Sukkerverstingene er leskedrikker til barna

Sjekk hvilke tørsteslukkere som er best i test.

BØR UNNGÅ FOR MYE SUKKER: I testen har høyt innhold av kalorier og sukker trukket ned, og høyt innhold av juice trukket opp. Terningkastene spenner fra fem til en. Foto: Erik Helgeneset
BØR UNNGÅ FOR MYE SUKKER: I testen har høyt innhold av kalorier og sukker trukket ned, og høyt innhold av juice trukket opp. Terningkastene spenner fra fem til en. Foto: Erik HelgenesetVis mer

(Bramat.no): Hvis du er tørst, eller bare har lyst på noe godt å drikke, har du mye å velge mellom i butikkhyllene; Vann, vann med smak og/eller kullsyre, brus med sukker, brus uten sukker, iste, og andre leskedrikker.
Mens noen av disse drikkene verken inneholder sukker eller kalorier, er andre rene sukkerbomber.
Stor forskjell på barnedrikkene
Det er ingen tvil om at vann er den beste tørstedrikk, men hva velger du hvis du har lyst på noe med smak, men samtidig ikke vil ha i deg så mye sukker? Og hva velger du til de minste barna som ikke liker kullsyre, og som heller ikke bør ha i seg altfor mye sukker?

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i leskedrikker som ikke går under kategorien brus, juice eller iste. Noen av dem er tydelig markedsført mot voksne, mens andre er helt klart ment for barna.

Denne testen viser at noen av sukkerverstingene er leskedrikker markedsført mot barn. Heldigvis har det etter hvert kommet en noen barnedrikker på markedet som inneholder langt mindre sukker enn taperne av denne testen.

Sportsdrikker et greit alternativ
Vinnerne av testen er egentlig sportsdrikker, og er kanskje uenige med oss i at disse drikkene er med i denne testen. Men ettersom slike sportsdrikker står ved siden av alle de andre leskedrikkene i butikkhyllene, og siden de fungerer minst like godt som leskedrikker som mange av de andre typene, har vi valgt å ta sportsdrikker som selges i de største matvarekjedene med i denne testen.

For mye sukker
Mange barn og voksne får i seg altfor mye sukker, og brus, saft og andre leskedrikker en stor kilde til dette overflødige sukkeret. Sukker er verken bra for tenner, vekt eller helse, så derfor bør du styre unna de søteste drikkene til deg og barna.

Et unntak er selvfølgelig hvis du har trent hardt og trenger påfyll av raske karbohydrater, eller hvis noen er syke eller småspiste og har godt av de ekstra kaloriene som finnes i sukkeret. Ellers bør du velge drikker med lite sukker.

Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg leskedrikker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av sukker, kalorier og andel juice.

Mye sukker og kalorier har trukket ned, mens en høy andel juice har trukket opp.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Poweraide mountain blast Egentlig en sportsdrikk, men et bra valg som leskedrikk også. Karakter: Produsent: Coca Cola Poweraide orange Egentlig en sportsdrikk, men et bra valg som leskedrikk også. Karakter: Produsent: Coca Cola Poweraide lemon Egentlig en sportsdrikk, men et bra valg som leskedrikk også. Karakter: Produsent: Coca Cola Noisy apple Et av de beste leskedrikkvalgene Karakter: Produsent: Tine Sprett epledrikk Bra valg med lite sukker i forhold til de andre sugerørdrikkene Karakter: Produsent: Tine Sprett tropisk drikk Bra valg med lite sukker i forhold til de andre sugerørdrikkene Karakter: Produsent: Tine Noisy orange Et av de beste leskedrikkvalgene Karakter: Produsent: Tine Noisy lemon Et av de beste leskedrikkvalgene Karakter: Produsent: Tine Bringebær lemonade En lemonade med mye juice og ikke altfor mye sukker Karakter: Produsent: Brämhults Yt appelsin En sportsdrikk som også egner seg som leskedrikk Karakter: Produsent: Tine Yt sitrus En sportsdrikk som også egner seg som leskedrikk Karakter: Produsent: Tine Kuli eple Relativt mye sukker Karakter: Produsent: Coca Cola Kuli appelsin Relativt mye sukker Karakter: Produsent: Coca Cola Limo sitron Nokså mye sukker Karakter: Produsent: Tine Mer eple Nokså mye sukker, men greit med juice Karakter: Produsent: Coca Cola Pære lemonade Nokså mye sukker Karakter: Produsent: Brämhults Limo rosa grapefrukt Nokså mye sukker Karakter: Produsent: Tine Mer bringebær solbær Nokså mye sukker, men greit med juice Karakter: Produsent: Coca Cola Capri-Sonne safari fruits Mye sukker Karakter: Produsent: Deutsche SiSi Werke Robinsons Fruit shoot orange Mye sukker og lite juice Karakter: Produsent: Britvic soft drinks Snapple kuddling kiwi strawberry Mye sukker Karakter: Produsent: Scwheppes Robinsons Fruit shoot apple & blackcurrant Mye sukker og lite juice Karakter: Produsent: Britvic soft drinks Solrik jordbær appelsin Mye sukker Karakter: Produsent: Ringnes Solrik appelsin Mye sukker Karakter: Produsent: Ringnes