Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Styr unna disse pølsene på grillen

Men det finnes sunnere alternativer. Stort test!

VERSTING: Gilde Bacongrill har mest fett og kalorier av alle pølsene i testen. Er du opptatt av å spise sunt, finnes det langt bedre og sunnere varianter. Foto: ERIK HELGENESET
VERSTING: Gilde Bacongrill har mest fett og kalorier av alle pølsene i testen. Er du opptatt av å spise sunt, finnes det langt bedre og sunnere varianter. Foto: ERIK HELGENESET Vis mer

(Bramat.no): Pølser er ikke sunt, men noen er bedre enn andre.

Skal du gå for sunnhet på grillen eller i stekepannen bør du velge rene fileter av kjøtt fremfor pølser og annen farsemat.

Rent kjøtt inneholder mindre kalorier, mindre salt, mer jern og protein, og langt mindre fett enn pølser.

For mye salt Men pølser er enkelt, godt, og noe som både barn og voksne liker.

BraMat har testet 12 forskjellige grillpølser og resultatet er klart: Finnsbråten Mersmak og Prior kryddergrillpølse kommer best ut i testen.

Den største ulempen med pølser, er at mange inneholder mye fett og salt.

Begge deler øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

For mye salt er dessuten ikke særlig bra for de minste barna.

Men velger du de sunneste pølsene, lager litt salat eller grønnsaker ved siden av, og ikke spiser altfor mange av gangen, kan du godt spise pølser innimellom.

Testmetode I denne testen har vi gitt hver pølsesort poeng etter hvor mye kalorier, protein, fett, salt og andel kjøtt de inneholder.

Vi har også sett på hvor store pølsene er, ettersom de fleste av oss spiser et visst antall pølser uansett, uten å bry oss om hvor store de er.

Store pølser har derfor fått mindre poeng enn små.

Mye fett og kalorier trekker ned, ettersom dette verken er gunstig for vekt eller hjertet.

Pølser som inneholder mye protein har fått plusspoeng, fordi vi vet ar protein metter godt.

Pølser med mye salt, har fått færre poeng enn de som inneholder mindre salt.

Vi har også gitt flere poeng til de pølsene som inneholder mye kjøtt sammenliknet med de andre.

Vi har ikke skilt mellom maskinelt utarbeidet kjøtt (MUK) og annet kjøtt, ettersom det er få holdepunkter for at MUK er mindre sunt enn annet kjøtt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Finsbråten Mersmak Testens vinner som inneholder minst fett og kalorier av alle. I motsetning til de andre magre pølsene, inneholder denne også lite salt.
Pris: 48,9 kr Les mer om Finsbråten Mersmak Prior kryddergrill Lite fett og kalorier, men mer salt enn testvinneren.
Pris: 39,9 kr Les mer om Prior kryddergrill Gilde Go og Mager Lite fett og kalorier, men dobbelt så mye salt som testvinneren.
Pris: 54,9 kr Les mer om Gilde Go og Mager Solvinge grill Et bra alternativ som inneholder mye kjøtt og ikke altfor mye fett og kalorier.
Pris: 18,2 kr Les mer om Solvinge grill Finsbråten urøkt bratwurst Knacker Mye protein og en høy andel kjøtt, men ideelt sett kunne denne pølsen inneholdt mindre fett og kalorier. Hver pølse er dessuten veldig stor.
Pris: 39,9 kr Les mer om Finsbråten urøkt bratwurst Knacker First Price grillpølser Testens klart billigste pølser, men likevel ligger disse midt på terningskalaen. Et ok alternativ innimellom.
Pris: 19,5 kr Les mer om First Price grillpølser Leiv Vidar grill Mye fett og kalorier er det som trekker mest ned på denne pølsen.
Pris: 44,9 kr Les mer om Leiv Vidar grill Leiv Vidar Ostewurst Her er en del av kjøttet byttet ut med ost, noe som øker innholdet av både fett og kalorier.
Pris: 39,9 kr Les mer om Leiv vidar Ostewurst Coop ostegrill En del ost, og minst andel kjøtt av alle, gjør at denne pølsen inneholder mer fett og kalorier og mindre protein enn ønskelig.
Pris: 23,7 kr Les mer om Coop ostegrill Gilde Chiligrill Denne pølsen kunne gjerne inneholdt mer kjøtt og mindre fett.
Pris: 44,9 kr Les mer om Gilde Chiligrill Leiv Vidar Hønefosser Lite protein, ikke spesielt høy andel kjøtt, og relativt mye fett gjør at denne pølsen scorer lavt.
Pris: 29,9 kr Les mer om Leiv Vidar Hønefosser Gilde Bacongrill Ikke uventet den pølsen som inneholder mest fett og kalorier. Testens taper.
Pris: 59,9 kr Les mer om Gilde Bacongrill Les mer på Bramat.no:Her er den sunne grillmatenHer er de beste kaloriforbrennerneDropp fintelling av karbohydrater

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media