EN DÆRT: Den beste metoden å påføre kjølepasta er også den enkleste. Når prosessorkjøleren presses mot prosessoren, presses samtidig kjølepastaen utover prosessoren i en sirkel, og dekker den viktige delen av prosessoren uten noen form for luftbobler. Foto: Tron Høgvold
EN DÆRT: Den beste metoden å påføre kjølepasta er også den enkleste. Når prosessorkjøleren presses mot prosessoren, presses samtidig kjølepastaen utover prosessoren i en sirkel, og dekker den viktige delen av prosessoren uten noen form for luftbobler. Foto: Tron HøgvoldVis mer

Supertipset som gir deg kjøligere og stillere PC

Kjølepasta sikrer optimal kontakt mellom prosessor og prosessorkjøler, og dermed optimal kjøling.


Påføringsmetoden har mer å si enn man gjerne vil tro.

Vi er de første til å innrømme det: I en årrekke har vi lagt lite vekt på kjølepastaen, og gjerne bare klemt en «dært» fra tuben, smurt jevnt over prosessoren og klemt på prosessorkjøleren.

Antagelig har du gjort den samme feilen hvis du har fulgt våre guider for bygging av PC opp gjennom årene. For det viser seg nemlig at å smøre et jevnt lag utover prosessoren er den aller dårligste metoden!


Danner luftbobler Grunnen er rett og slett at denne metoden fører til at det danner seg luftbobler mellom prosessorkjøler og prosessor. Kjølepastaen vil rett og lett ikke flyte tilstrekkelig utover.

Disse små boblene vil fange varme, og resultatet er dårligere kjøling. For å kompensere for boblene må viften på prosessorkjøleren jobbe hardere for å holde temperaturen nede, noe som i sin tur gir mer støy.

Vi har testet påføringsmetoder på en Athlon Athlon II X4 640 med passiv kjøling og funnet en temperaturgevinst på opp mot 15 grader ved en prosessorbelastning på rundt 20 %.

Riktig påføring av kjølepasta kan med andre ord ha bedre effekt enn å kjøpe en ny og kraftigere prosessorkjøler!

En bedre metode Grovt sett er det en metode som alltid vil være bedre enn å stryke pastaen utover: Legg en dært mint på prosessoren og klem prosessorkjøleren på.

FEIL: De lysegrå feltene i kjølepastaen er luftbobler og oppstår fordi kjølepastaen er smurt jevnt utover før montering. Foto: Tron Høgvold
FEIL: De lysegrå feltene i kjølepastaen er luftbobler og oppstår fordi kjølepastaen er smurt jevnt utover før montering. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Pastaen vil da presses jevnt utover mellom prosessor og prosessorkjøler, og det vil ikke oppstå noen luftbobler. Så enkelt er det.

På illustrasjonsbildene har vi brukt et stykke pleksiglass for å illustrere hva som skjer når de to ulike påføringsmetodene benyttes.

Du vil kanskje tenke at det er uheldig at «dært-metoden» ikke gir pasta over hele prosessoren, men her er det viktig å tenke på hvordan prosessoren virkelig er satt sammen.


Optimal kontakt Metallflaten som dekker hele oversiden av prosessoren er i virkeligheten en såkalt varmespreder.

Selve prosessorkjernen som skal kjøles sitter i midten under denne varmesprederen, så det viktigste er å skape optimal, bobleløs kontakt rundt prosessorkjernen.

Hvis du har sett en originalkjøler fra Intel, vet du også at kontaktpunktet mot prosessoren på disse kjølerne er rundt og ikke dekker hele den firkantede varmesprederen.

To og fire kjerner Dette bringer oss til neste sentrale poeng: Ikke alle prosessorkjerner står likt i forhold til varmesprederen, selv om alle prosessorer ser mer eller mindre like ut.

En dobbeltkjerneprosessor kan ha prosessorkjernene liggende ved siden av hverandre vertikalt, mens en annen dobbeltkjerneprosessor kan ha dem ved siden av hverandre horisontalt.

DÆRT: Er du usikker på påføringsmetoden for din prosessor, så er en dært det sikreste valget. Foto: Tron Høgvold
DÆRT: Er du usikker på påføringsmetoden for din prosessor, så er en dært det sikreste valget. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Derfor anbefaler Arctic Silver, som er en godt kjent produsent av kjølepasta, tre forskjellige påføringsmetoder: En dært i midten av prosessoren, en horisontal linje og en vertikal linje, alt avhengig av hvilken prosessor du har.


Legg i en liten linje For AMD-prosessorer er det stort sett bare «dært-metoden» som gjelder, mens for Intel gjelder både dært og horisontal og vertikal linje.

En liten linje gir imidlertid stort sett samme resultat som en dært, er vår erfaring.

Den gamle metoden med å smøre et jevnt lag utover, anbefales stort sett bare på mobile prosessorer som ikke har denne store varmesprederen som vi er vant med på prosessorer for stasjonære.

Besøk derfor Arctic Silver for å finne ut hva den optimale påleggingsmetoden er for din prosessor. Er du i tvil og ikke greier å finne ut hvilken prosessor du har, legg en dært i midten.


Påfør ny pasta Hvis du vet du har påført pasta på «gamlemåten», bør du absolutt åpne opp PC-en, tørke av den gamle pastaen og gjøre det på nytt. Men husk å bruke en kjølepasta som flyter lett.

Har du en gammel tube i skuffen, så forviss deg om at den ikke er blitt gammel, hard og uttørket. Da har den nemlig mistet sine flytegenskaper.

Hvis du vil gjøre alt riktig, kan du også bruke rengjøringsmidler som er laget nettopp for dette, men du kommer langt med å tørke vekk den gamle pastaen med et papirlommetørkle.

RIKIG: Slik skal kjølepastaen se ut når kjøleren er klemt mot prosessoren. Her er det brukt en glassplate for å vise effekten. Foto: Tron Høgvold
RIKIG: Slik skal kjølepastaen se ut når kjøleren er klemt mot prosessoren. Her er det brukt en glassplate for å vise effekten. Foto: Tron Høgvold Vis mer

Ønsker du en støysvak PC bør du også se på våre 20 støydemingtips her.


Fortell gjerne om dine erfaringer med legging av kjølepasta på vår Facebook-side.


Les også:

Slik får du mer ut av batteriet på din bærbare PC

Rimelig bærbar PC får terningkast 6 i test

Test: Samsungs lekre utfordrer til Macbook

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.