 89 Pris: 629/magnum 150cl Tannin: 6
Aroma: Herlig utviklet aroma. Sedertre, trøffel, urter og lær. Fruktig og rik, med et snev av tørrstoff.
Smak: Bra struktur og karakter. Søtladent midtparti og noe i finish.
Konklusjon: Ikke ofte du ser topp rød Provence. Denne er meget bra. Noe dyrt, men magnum imponerer de fleste.

Niepoort Vertente 2008, Douro, Portugal
Varenr.: 9118401 (BU) Poeng: 88 Pris: 149,90 Tannin: 5
Aroma: Stappfull av bjørnebær, blåbær med kvist, bringebær, kjørvel, basilikum og plommer.
Smak: Svært harmonisk og stilren. Fruktig balansert stil med gode modne tanniner, samt balansert alkohol.
Konklusjon: Dirk Niepoort er mannen du skal følge, svært ekspanderende og meget bra viner. Dette er gull.

Wynns Coonawarra Cabernet Sauvignon 2006, Coonawarra, South Australia
Varenr.: 5229201 (BU) Poeng: 88 Pris: 155 Tannin: 5
Aroma:
Rik og fruktig. Innslag av kaffe, solbær, jord, trøffel og vanilje. Utpreget og typisk australsk mint trukket i mørk sjokolade. Smak: Rik og fruktig, med god tendens og kraft. Slepne tanniner. Selv om alkoholen sitter en anelse over, denne er en meget god cabernet.
Konklusjon: Coonawarra kan det. Her lages viner som ikke er for bombastiske og ikke for digre, men så elegante som en australier kan bli.

Danie's Backyard Blend 2008, Swartland, Sør-Afrika
Varenr.: 5978306 (T) Poeng: 86 Pris: 389,90 (3 liter Bag in Box) Tannin: 6
Aroma: Mørkeste bær med jord, blåbær og syrlige rips.
Smak: Flott inngang, imponerende fylde i midtpartiet. Meget bra balanse, syre, frukt og tannin.
Konklusjon: Bakgårdsblandingen i boks, spesielt for Norge. Beste røde pappvin i vår test i februar. Testutvalg, men finnes i mange hyller.

Kroara Barbera 2008, Piemonte, Italia
Varenr.: 59042 (BU) Poeng: 85 Pris: 343,00 (3 liter Bag in Box) Tannin: 5
Aroma: Mørke bær med kraft og karakter. Skogsbær og underskog, snev av solbær, modne plommer og moreller.
Smak: Fruktig, deilig inngang, med massiv frukt og behagelig tanniner.
Konklusjon: En top BIB. Prisen er gått opp med 13 kr siden forrige årgang, men det er greit, fordi denne er bedre.

Cetamura Chianti 2006, La Badia Coltibouno
Varenr.: 5721401 (BU) Poeng: 85 Pris: 129,70 Tannin: 5
Aroma: Syrlige bær. Stor friskhet og karakter av bringebær, kirsebær med innslag av urter og tre.
Smak: Fruktig og frisk. Syrlig bærkarakter og delikat finish.
Konklusjon: En helt grei, enkel og god Chianti. Friske toner og godt trykk til lammet.

Gran Feudo Reserva 2005, Bod. Julián Chivite, Navarra, Spania
Varenr.: 684801 (Basis) Poeng: 84 Pris: 109,90 Tannin: 6
Aroma: Kompleks nese av mørke bær, eik, syre og underskog, krydder og tørket trevirke.
Smak: Syrlig og fruktig, med behagelig tanniner, samt rik avslutning.
Konklusjon: Har fått høyere score før. Det er vel på tide å bytte årgangen, men madre mia, fortsatt godt. Sjekk prisen, et meget godt kjøp.

  Muga Reserva 2006
Varenr.: 3098901 (Basis) Poeng: 85 Pris: 192,90 Tannin: 6
Aroma: Krekling, blåbær, syrlige kirsebær og After Eight. Fin kompleksitet.
Smak: Meget frisk og ren stil. God karakter og lengde. Muga vet hva de gjør.
Konklusjon: Riojas reserva-viner er de desidert beste vinene i hele regionen. De balanserer druenes kvalitet med fin lengde på fatlagringen. Perfekt lammevin.

KROARA BARBERA 2008: Topp vin fra Piemonte i Italia. Får en sekser i testen.
KROARA BARBERA 2008: Topp vin fra Piemonte i Italia. Får en sekser i testen. Vis mer

  Concannon Conservancy Petite Sirah 2008, California, USA
Varenr.: 80625 (Basis) Poeng: 84 Pris: 129,9 (75 cl) Tannin: 4
Aroma: Bær og underskog med krekling, samt kjøttfull bakside av hengt vilt.
Smak: Syrlig og rein inngang, lett god tannin. En anelse tørr avslutning.
Konklusjon: Trenger lufting i en karaffel, vannmugge eller annet i 30 minutter. Den lille tørre avslutningen gjør vinen godt egnet til mat.

  Tommasi Valpolicella Classico Superiore Vigneto Rafael 2008
Varenr.: 621801 (Basis) Poeng: 84 Pris: 155 Tannin: 4
Aroma: Frisk og tiltalende med syrlige bær og knuste provençalske urter. Kruttrøyk og fløyelsmyke kirsebær.
Smak: Meget frisk stil, god balanse og lav alkohol 12,5 %. Tiltalende.
Konklusjon: Skifter til 2009-årgangen meget snart, noe du kan glede deg til. Kjøp denne nå og sammenlikn. Da får du se hva årgang har å si.

  Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2007
Varenr.: 735101 (Basis) Poeng: 84 Pris: 224,90 Tannin: 5
Aroma: Sorte oliven, moreller, syrlige kirsebær, lær og jord. Snev av eik og sjokolade.
Smak: Sammensatt og frisk med god ryggrad. Syrlig, fruktig og ren. Bra sammensatt.
Konklusjon: Kvaliteten skal være meget bra for å forsvare prisen på 225 kroner. Men til lam passer denne helt utmerket.

UTMERKET ITALIENSK TIL LAM: Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2007, litt dyr, men deilig.
UTMERKET ITALIENSK TIL LAM: Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2007, litt dyr, men deilig. Vis mer