Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Sunt og godt: Lær å bake med surdeig

Krever litt tålmodighet, men ikke vanskelig å få til.

UTEN GJÆR: Karla Siverts lager surdeigsbrød sammen med baker Pontus Blomberg. På benken ligger et nystekt mellomgrovt surdeigsbrød. Oppskriften finner du nedenfor. Foto: METTE MØLLER
UTEN GJÆR: Karla Siverts lager surdeigsbrød sammen med baker Pontus Blomberg. På benken ligger et nystekt mellomgrovt surdeigsbrød. Oppskriften finner du nedenfor. Foto: METTE MØLLER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere matsaker på db.no/mat

Surdeig krever litt tid og planlegging. Det behøver ikke være negativt, derimot spennende og morsomt.

FRISTENDE:  Stadig flere får øynene opp for surdeigsbrød. Det er både sunnere og metter lenger.Foto: METTE MØLLER
FRISTENDE: Stadig flere får øynene opp for surdeigsbrød. Det er både sunnere og metter lenger.Foto: METTE MØLLER Vis mer

Lønn for strevet får du når du tar et nybakt og velduftende surdeigsbrød ut av ovnen. Det smaker nydelig, friskt og litt syrlig - og er helt uten smak av gjær.

Dessuten er surdeigsbrød både sunnere og lettere fordøyelig enn vanlig gjærbakst.

Baketriks Dagbladets kokk Karla Siverts er blitt surdeigsentusiast, og hun lærer stadig nye baketriks av kollega og læremester Pontus Blomberg.

SUPER SURDEIG:  Deilige og sunne surdeigsbrød, for eksempel til pølser. Foto: METTE MØLLER
SUPER SURDEIG: Deilige og sunne surdeigsbrød, for eksempel til pølser. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Han har nylig startet det økologiske surdeigsbakeriet Handwerk ved Mathallen i Oslo, der både boller og brød blir bakt helt uten industrigjær.

- Jeg er ikke så glad i gjærsmak, og bruker generelt lite gjær når jeg baker. Jeg lar heller deigen heve litt lenger.

NATURLIG:  Å lage surdeigsbrød tar litt tid, men du får lønn for strevet. På bildet en surdeigsstarter. Foto: METTE MØLLER
NATURLIG: Å lage surdeigsbrød tar litt tid, men du får lønn for strevet. På bildet en surdeigsstarter. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Surdeig er veldig spennende, og jeg synes det er morsomt å lære mer om det. Pontus er en perfekt læremester og lager utrolig gode surdeigsbrød, sier Karla.

Mel og vann Surdeig er ganske enkelt mel og vann som blandes sammen og begynner å boble og gjære av seg selv. Du bruker den i bakverket ditt istedenfor gjær.

Det tar noen dager å lage en surdeigsstarter, så når du først har laget en ferdig til bruk, er det lurt å spare litt og mate den med nytt mel og vann.

- Surdeigen kan stå på kjøkkenbenken i en boks. Jo oftere du baker, jo oftere mater du den. Det er egentlig ganske enkelt, sier Pontus Blomberg.

Både han og Karla er opptatt av at surdeigsbakst har helsemessige fordeler.

- Fordi den hever lenger slipper surdeigen mer næring fra kornet enn annen bakst. Den er også lettere for kroppen å fordøye, samtidig som man føler seg mett lengre, sier Pontus.

- Og så er det veldig gøy å bake med surdeig! Det er spennende å følge hele prosessen, sier Karla.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!