Suksess-oppskriften: Ned i vekt etter jul

Har du gått opp litt i jula? Ikke noe problem. Med disse rådene - og denne dagsmenyen - kan du bli kvitt kiloene raskt, mener kostholdsekspertene.

SLANKERE: Det er lett å skli ut litt i jula, men aldri for seint å komme seg opp på hesten igjen - og spise litt sunnere. Foto: Shutterstock
SLANKERE: Det er lett å skli ut litt i jula, men aldri for seint å komme seg opp på hesten igjen - og spise litt sunnere. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er 2. juledag. Julefilmene surrer fortsatt på TV, juletreet skinner som aldri før, pakkene er pakket opp.

«Ribbe, nå igjen?»

Mange av oss er kanskje lei av medisterkaker, sylte, pølse og riskrem allerede, men visste du at 2. juledag er den dagen aller flest googler hvordan man kan gå ned i vekt?

Vel, dette er artikkelen du bør lese hvis nettopp det er målet. For hvordan kan man egentlig raskest bli kvitt de ekstra kiloene, og samtidig klare å holde vekta?

- Unngå fett og sukker

Jøran Hjelmesæth, seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universitetet i Oslo, forteller at det viktigste for å gå ned i vekt er å unngå energitett mat med mye fett og sukker.

- Øk heller inntaket av sunne kalorifattige grønnsaker. Dette er mat som tar tid å spise, og som inneholder mettende fiber, sier han.

Hjelmesæth presiserer at det ikke er vektreduksjonen, men vedlikeholdet som er utfordringen for de fleste.

PROFESSOR: Jøran Hjelmesæth. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
PROFESSOR: Jøran Hjelmesæth. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Likevel er det ifølge professoren tre faktorer som kan være til god hjelp om du vil holde vekta:

  • Spise regelmessig. Dette er for å forebygge sultepisoder med påfølgende overspising.
  • Gå minst en times tur hver dag (eller liknende fysisk aktivitet): Bra for søvn, fysisk form, livskvalitet, og appetittkontroll, som alle gjør det lettere å opprettholde sunne kostvaner.
  • Tørre å veie seg og iverksette nødvendige tiltak ved eventuell vektøkning, som å redusere kaloriinntaket og/eller øke kaloriforbruket.

Slankende mat

Klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik har satt opp et forslag til hva du kan spise om målet er å gå ned i vekt etter jula. Hun understreker at utgangspunktet for kaloriene i en dagsmeny er veldig individuelt:

En kvinne mellom 30 og 60 år trenger gjennomsnittlig mellom 2000 til 2200 kalorier per dag, mens tallet for en mann er på 2400 til 2600 kalorier.

KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLG: Anne Marie Skjølsvik. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet
KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLG: Anne Marie Skjølsvik. Foto: Fredrik Hagen / Dagbladet Vis mer

- De individuelle forskjellene er store, og det er viktig å ta utgangspunkt i seg og sin egen situasjon. Er du veldig aktiv kan du ha behov for mer energi, og er du lite aktiv bør man kanskje spise litt mindre, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer