- Sukker er som dop

Kan skape samme type avhengighet. Kuren er tøff, men overkommelig.

SYKELIG: - Ikke alle er klar over at de er sykelig avhengige av sukker. Derfor er de heller ikke klar over hvor alvorlig dette er, sier psykoterapeut Tone Glestad.   Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
SYKELIG: - Ikke alle er klar over at de er sykelig avhengige av sukker. Derfor er de heller ikke klar over hvor alvorlig dette er, sier psykoterapeut Tone Glestad. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Mange av oss blir regelrett avhengig av sukker - og det er snakk om avhengighet i fysiologisk forstand, på lignende måte som alkohol og heroin. Du kan spise deg til sukkeravhengighet, sier Fred Nyberg, professor i biologisk avhengighetsforskning ved Universitetet i Uppsala til Klikk.no.

Det rammer ikke alle.

Enkelte personlighetstyper er mer følsomme for sukker. Men for dem er det heller ikke vanskelig å spise seg til avhengighet, sier han.

- Spiser du mye søtt, kan det skje biokjemiske reaksjoner i hjernen din som gjør deg avhengig. En fransk studie tyder på at du kan bli raskere avhengig av sukker enn av kokain. Det kommer av at smaken også spiller inn. Smaken når hjernen lynraskt, sier Nyberg.

Men i hvilken grad man blir sukkeravhengig er individuelt betinget. Det er også vanskelig å si hvem som blir det.

Biokjemiske prosesser Ifølge Nyberg skjer bioprosessen på følgende måte:

- På samme måte som heroin og kokain, frigjør sukkeret lysthormoner, såkalt euforigivende endorfiner og dopaminer i hjernens belønningssystem. Om enn ikke i så kraftig grad, sier forskeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer