HVOR MYE KAN DU? Selv om du bruker Safari ofte på din Iphone eller Ipad, hvor mange av funksjonene kjenner du egentlig til? Foto: KIRSTI ØSTVANG
HVOR MYE KAN DU? Selv om du bruker Safari ofte på din Iphone eller Ipad, hvor mange av funksjonene kjenner du egentlig til? Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Surf smartere på Iphone

Her er triksene du bør kunne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dinside: Safari er den mest brukte nettleseren på iOS. Ikke så rart, siden den er alene om å få lov til å være standardvalg i Apples mobiloperativsystem.

Iphone- og Ipad-brukere kan bruke andre nettlesere, som for eksempel Chrome og Opera, men alle lenker du trykker på i andre apper, åpnes automatisk i Safari.

Heldigvis er Apples nettleser veldig enkel å bruke, samtidig som den også har en del smarte funksjoner.

Men kan du dem alle?

Her er noen tips til smartere og mer effektiv bruk av Safari i iOS.

Les også: Slik blir det lettere å lese på Iphone

Sveip fram og tilbake Du trenger ikke bruke pilene på navigasjonslinjen nederst for å komme deg fram og tilbake mellom nettsider. Du kan gjøre det enda enklere bare ved å sveipe fingeren på skjermen.

For å gå tilbake en side, dra fingeren fra venstre side og mot midten av skjermen. For å gå fram igjen, dra fingeren fra høyre side.

Gå til toppen Hvis du har skrollet deg helt nederst på en side, må du ikke skrolle helt opp igjen manuelt. Du kan enkelt «hoppe» til toppen igjen ved å dobbelttrykke på linjen over adressefeltet.

Legg nettsider til favoritter Når du åpner en ny fane, vil du få opp en slags hjemskjerm for dine favoritt-nettsider; et rutenett med bokmerker i form av firkantede ikoner som du kan trykke på for å åpne.

<strong>SØK I SIDER:</strong> Leter du etter noe helt spesifikt på en nettside, kan du enkelt søke det opp. Alle treff merkes tydelig med gult. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SØK I SIDER: Leter du etter noe helt spesifikt på en nettside, kan du enkelt søke det opp. Alle treff merkes tydelig med gult. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Du kan omorganisere og flytte på bokmerkene som du vil. Bare trykk og holde på ikonet du vil flytte, og så dra det til ønsket plassering og slipp.

For å legge til en nettside som favoritt, åpner du den i nettleseren, trykker på deleknappen, velger Legg til bokmerke og lagrer den i mappen Favoritter.

Du kan selv velge hvilken mappe som skal være Favoritter-mappen ved å gå til Innstillinger > Safari > Favoritter.

Synkroniser data med iCloud Med iCloud kan du synkronisere data som bokmerker, åpne faner, passord og så videre, og få tilgang til dem i Safari på tvers av enhetene dine, så vel iOS som Mac OS X.

Du aktiverer tjenesten ved å gå til Innstillinger > iCloud. Herfra kan du velge hva som skal bli synkronisert.

Men: Siden Safari ikke lenger utvikles for Windows, tilbyr Apple egne tillegg for å synkronisere bokmerker med Chrome, Firefox og Internet Explorer.

Finn tekst på en nettside Safari lar deg søke etter tekst på en nettside, men funksjonen har blitt litt vanskelig å finne etter at Apple slo sammen adressefeltet og søkefeltet.

For å gjøre et søk på en side, trykk på adressefelt og skriv inn det du leter etter.

<strong>FAVORITTER:</strong> Lagrer du nettsider under Favoritter, får du raskt tilgang til dem når du åpner en ny fane. Foto: KIRSTI ØSTVANG
FAVORITTER: Lagrer du nettsider under Favoritter, får du raskt tilgang til dem når du åpner en ny fane. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Bla helt nederst i lista som dukker opp, til du kommer til «På denne siden». Trykk på «Finn søkeord» for å få opp søkeresultater.

Forenklet lesing Safari kommer med en lesemodus som forenkler artikler på nettsider.

Det vil si at den stripper vekk alt bortsett fra det viktige innholdet. Spesielt kjekt om du er inne på en nettside ikke tilpasset for mobil.

For å lese en side i forenklet modus, trykk på ikonet på venstre side i Safaris adressefelt. Det er svart med hvite streker.

Lukk alle faner samtidig I iOS 7 fikk Safari en ny type fanevisning hvor du kan lukke faner ved å sveipe dem ut av skjermen.

Kjekt, men har du mange faner åpne samtidig, kan det fort bli mye jobb. Det finnes imidlertid et lite triks som lar deg lukke alle faner samtidig.

Åpne fanevisningen, og trykk på Privat nederst til venstre. Trykk deretter på Lukk alle.

Alle de åpne fanene vil da lukkes, men husk at du da har skrudd på privat surfemodus. Hvis du vil skru den av igjen, trykk på Privat en gang til.

Blokkere nettsider Hvis du har barn som bruker din Iphone eller Ipad, kan du sette restriksjoner på hvilke nettsider du ikke vil at de skal gå inn på.

<strong>SØK I SIDER:</strong> Leter du etter noe helt spesifikt på en nettside, kan du enkelt søke det opp. Alle treff merkes tydelig med gult. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SØK I SIDER: Leter du etter noe helt spesifikt på en nettside, kan du enkelt søke det opp. Alle treff merkes tydelig med gult. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Gå til Innstillinger > Generelt > Restriksjoner for å aktivere funksjonen. Bla ned til Tillatt innhold: og velg Nettsteder.

Her har du to sperremuligheter:

Begrens innhold for voksne: Vil blokkere tilgang til mange (men ikke alle) nettsteder for voksne automatisk. Bare bestemte nettsteder: Vil gi bare gi tilgang til et utvalg nettsteder.
På begge alternativene kan du også velge nøyaktig hvilke nettsteder som er tillatt og ikke.

(Kilder: HowToGeek, iPhoneHacks, iMore)

Har du noen flere smarte tips? Del dem gjerne i kommentarfeltet under!

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.

<strong>BARE TEKST:</strong> Til høyre ser du hvordan en artikkel kan se ut i Safari når du stripper den for alt bortsett fra innholdet. Foto: KIRSTI ØSTVANG
BARE TEKST: Til høyre ser du hvordan en artikkel kan se ut i Safari når du stripper den for alt bortsett fra innholdet. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
<strong>LUKK ALT:</strong> Med en liten omvei kan du lukke alle sider du har åpne. Foto: KIRSTI ØSTVANG
LUKK ALT: Med en liten omvei kan du lukke alle sider du har åpne. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer