Sunt og godt: Lær å bake med surdeig

Krever litt tålmodighet, men ikke vanskelig å få til.

UTEN GJÆR: Karla Siverts lager surdeigsbrød sammen med baker Pontus Blomberg. På benken ligger et nystekt mellomgrovt surdeigsbrød. Oppskriften finner du nedenfor. Foto: METTE MØLLER
UTEN GJÆR: Karla Siverts lager surdeigsbrød sammen med baker Pontus Blomberg. På benken ligger et nystekt mellomgrovt surdeigsbrød. Oppskriften finner du nedenfor. Foto: METTE MØLLER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere matsaker på db.no/mat

Surdeig krever litt tid og planlegging. Det behøver ikke være negativt, derimot spennende og morsomt.

Lønn for strevet får du når du tar et nybakt og velduftende surdeigsbrød ut av ovnen. Det smaker nydelig, friskt og litt syrlig - og er helt uten smak av gjær.

Dessuten er surdeigsbrød både sunnere og lettere fordøyelig enn vanlig gjærbakst.

Baketriks Dagbladets kokk Karla Siverts er blitt surdeigsentusiast, og hun lærer stadig nye baketriks av kollega og læremester Pontus Blomberg.

Han har nylig startet det økologiske surdeigsbakeriet Handwerk ved Mathallen i Oslo, der både boller og brød blir bakt helt uten industrigjær.

- Jeg er ikke så glad i gjærsmak, og bruker generelt lite gjær når jeg baker. Jeg lar heller deigen heve litt lenger.

Surdeig er veldig spennende, og jeg synes det er morsomt å lære mer om det. Pontus er en perfekt læremester og lager utrolig gode surdeigsbrød, sier Karla.

Mel og vann Surdeig er ganske enkelt mel og vann som blandes sammen og begynner å boble og gjære av seg selv. Du bruker den i bakverket ditt istedenfor gjær.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer