Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Super stue-PC med Blu-ray og 3D

Din neste Blu-ray-spiller bør kanskje være en PC?

FARGER: Vi testet Vision 3D i sølv og hvitt, men den tilbys også i svart. Det er kortleser, lydplugger, USB 3.0 og fjernkontrollmottager i front. Foto: Tron Høgvold
FARGER: Vi testet Vision 3D i sølv og hvitt, men den tilbys også i svart. Det er kortleser, lydplugger, USB 3.0 og fjernkontrollmottager i front. Foto: Tron Høgvold Vis mer

For selv om Vision 3D kan fungere utmerket til skrivebordsbruk, er det i stua den er aller best.

Forgjengeren til denne PC-en, Core 100HT, vant lett vår stue-PC-test i fjor.

Denne gangen har AsRock puttet inn enda litt bedre maskinvare, samtidig som de har gjort kabinettet enda mer forseggjort.

Maskinen vi har testet har den samme Intel Core i3-prosessoren som Core 100 HT-maskinen fra i høst hadde, men en annen grafikkløsning. Det er hovedforskjellen.

Intel Core i3 som brukes Asrock Vision 3D er også samme type som brukes i bærbare PC-er, som for eksempel denne 13,3 tommeren fra Acer og denne fra Asus .

Akkurat denne modellen leveres uten operativsystem, men kan bestilles med, hvis du ikke har det fra før.

Den kommer også med noen andre, kraftigere prosessoralternativer, så vær obs når du bestiller.

Ikke noe hokuspokus 3D-navnet innebærer at PC-en kan håndtere både 3D Blu-ray og Nvidias 3D Vision, men det betyr egentlig bare at den har en skjermkortløsning som kan levere HDMI 1.4 og er kompatibelt med Nvidia 3D-vision, noe nesten alle av Nvidias skjermkortløsninger nå er.

Mer hokuspokus er det ikke, bortsett fra at AsRocks forgjenger Core 100 HT ikke hadde det.

Med i esken får du riktignok med en versjon av PowerDVD som støtter 3D Blu-ray.

Siden de fleste PC-er kan få akkurat de samme 3D-egenskapene bare de har rett skjermkort, ser vi ingen grunn til å la seg blende av 3D-navnet her.

Drivertrøbbel Egentlig er det faktisk en liten ulempe ved grafikkløsningen her.

Den lille PC-en er jo basert på laptopteknologi, og grafikkløsningen er den mobile GeForce GT425M, som ikke lar seg oppdatere med Nvidias offisielle driver for brikken!

Her er du prisgitt AsRocks egen drivertipasning, som ligger et stykke bak Nvidias stadige nypublisering av drivere.

Dette fikk vi smertefullt oppleve da vi ville kjøre Vision 3D med Acers nye 3D-skjerm med integrert IR-emitter til 3D-brillene.

Denne krever en ny Nvidia-driver, noe Asrock ikke kunne tilby.

Dermed satt vi der med to produkter som støttet Nvidia 3D Vision, men som ikke var kompatible med hverandre!

Oppstartsfinesse En av de virkelig smarte tingene AsRock har lagt ved denne PC-en, er en oppstartsbooster som faktisk funker.

Det er et lite program som installeres i Windows og som får maskinen til å starte på fem sekunder. Ja, du leste riktig - fem sekunder!

Det er riktignok en liten ulempe ved funksjonen, for når du skrur av maskinen etter bruk, vil den selv restarte og deretter slå seg av igjen.

Dette for å legge en «ren» Windows-oppstart i RAM eller på harddisken som den så kan gjøre hurtigoppstarten på.

Velger du den aller raskeste oppstartsvarianten med lagring i RAM, må du selvsagt sørge for at PC-en har strøm på hele tiden.

AsRocks enkle, men smarte hurtigoppstartsfunksjon er virkelig noe vi ønsker å se mer av.

Hvor mye guffe? AsRock Vision 3D yter mer enn nok til stuebruk.

Med mindre du skal spille på stue-PC-en, trenger en stue-PC i grunnen ikke å være kraftigere enn at den kan dra rundt video i full HD med høy bitrate, som f.eks.

Blu-ray. Med bruk av rett programvare, kan denne jobben gjøres av grafikkbrikken via DXVA, og i dag kan selv de svakeste grafikkbrikker dekode full HD med DXVA.

Noen foretrekker likevel å la prosessoren gjøre denne dekodingsjobben, for eksempel på grunn av begrensninger i medie-senterløsningen man foretrekker.

I den sammenhengen kommer for eksempel Intels Atom-prosessorer til kort. I et oppsett uten bruk av DXVA blir dermed minimumskravet til prosessoren at den er kraftig nok til å dekode full HD.

Det greier Core i3-versjonen vi har testet med glans, og vi ser derfor ingen grunn til å gå for Core i5- eller Core i7-versjonene av denne PC-en dersom du utelukkende skal ha den som underholdnings-PC i stua.

Konklusjon 3D er innen rekkevidde for alle PC-er, men kanskje ikke for småtasser som denne med laptopteknologi under skallet.

Gir du derimot blaffen i 3D, bør du merke deg at en AsRock Core 100HT med samme prosessor, men uten Nvidia-grafikken og det nye kabinettet, koster en tusenlapp mindre.

Har du allerede en 3D-TV, kan du like gjerne legge på denne tusenlappen fremfor å gå for en ny 3D Blu-ray-spiller.

Det er fullt mulig å bygge en akkurat like 3D-kapabel stue-PC for en mye rimeligere penge, men med Vision 3D får du en svært stillegående, liten, velbygd og lekker ferdigpakke med kraft nok til å håndtere alle tenkelige underholdningsoppgaver, bortsett fra hardcore-gaming.

Hadde det ikke vært for den høye prisen og det nevnte driverproblemet, hadde vi nok trukket fram den aller gjeveste karakteren.

Les også:

Kraftig bærbar PC som drar de tøffeste spillene

Vi har testet Google-mobilen Nexus S

Deilig råtass av en PC

Saken ble opprinnelig skrevet av HjemmePC for Klikk.no. Les her.

ALT DU TRENGER: Her finnes alt du måtte trenge av tilkoblinger. Fjernkontrollen er optimalisert for Windows Media Center. Foto: Tron Høgvold
ALT DU TRENGER: Her finnes alt du måtte trenge av tilkoblinger. Fjernkontrollen er optimalisert for Windows Media Center. Foto: Tron Høgvold Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media