Sukker-alternativene du bør velge

Gode erstatninger for de som har fått smaken på det søte.

BRA MED BLÅBÆR: Vi mennesker trenger ikke sukker. Men det stopper hverken store eller små fra å putte i seg altfor store mengder. Det finnes imidlertid gode alternativer, som denne blåbærkaken. FOTO: Motor Forlag
BRA MED BLÅBÆR: Vi mennesker trenger ikke sukker. Men det stopper hverken store eller små fra å putte i seg altfor store mengder. Det finnes imidlertid gode alternativer, som denne blåbærkaken. FOTO: Motor Forlag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Barn elsker sukker. Er det et medfødt behov? Morsmelken er jo søt. Men hvor mye sukker bør barna få i seg? Både blant småbarnsforeldre og i barnehager er sukker et stadig hetere diskusjonstema.

Noen barnehager dropper brunost, prim og syltetøy for å minske sukkerinntaket. Andre nøyer seg med å begrense bursdagsfeiringene. Men hva er det egentlig med sukker?

Raffinert versting Sukker er et produkt vi mennesker ikke har fysiologisk behov for. Den absolutte verstingen er hvitt raffinert sukker. Hvitt sukker inneholder ingen næring og har en glykemisk indeks (GI) på 68, noe som er veldig høyt.

Hverken brunt sukker eller fullrørssukker gir kroppen et like stort «sjokk». Disse sukkertypene inneholder også noen mineraler. Særlig fullrørssukker.

Helsemyndighetene mener barn og unge får i seg altfor mye sukker, og frykter en alvorlig overvektsepidemi. Brus og saft er den viktigste sukkerkilden for denne aldersgruppen. Anbefalingen for barn mellom 2 og 5 år er maks 30 gram tilsatt sukker per dag.

Ikke mye, etter barnas smak. Derfor har kunstige søtstoffer tatt over sukkerets rolle i mange produkter rettet mot barn.

Norske helsemyndigheter fraråder å gi barn under 3 år mat og drikke med kunstige søtningsstoffer.

Grunnen er at dosene som er ansett som trygge, er beregnet ut fra voksnes kroppsvekt. Kunstige søtningsstoffer finnes blant annet i utallige lightprodukter, som brus, saft, yoghurt og iste.

Trygge alternativer Foreldre som gjerne vil redusere sukkerforbruket - og samtidig unngå kunstige tilsetningsstoffer - har fått et greit alternativ i sukkererstatninger. Ernæringsfysiolog Helene Aure er positiv til slike erstatninger.

- Jeg vil anbefale Bjørkesøt eller Sukrin som trygge alternativer til sukker, sier hun til Foreldre & Barn.

- Sukkererstatninger med lav GI er en fordel, fordi det gir mer stabilt blodsukker.

Dermed unngår man blodsukkersvingninger - og dét dette medfører av blant annet dårlig konsentrasjon, økt søtsug, irritasjon. Stabilt blodsukker kan være et poeng hvis barna er overvektige, sier Aure.

- Personlig gir jeg barna mine sukker, råsukker eller sukrin til for eksempel grøten - de få gangene vi spiser grøt. Det er ikke farlig å spise sukker så lenge man unngår å gjøre det for ofte, mener Aure.

- Dessuten går det an å blande inn banan eller rosiner i grøten, hvis barna liker dét.

Fyller opp magen Helene Aure er ernæringsfysiolog ved 4M-klinikken i Oslo, og har lang erfaring med undervisning og pasientbehandling av barn og ungdom. Overvekt, diabetes og mage/tarm-problemer er hennes spesialområde.

- Sukkerholdig mat og drikke fyller opp små mager slik at det ikke blir så mye plass til næringsrik mat. Sukker tilfører kroppen mange kalorier uten å tilføre nødvendige næringsstoffer, fører til tannråte og overvekt, som kan utvikle seg til diabetes, påpeker Aure til Foreldre & Barn.

- Stort søtsug er et problem for mange voksne. For å unngå at barna også blir sukkeravhengige, bør foreldre unngå å overføre sine dårlige vaner til neste generasjon. Barn trenger ikke å bli introdusert for søte frokostblandinger, sjokoladepålegg og syltetøy, sier Aure.

Hun råder småbarnsforeldre til å rydde opp i sitt eget kosthold før de får barn.

- Da er mye gjort. Hverken barn eller voksne trenger brus, saft og søte kjeks flere ganger i uka.

Unngå søte vaner Anne Spurkland er professor i medisin, forsker innen molekylær immunologi og underviser i fordøyelse og ernæring på medisin/ernæringsstudiet ved Universitetet i Oslo.

Hun er også forfatter av boka Frie kaker - kunsten å bake supergode kaker uten melk/mel/egg/sukker.

Naturlige alternativer til sukker

SUKRIN inneholder 95 prosent mindre kalorier enn sukker, smaker ikke like søtt og fører ikke til skader på tennene. Gir ingen blodsukkerstigning (GI = 0).

FRUKTOSE finnes naturlig i frukt, bær, juice og grønnsaker.

STEVIA er et søtstoff som utvinnes fra planten Stevia rebaudiana som har en kraftig søtsmak. Stevia har en GI på 0, og virker derfor ikke inn på blodsukkeret. EU godkjente tilsetningsstoffet steviolglykosid (E-960) i november 2011. I Norge er imidlertid ikke steviolglykosid tillatt før saken er ferdigbehandlet i EØS-komiteen. Når dette vil skje er uvisst, men trolig blir steviolglykosid lovlig i løpet av 2012.

YACONSIRUP
presses fra yaconrot. Yaconsirup er, etter gjeldende forvaltning, ikke omfattet av regelverket for ny mat i Norge og er derfor ikke godkjenningspliktig. Det vil for øvrig være en sak til sak vurdering i forhold til fremstilling og innholdsstoffer hvorvidt den skal omfattes av regelverket eller ikke.

FRUKTO OLIGO SAKKARIDER (FOS) forekommer naturlig i blant annet jordskokk, løvetannrøtter og rosiner. FOS går ufordøyd gjennom systemet til tykktarmen der de stimulerer veksten av de «gode» tarmbakteriene. Påvirker ikke blodsukkeret (glykemisk indeks 0).

AGAVESIRUP
er nektar som utvinnes fra kaktus. Dette er et naturlig søtningsmiddel med GI på 39. Nektaren kan brukes i stedet for sukker, og da holder det å tilsette ca. 20 prosent mindre nektar enn mengden sukker som står i oppskriften.

LUCUMAPULVER er laget av en tropiske frukt som har blitt tørket og malt til pulver. Dette pulveret skal ha en lavere GI og inneholder dessuten både vitaminer og mineraler. Lucuma kan brukes som smakstilsetning i desserter, is, smoothies, puddinger og kaker.

KOKOSBLOMSTSUKKER
utvinnes fra kokospalmer og har GI på 35. Sukkeret har en karamellaktig smak, og inneholder mineraler, sporstoffer og enzymer.

- Små barn bør unngå både sukker og sukkererstatninger, mener hun.

- Det er ingen grunn til å venne barn til å like søtsmaken, venn dem heller til at mat ikke skal smake spesielt søtt. Mange matvarer har et naturlig innhold av sukker, det får være tilstrekkelig til hverdags, sier Spurkland.

- Mitt syn er at små barn ikke skal ha sukker på grøten. Smør og kanel er nok. Foreldre trenger ikke overføre sine egne preferanser for søtt til barna sine.

Spurkland mener at alle sukkererstatninger (med unntak av de som ikke inneholder kalorier) bare er varianter over samme kjemiske tema: ulike kombinasjoner av fruktose, glukose og sukrose.

- Sukkererstatninger fra naturlige kilder - som honning, kokosblomstsukker og agavesirup - vil ha litt mineraler og kanskje noen antioksidanter i tillegg, men dette har minimal ernæringsmessig betydning, og kan ikke brukes som argument for å erstatte sukker med en sukkererstatning, sier Spurkland.

- Sporstoffer får vi i grønnsaker og frukt også. Spis heller det.

Blir ikke hypre Vi sier gjerne om barn at de blir «hypre» av å få i seg mye sukker. Men forskningen har ikke dokumentert noen sammenheng mellom sukkerinntak og hyperaktive barn. Anne Spurkland er ikke blant dem som tror at sukker kan gjøre enkelte barn hyperaktive.

- Blodsukkeret er så tett regulert at det uansett er snakk om ganske små svingninger, sier hun.

- Men barn kan få kraftig diaré hvis de spiser for mye sukker på en gang. Da blir ikke alt sukkeret brutt ned i tynntarmen, men kommer over i tykktarmen og lager diaré.

Spurkland mener man i stedet for å snakke om sukker, e-stoffer eller søtningsstoffer, bør være opptatt av hvordan man kan gi barna gode matvaner, lære dem å spise regelmessig (og ikke mellom måltidene), velge grovt brød, frukt, grønnsaker og andre næringsrike matvarer, inkludert fisk flere ganger i uken. Drikke vann, ikke saft. Kose seg med søte saker én gang i uken, ikke hver dag. Være fysisk aktive.

- Det er dette som virkelig er viktig i forhold til mat og barns helse. Sukker og sukkererstatninger er feil fokus.

Hyperaktive av e-stoffer? Undersøkelser viser at barn kan bli hyperaktive ved inntak av visse typer e-stoffer. En studie fra 2007, utført ved Universitetet i Southampton, viser en mulig sammenheng mellom inntaket av to blandinger av syntetiske fargestoffer og natriumbenzoat, og en økning i hyperaktiv atferd hos barn med ADHD.

Mange mener at barn med adferdsproblemer skal holde seg unna alle former for tilsetningsstoffer, deriblant aspartam. Dette gjelder særlig barn med autisme. Det er faglig uenighet om kunstige søtningsstoffer og deres effekter, kanskje spesielt om aspartam. Aspartam er samtidig det produktet som er mest studert.

Les også:
Test av ketsjup med eller uten sukker
Disse søtpåleggene er best i test
Sukkertabbene du lett kan unngå
Her er det flest overvektige barn i Norge.

Tips til tre søte kaker uten sukker - se oppskriftene under! Banan- og bærkake En sommerlig og deilig kake - frisk og lett

Til ca. 8-10 personer

KAKEBUNN

1 dl dadler, uten stein

1 dl revet kokos

Kjemisk fremstilte, men likevel «naturlige» søtstoffer:

Det kommer stadig nye alternativer til sukker på markedet. Eksempler på dette er splenda og palatinose. Splenda, eller sukralose som det egentlig heter, er et søtstoff som er helt uten kalorier.

SUKRALOSE
fremstilles gjennom en kjemisk bearbeiding av vanlig sukker. Dette fører til at sukralose ikke blir gjenkjent av enzymene som skal bryte ned maten i tarmen vår - og kan passere forbi tarmen uten å bli brutt ned og tatt opp i blodet.

PALATINOSE
utvinnes fra sukker, gir like mange kalorier som sukker, men fører til lavere blodsukkerstigning. Kilder: Bramat.no, Helene Aure, Mattilsynet

1 dl paranøtter, grovhakket

BANANKREM

2 dl cashewnøtter, bløtlagt i vann i 2 timer

2 modne bananer

3 ss kokosolje

1 ss kakaosmør

1/2 dl agavesirup

1 ts vaniljepulver

2 ts finmalte chiafrø eller FiberHUSK

PYNT

Friske bjørnebær, blåbær, bringebær og jordbær

Kakebunn: Kjør dadler, ev. med en skvett vann, til en jevn masse i blender og elt deretter inn revet kokos og de hakkede nøttene. Klem deigen ut i springform kledd med bakepapir og sett den på kjøl eller i fryseren, mens du lager banankremen.

Banankrem: Kjør cashewnøtter, bananer, kokosolje, kakaosmør, agavesirup, vaniljepulver og finmalte chiafrø eller FiberHUSK i blender. Hell banankremen i springformen og sett den i fryseren i ca. 1 time, til kaken er fast og du kan åpne springformen og fjerne bakepapiret.

Pynt med friske bær.

Blåbærdrøm En drøm av en lilla kake, både frisk og søt

Til ca. 8-10 personer

KAKEBUNN

Naturlige søtstoffer

BJØRKESØT (xylitol) er et naturlig søtningsmiddel som finnes i fiberrike grønnsaker, frukt og løvtrær (blant annet bjørk). Bjørkesøt har GI på 7, og inneholder mineraler, sporstoffer og enzymer. Skader ikke tennene.

HONNING har like høy GI som sukker, men inneholder i tillegg mineraler, sporstoffer og enzymer. Honning er dessuten kjent for å styrke immunforsvaret og virke legende på sår.

RÅSUKKER
påvirker blodsukkeret, men inneholder mineraler, sporstoffer og enzymer, i motsentning til vanlig hvitt sukker. Økologisk rårørsukker inneholder verken kunstgjødsel eller kjemiske sprøytemidler, og er derfor sunnere enn hvitt raffinert sukker.

2 dl paranøtter

1 dl dadler, uten stein

2 ss kokosolje

1 ts vaniljepulver

1/2 dl tørkede morbær, hakket grovt

BLÅBÆRKREM

6 dl cashewnøtter, bløtlagt i vann i ca. 2 timer

1 dl agavesirup

2 ss lecitin

4 ss kokosolje

1 ss kakaosmør

2 dl blåbær, friske eller fryste (bruker du fryste bær, tin

dem først og hell fra væsken)

2 ts FiberHUSK eller finmalte chiafrø

PYNT

Friske blåbær

KUNSTIG SUKKER: Kunstige søtstoffer tatt over sukkerets rolle i mange produkter rettet mot barn.  Illustrasjonsfoto: Colourbox
KUNSTIG SUKKER: Kunstige søtstoffer tatt over sukkerets rolle i mange produkter rettet mot barn. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer

«Krem» (se under)

Kakebunn: Hakk paranøttene fint eller mal dem til mel i en kaffekvern. Kjør dadler, kokosolje og vaniljepulver i blender til en jevn masse. Elt sammen med nøttemel og morbær. Kle en springform med bakepapir og klem ut deigen i bunnen av formen. Blåbærkrem: Kjør cashewnøtter i blender med agavesirup, lecitin, kokosolje og kakaosmør til en fin krem uten klumper eller synlige biter av cashewnøtter. Ha i blåbær og bland igjen. Til slutt tilsetter du chiafrø eller FiberHUSK og blander en siste gang. Hell kremen over bunnen og sett kaken i fryseren i ca. 1 time før du fjerner sidene på springformen samt bakepapiret. Pynt med «krem» og friske blåbær.

«Krem»

2 dl cashew- eller makademianøtter, bløtlagt i vann i minst 2 timer

1 dl vann

2 ss kokosolje eller

kokossmør

2 ss agavesirup

1 ts vaniljepulver

2 ss lecitin

2 ts FiberHUSK

Kjør alle ingrediensene i blender. Hell kremen i en bolle og kjøl den ned i kjøleskap eller i fryseren. Når kremen er kald, kjør den i blenderen i 30 sekunder for å gjøre den mer luftig.

Cupcakes med sjokolade, jordbær eller mynteglasur Ca. 6 store cupcakes

8 dl nøtter, f.eks. mandler

1 1/2 dl kakaopulver

1 1/2 dl daddelpasta (se nedenfor)

3 ss agavesirup

MED "RIKTIG" SUKKER: Banan- og bærkake. FOTO: Motor Forlag
MED "RIKTIG" SUKKER: Banan- og bærkake. FOTO: Motor Forlag Vis mer

1 ts vaniljepulver

Mal nøtter til mel i en blender eller kaffekvern. Elt ingrediensene godt sammen og fyll i muffinsformer i fine farger.

DADDELPASTA

Daddelpasta til cupcakes lager du ved å kjøre ca. 2 dl dadler uten stein i blender med 2-4 ss mandelmelk eller kokosmelk. Du kan erstatte kokosmelken med vann og 1 ts lecitin.

Basisglasur til cupcakes

Ca. 6 store cupcakes

3 dl cashew-eller makadaminøtter, bløtlagt i vann i ca. 2-4 timer

4 ss agavesirup eller rå honning

3 ss kokosolje

1 ss kakaosmør

2 ss lecitin

litt vann, slik at blenderen går rundt

SMAKSVARIANTER AV GLASUR

Sjokolade

Kjør 2 ss kakaopulver og 1 ss agavesirup med basisglasur

LETT Å LAGE: Blåbærdrøm. FOTO: Motor Forlag
LETT Å LAGE: Blåbærdrøm. FOTO: Motor Forlag Vis mer

Jordbær

Kjør 1 dl friske eller fryste (opptinte) jordbær i blender med basisglasur

Mynte

Kjør 1 dl friske mynteblader,

2 dråper peppermynteolje og 1 ss agavesirup i blender med basisglasur.

Denne er spesielt god til sjokolade-cupcakes.

Oppskrifter fra boka Raw Cake av Caroline Fibæk/Motor Forlag.

NB! Kakene er ikke ikke tilsatt raffinert sukker, men inneholder naturlig sukker fra blant annet frukt og honning.

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

CUPCAKES: Med sjokolade, jordbær eller mynteglasur. FOTO: Motor Forlag
CUPCAKES: Med sjokolade, jordbær eller mynteglasur. FOTO: Motor Forlag Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer