Sukker-alternativene du bør velge

Gode erstatninger for de som har fått smaken på det søte.

BRA MED BLÅBÆR: Vi mennesker trenger ikke sukker. Men det stopper hverken store eller små fra å putte i seg altfor store mengder. Det finnes imidlertid gode alternativer, som denne blåbærkaken. FOTO: Motor Forlag
BRA MED BLÅBÆR: Vi mennesker trenger ikke sukker. Men det stopper hverken store eller små fra å putte i seg altfor store mengder. Det finnes imidlertid gode alternativer, som denne blåbærkaken. FOTO: Motor Forlag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Barn elsker sukker. Er det et medfødt behov? Morsmelken er jo søt. Men hvor mye sukker bør barna få i seg? Både blant småbarnsforeldre og i barnehager er sukker et stadig hetere diskusjonstema.

Noen barnehager dropper brunost, prim og syltetøy for å minske sukkerinntaket. Andre nøyer seg med å begrense bursdagsfeiringene. Men hva er det egentlig med sukker?

Raffinert versting Sukker er et produkt vi mennesker ikke har fysiologisk behov for. Den absolutte verstingen er hvitt raffinert sukker. Hvitt sukker inneholder ingen næring og har en glykemisk indeks (GI) på 68, noe som er veldig høyt.

Hverken brunt sukker eller fullrørssukker gir kroppen et like stort «sjokk». Disse sukkertypene inneholder også noen mineraler. Særlig fullrørssukker.

Helsemyndighetene mener barn og unge får i seg altfor mye sukker, og frykter en alvorlig overvektsepidemi. Brus og saft er den viktigste sukkerkilden for denne aldersgruppen. Anbefalingen for barn mellom 2 og 5 år er maks 30 gram tilsatt sukker per dag.

Ikke mye, etter barnas smak. Derfor har kunstige søtstoffer tatt over sukkerets rolle i mange produkter rettet mot barn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer