Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Super-skjermene er definitivt ikke for alle

Drømmer du om en ny og rå PC-monitor med 4K-oppløsning? Da bør du antagelig oppgradere PC-en først.

FRISTER DET? De nye skjermene er store, de er sylskarpe, og de stiller store krav til PC-en din. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
FRISTER DET? De nye skjermene er store, de er sylskarpe, og de stiller store krav til PC-en din. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside.no: Hvis du følger med på TV-fronten, kan du ikke ha unngått å høre om «4K». Dette er TV-er som er i stand til å vise fire ganger flere detaljer enn en vanlig full-HD-TV.

Foreløpig er det lite videomateriale som har så høy oppløsning, men dette er noe folk har lyst på:

Første halvår i fjor stod 4K-TV-ene for snaue 1 prosent av salget, i år er tallet så langt 15,2 prosent, ifølge Elektronikkbransjen.

Men 4K er selvsagt ikke bare forbeholdt TV-er, også PC-skjermer kommer stadig med 4K-oppløsning, og det er lett å la seg friste av en stor skjerm med sylskarpt bilde og plass til svært mye informasjon, som denne 32-tommeren fra Asus som vi har testet her.

Ikke for alle Det er bare en stor hake: Det er slett ikke sikkert at PC-en din er klar for 4K.  Hvis PC-en din er to-tre år gammel eller er hentet fra budsjett-klassen, er faren stor for at den ikke takler oppløsning på ekstern skjerm på mer 1920 x 1200 piksler, eller i beste fall 2048 x 1536 piksler. Derfra til 4K-oppløsningen på 3840 x 2.160 piksler er det langt. Svært langt.

Kobler du en slik PC til en 4K-skjerm, blir bildet skalert opp, noe som ofte medfører at pikslene ikke «treffer» helt riktig. Resultatet blir gjerne et bilde der spesielt tekst vil oppleves som grøtet eller uskarp.

HDMI: Er mye brukt til 4K. Men aller helst skal den være versjon 2.0. Foto: DINSIDE
HDMI: Er mye brukt til 4K. Men aller helst skal den være versjon 2.0. Foto: DINSIDE Vis mer

Problemet kan oppsummeres i to ord: Manglende båndbredde. Et 4K-bilde inneholder svært store datamengder, og disse skal overføres i en jevn strøm til skjermen. Og jo oftere bildet kan oppdateres, desto bedre blir opplevelsen. Dette setter imidlertid krav til PC, strømforsyning, skjermkort, skjermutganger og kabler.

Sjekk denne smarte skjermfoten

Dette må du vite Så: Hvordan skal du vite om PC-en din er 4K-kompatibel? Her må du sjekke spesifikasjonene:

• Du kan enten se i bruksanvisningen som fulgte med, eller søke opp modellen på nett.

• Er du riktig heldig, er maksimal oppløsning på ekstern oppgitt i spesifikasjonene. Hvis ikke, må du gå hver ekstern tilkobling i sømmene.

• De aller fleste PC-er, både bærbare og stasjonære, har HDMI-utgang. 

VGA: Den gamle skjermkabel-typen, er ikke egnet til 4K. Foto: DINSIDE
VGA: Den gamle skjermkabel-typen, er ikke egnet til 4K. Foto: DINSIDE Vis mer

Men om den er 4K-kompatibel, avhenger av hvilken HDMI-versjon den støtter:

Versjon 1.3 har vært den vanligste fram til nå, men nyere PC-er er oftere og oftere utstyrt med versjon 1.4 og 2.0.

Førstnevnte takler 4K, men kun med en bildeoppfriskningshastighet på 30Hz. Det betyr at bevegelser over skjermen vil kunne oppleves som hakkende, for eksempel i spill og ved videoavspilling.

Med versjon 2.0 er dette problemet eliminert, men det hjelper lite om skjermen ikke støtter versjon 2.0. De billigste 4K-skjermene støtter nemlig bare versjon 1.4, og da vil oppfriskningshastigheten fortsatt være en begrensende faktor. I tillegg må kabelen være sertifisert for 2.0-hastighet, så her er det en del som må være på plass.

En annen vanlig utgang er VGA. 

DVI: Kan virke med 4K, men blir sjelden brukt. Foto: DINSIDE
DVI: Kan virke med 4K, men blir sjelden brukt. Foto: DINSIDE Vis mer

Dette er en eldre, analog standard, og den støtter maks 2048 x 1536 piksler. Glem denne hvis du ønsker deg 4K-skjerm.

En tredje utgang som finnes på en rekke PC-er, spesielt stasjonære, er DVI.

Denne porten kommer i flere forskjellige spesifikasjoner, den mest avanserte er såkalt dual link og kan i beste fall takle 4K med 33Hz oppfriskningshastighet ved riktig bruk av utstyr og kabel. Den er svært sjelden i bruk i 4K-sammenheng.

Les også: Store, høyoppløste skjermer til lavpris

Førstevalget Det åpenbare førstevalget for 4K-innhold, heter DisplayPort. Den kommer normalt i to utforminger, vanlig og miniDisplayPort.

Hvis du har en Mac, vil du sikkert dra kjensel på sistnevnte. Nyere Mac-er har såkalt Thunderbolt-kontakt, som er lik MiniDisplayPort i utforming, og som også er kompatibel med denne standarden.

DisplayPort og MiniDisplayPort: Er førstevalget. Foto: DINSIDE
DisplayPort og MiniDisplayPort: Er førstevalget. Foto: DINSIDE Vis mer

Hvorvidt du kan bruke DisplayPort til 4K-innhold er nok en gang et spørsmål om versjoner. Den må være versjon 1.2 eller 1.3. Førstnevnte støtter 4K i 60Hz, sistnevnte støtter blant annet to 4K-skjermer samtidig. Førstnevnte er den klart mest vanlige DisplayPort-versjonen.

Kan jeg gjøre PC-en min 4K-kompatibel? Har du en stasjonær PC, kan du med stor sannsynlighet bytte grafikkort.

Et 4K-kompatibelt skjermkort behøver ikke å være kostbart, men resten av PC-en bør også henge med i svingene. Har den en Intel Core i3 eller kraftigere prosessor, bør du være trygg.

Til høyre ser du et eksempel på 4K-kompatible kort som ikke koster allverden. 

Hvis du bare ønsker 4K-oppløsning og ikke bryr deg så mye om at bevegelser i video og spill kan oppleves som hakket, kan et rimelig kort som dette gjøre nytten. Prisen starter på rundt 600 kroner.

Sapphire RADEON R7 360 OC koster til sammenligning det dobbelte, men støtter 4K over både HDMI (30Hz) og DisplayPort (60Hz). Merk også at kortet trekker tre ganger så mye strøm som GT 730-kortet fra MSI, så PC-en din bør ha en kraftig strømforsyning. Gjerne 600W, eller enda mer hvis PC-en i tillegg har en kraftig prosessor. Prisen starter på rundt 1200 kroner.

Midlertidige problemer? All historikk tilsier uansett at de fleste utfordringene knyttet til 4K er av midlertidig karakter. Gamle PC-er erstattes av nye, med bedre spesifikasjoner som takler 4K-skjermer uten problemer - i alle prisklasser. Samtidig vil det helt sikkert dukke opp nye teknologier som kun støttes av toppmodellene i starten.

 MSI GeForce GT 730 2GB PhysX CUDA:
 MSI grafikkort med HDMI 1.4-utgang Foto: PRODUSENTEN
MSI GeForce GT 730 2GB PhysX CUDA: MSI grafikkort med HDMI 1.4-utgang Foto: PRODUSENTEN Vis mer

Til neste år vil det for eksempel bli vanlig at nye PC-er blir utstyrt med USB-C-porter som støtter USB 3.1-protokollen. Denne byr på mer enn nok båndbredde til å forsyne skjermer med 4K-innhold. Dermed vil alle de nevnte grensesnittene kunne erstattes av én enkelt port.

Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Les også:
Den billigste 4K-skjermen?

Den mest ekstreme skjermen?

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Sapphire RADEON R7 360 OC: Sapphire-kort med HDMI 1.4 og DisplayPort 1.2-utganger Foto: PRODUSENTEN
Sapphire RADEON R7 360 OC: Sapphire-kort med HDMI 1.4 og DisplayPort 1.2-utganger Foto: PRODUSENTEN Vis mer
FREMOVER:  USB-C og USB 3.1-protokollen kan på sikt erstatte alle de andre standardene. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FREMOVER: USB-C og USB 3.1-protokollen kan på sikt erstatte alle de andre standardene. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!