OPPSKRIFTER PÅ TABBOULEH: Slik lager du tabbouleh, salaten fra Levanten. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFTER PÅ TABBOULEH: Slik lager du tabbouleh, salaten fra Levanten. Foto: Erik HannemannVis mer

Sunn salat på ti minutter?

Det kalles tabbouleh...

Tabbouleh er hverdagssalaten i Levanten. Den gode salaten lages av tusenvis av flittige hender i Libanon, Syria, Palestina, Jordan, Israel, Irak, Kypros, Tyrkia, Armenia og andre steder, for eksempel på Haiti, som utgjør en del av tabbouleh-diasporaen gjennom arabiske emigranter.

Selv har jeg gjort et forsøk på å lage noen retningslinjer for hvordan en «vanlig salat» skal være, men tabbouleh er en helt egen greie.

Bulgur er kanskje den ene ingrediensen ikke alle er like fortrolige med. Bulgur er laget av hvete og kan minne om couscous. På samme måte som couscous er det delvis kokt og derfor går det raskt å tilberede. Ti minutter er som regel nok.

Kan det kalles tabbouleh? Skal det kalles en tabbouleh, er det visse krav som bør oppfylles, selv om dette varierer kraftig fra land til land, område til område og spisebord til spisebord. Likevel er det få som vil nekte for at de spiser en tabbouleh om bulgur, tomater, agurk, persille, mynte, løk og hvitløk serveres og smakes til med olivenolje, sitronsaft og salt.

Herfra og ut er det utallige variasjoner. Løk kan byttes med vårløk, paprika kan finnes i blandingen, og det kan også være at noen har i koriander. Hadde vi tatt en titt i de tusen salatboller, ville vi garantert funnet kikerter, nøtter, linser, couscous og all verdens krydderier og andre grønnsaker.

Det som slettes ikke er uvanlig, er å servere tabbouleh på store blader av romanosalat. Antagelig er det også vanlig med forenklede tabbouleh med bare løk, tomat, bulgur og urter.

Oppskriften du finner nedenfor er et forsøk på en standard-tabbouleh, noe som selvsagt er umulig. Litt som en standard pizzabunn (et annet forsøk) aldri vil resonnere godt i Italia, eller en standard-paella funke i Spania.

Tabbouleh passer utmerket til kokt og stekt fisk. Det er heller ikke uvanlig å servere det til kjøtt, for eksempel verdens beste kjøttboller. For all del, tabbouleh kan spises som en rett i seg selv eller som del av et tapasbord.

Les også:
Slik blir det tre forretter av en salmalaks
Dette er det beste brødet du kan bake
Her er alle ukemenyene
Denne kyllinggryta lager du i dag

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.