Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Super-Mario (65) har vært på 800 cruise på seksten år

- Cruiseskip er faktisk akkurat som kvinnfolk.

HYLLET: Dette bildet henger på hedersplassen ombord på "Liberty of the Seas" og viser hvordan mannskapet samlet seg for å hylle Mario Salcedo da han hadde gjennomført sitt cruise nr. 300 med skipet. Foto: RCI
HYLLET: Dette bildet henger på hedersplassen ombord på "Liberty of the Seas" og viser hvordan mannskapet samlet seg for å hylle Mario Salcedo da han hadde gjennomført sitt cruise nr. 300 med skipet. Foto: RCI Vis mer

SAN JUAN (Dagbladet): Han tilbringer mye mer tid om bord enn selv de mest hardtarbeidende mannskapsmedlemmene.

Sexy følelse

-Det er noe sexy og romantisk å være om bord på et cruiseskip som seiler av sted langt ute på havet, sier Mario. I cruisekretser omtales han naturligvis bare som Supermario.

Marios foreldre kom som fattige emigranter fra Cuba og slo seg ned i Florida. De drømte neppe om at sønnen en dag skulle leve det gode liv på havet.

Sjelden landkjenning

Dagbladet møtte ham i høst om bord på «Liberty of the Seas» på en transatlantisk seilas mellom Barcelona og Fort Lauderdale.

Etter 13 netters sjøreise og anløp på karibiske perler som St. Maarten, San Juan og Bahamas gikk Mario i land - før han samme dag entret «Vision of the Seas» for en kortseilas for rederiets aller beste kunder.

LANDSBY: Mange mener at livet ombord på de største cruiseskipene best kan sammenliknes med å seile avsted i en maritim landsby. Dette bildet er fra "Liberty of the Seas" på en solfylt formiddag. Foto: EIVIND PEDERSEN
LANDSBY: Mange mener at livet ombord på de største cruiseskipene best kan sammenliknes med å seile avsted i en maritim landsby. Dette bildet er fra "Liberty of the Seas" på en solfylt formiddag. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Deretter gikk ferden videre med det minste skipet i Royal Caribbean Internastionals (RCI) flåte, «Legend of the Seas». Reiserute: Fort Lauderdale via Panamakanalen til San Diego - og retur; 30 netter!

Insider

-Mario er faktisk mer oppdatert om mannskap og skip enn de fleste av oss som jobber om bord, forteller Kjetil Gjerstad, mangeårig kaptein på «Liberty of the Seas».

At vesterålingen fra Sandnes på Langøya sannsynligvis snart skal bytte skip, var ingen nyhet for Mario:

-Er det ikke «Independence of the Seas» som blir ditt neste arbeidssted, spurte Mario til kapteinens store forbløffelse.

Hyllet

TILBAKE: I høst var Mario Salcedo (64) tilbake på sitt favorittskip, da "Liberty of the Seas" seilte over Atlanterhavet fra sommertjeneste i Middelhavet til vinterens cruise i Karibia. Foto: EIVIND PEDERSEN
TILBAKE: I høst var Mario Salcedo (64) tilbake på sitt favorittskip, da "Liberty of the Seas" seilte over Atlanterhavet fra sommertjeneste i Middelhavet til vinterens cruise i Karibia. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

De siste 16 årene har Mario gjennomført hele 800 cruise.

Det tilsvarer ca. 5600 netter til havs.

Da han hadde gjennomført 300 cruise med «Liberty of the Seas», ble han hyllet ved at hele mannskapet samlet seg forut og jublet. Bildene fra seansen henger på hedersplass om bord i skipets travle handlegate.

Ikke bare solskinn

64-åringen har et årsbudsjett på ca. 700 000 norske kroner.

Da er alle utgifter medregnet, både cruiset, utflukter, forbruk om bord og transport til og fra skipene.

SJEF: 64 år gamle Mario Salcedo har tilbrakt mesteparten av sine siste 16 år på cruiseskip. Her har han tatt plass i kapteinstolen på "Liberty of the Seas". Etter 300 cruise på samme skip, ble han adoptert av mannskapet. Foto: RCI
SJEF: 64 år gamle Mario Salcedo har tilbrakt mesteparten av sine siste 16 år på cruiseskip. Her har han tatt plass i kapteinstolen på "Liberty of the Seas". Etter 300 cruise på samme skip, ble han adoptert av mannskapet. Foto: RCI Vis mer

-Det er nok dyrere å leve om bord på et cruiseskip enn på land, ihvertfall hvis du vil nyte godt av fasiliteter som en juniorsuite med balkong.

-Det er også andre forhold du må vurdere før du bestemmer deg for å bli cruisepensjonist, sier han.

-Cruiselivet er særdeles engasjerende. Både finansielt og følelsesmessig. Du har ikke det samme helsetilbudet som på land.

Dessuten er du jo fraværende i lange perioder uten å kunne ha kontakt med barn, barnebarn og andre du setter pris på, inkludert kjæledyr.

Å ende opp som cruisepensjonist betyr at du kutter de fleste bånd til livet på land, forteller han.

Nye venner hver dag

NY HAVN: På cruise våkner du i en ny havn, nesten hver dag. Denne morgenen er det Nassau på Bahamas som kommer på besøk, med det fasjonable Hotel Atlantis som karakteristisk landemerke i bakgrunnen. Foto: EIVIND PEDERSEN
NY HAVN: På cruise våkner du i en ny havn, nesten hver dag. Denne morgenen er det Nassau på Bahamas som kommer på besøk, med det fasjonable Hotel Atlantis som karakteristisk landemerke i bakgrunnen. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Mario Salcedo understreker at han ikke har angret ett sekund på at han sluttet i økonomijobben i FedEx og ble profesjonell cruiser.

-Jeg har ikke hatt ett eneste kjedelig øyeblikk om bord, forteller Mario.

-En av de vidunderlige fordelene med å være på cruise, er at du hver eneste dag gjør nye bekjentskaper, hvis du vil.

Dessuten kan du få så god kontakt med mannskapsmedlemmer som du kan dele opplevelsene med.

Revolusjonen

Cruiseeventyret hans startet i 1997. I begynnelsen prøvde Mario ut hvert eneste cruiserederi og tallrike reiseruter.

ADOPTERT: Da Mario Salcedo etter 300 cruise på "Liberty of the Seas", lagde rederiet denne fotomontasjen som viser supercruiseren sammen med offsierer på surfeautomaten. Foto: RCI
ADOPTERT: Da Mario Salcedo etter 300 cruise på "Liberty of the Seas", lagde rederiet denne fotomontasjen som viser supercruiseren sammen med offsierer på surfeautomaten. Foto: RCI Vis mer

Vendepunktet kom i 2000, da han for første gang entret et RCI-skip, «Voyager of the Seas».

Fra dette tidspunktet har han utelukkende tilbrakt tiden om bord på RCI-skip.

Han har seilt med alle rederiets 21 skip. Etter hvert utviklet det seg en sterk tiltrekning til «Navigator of the Seas».

Ble adoptert

-Da «Freedom of the Seas» og søsterskipet «Liberty of the Seas» ble introdusert i 2006 og 2007, bestemte jeg meg for å teste begge skip for å se om jeg kunne finne meg et nytt hjem som var like attraktivt som «Navigator», forteller han.

På dette tidspunktet visste han lite om at han skulle bli så godt likt mannskapet av på «Liberty» at de ønsket å ha ham om bord på fulltid.

FAVORITTER: Her ligger to av cruiseveteran Mario Salcedos favorittskip fortøyd ved piren i St. Maarten; til venstre "Liberty of the Seas" sammen med "Vision of the Seas", som også gikk noen sesonger fra Oslo. Legg merke til den enorme forskjellen i størrelsen. Foto: EIVIND PEDERSEN
FAVORITTER: Her ligger to av cruiseveteran Mario Salcedos favorittskip fortøyd ved piren i St. Maarten; til venstre "Liberty of the Seas" sammen med "Vision of the Seas", som også gikk noen sesonger fra Oslo. Legg merke til den enorme forskjellen i størrelsen. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

-De rett og slett adopterte meg. Jeg husker spesielt godt hvordan jeg knyttet sterke bånd til den norske kapteinen Charles Teige. Det var han som fant opp kallenavnet Supermario.

-Skip er som kvinnfolk

-Seinere overtok Kjetil Gjertad kommandoen. Jeg er kjempegod venn med begge nordmennene, og har satt umåtelig stor pris på hvordan de har behandlet meg med all mulig høflighet og behjelpelighet. Fra 2007 til 2010 reiste jeg så å si ukentlig med «Liberty» ut fra Miami.

Men - i 2010 ble også dette skipet sendt på sommerjobb i Europa.

- Atter en gang mistet jeg mitt favorittskip. Jeg følte med som en hjemløs og foreldreløs cruisegjest. Igjen. Det var da jeg forsto at jeg måtte løsrive meg fra den følelsesmessige tilknytningen til ett skip.

- Cruiseskip er faktisk akkurat som kvinnfolk. Du kan forelske deg, men de kan også forlate deg med sønderknust hjerte, humrer Mario.

CRUISELIV: Dette er drømmeferien for mange; late dager og vannsport i turkis karibisk hav. Foto: EIVIND PEDERSEN
CRUISELIV: Dette er drømmeferien for mange; late dager og vannsport i turkis karibisk hav. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Oslo-besøk

Med denne lærdommen i minnet, har han skiftet taktikk til å veksle mellom flere skip. Favorittene hans er nå «Allure of the Seas», «Vision of the Seas» og «Brilliance of the Seas».

64-åringen har allerede besøkt Oslo to ganger.

-Første gang var det veldig kaldt, men ved neste anløp fikk jeg studert nærmere både den enestående byen og flere steder i omegnen.

Likevel, et cruise i norske fjorder står høyt på ønskelisten, så jeg dukker vel snart opp, sier han.

Marios beste tips

-Hva er ditt aller beste cruisetips?

-Planlegg cruiset i god tid. Sørg for å gjøre reservasjoner og sjekke hvilke muligheter du har til å utforske nye havner før du ankommer. Dessuten er det fint å reservere restaurantbesøk, underholdningsaktiviteter, spabehandlinger og utflukter før du kommer om bord.

- Dessuten er det smart å bestille tidlig.
65 av mine cruise har steget i pris. Kun et fåtall selges på billigsalg oppunder avgang. Da er det helst snakk om cruise utenfor sesongen og gjerne litt spesielle ruter, er Marios superråd.