Surf, strand og supermat

I Sydney gjelder det å holde sommerkroppen hele året, derfor har storbyen «Down Under» blitt supermathovedstad.

SUNNE SYDNEY: I helsekostkolonialen The Health Emporium Ved Bondi Beach serverer butikksjef Brittni Giles sunne og grønne smoothies. Eller hva med vegansk iskrem eller en inspirerende kokebok? Foto: Mari Bareksten
SUNNE SYDNEY: I helsekostkolonialen The Health Emporium Ved Bondi Beach serverer butikksjef Brittni Giles sunne og grønne smoothies. Eller hva med vegansk iskrem eller en inspirerende kokebok? Foto: Mari BarekstenVis mer

(SYDNEY, AUSTRALIA) Australias største by kan skilte med rundt 100 strender, og med sommerlige temperaturer hele året er det mange som passer på å holde «sommerkroppen» året rundt.

SUNNHETSIDEAL: Davin Glick (20) tror det er lettere å prioritere en sunn livsstil når man bor nærme stranden og hele tiden går i lettkledd tøy. 20-åringen trener flere ganger om dagen, og spiser sunt. Foto: Mari Bareksten
SUNNHETSIDEAL: Davin Glick (20) tror det er lettere å prioritere en sunn livsstil når man bor nærme stranden og hele tiden går i lettkledd tøy. 20-åringen trener flere ganger om dagen, og spiser sunt. Foto: Mari Bareksten Vis mer

- Det er veldig mange i dette området som er mer enn middels opptatt av å holde kroppen stram, sier Jack O’Toole (26). Han er ute og jogger langs den seks kilometer lange kystvandringen fra Coogee Beach til Bondi Beach.

Blant oss turister er dette en svært populær dagstur som byr på kritthvite strender, imponerende klippeformasjoner og surfebølger i alle størrelser.

Helt siden badeforbudet opphørte i Australia i 1902 har strendene hatt en naturlig plass i de fleste sydneybeboeres liv, enten om de kommer hit for å slappe av, grille, surfe eller jogge. Og det er overraskende hvor mange som gjør det siste.

Strandliv og muskelfleksing

På Bondi Beach, kystvandringens siste stopp, er kroppsfokuset ekstra tydelig. Trente kropper jogger frem og tilbake på den om lag én kilometer lange stranden, et titalls surfere sitter på brettene sine og venter på den perfekte bølgen, mens andre flekser musklene sine på utendørshelsestudioet nord på stranden.

Dette er hjemmebanen til de kjente og veltrente livredderne fra realityserien «Bondi Rescue», det er her badebuksemerket Speedo ble oppfunnet i 1928, og her er juicer er byttet ut med sunne supermat-smoothies – lagd med råvarer som er eksepsjonelt næringsrike.

Superfood-hovedstad

- Bondi er Australias supermathovedstad, sier Davin Glick (20) og tar enda en kroppsheving.

HELSEKOST: Økologiske grønnsaker og sunne smoothies er hverdagskost for mange sydneybeboere. Foto: Mari Bareksten
HELSEKOST: Økologiske grønnsaker og sunne smoothies er hverdagskost for mange sydneybeboere. Foto: Mari Bareksten Vis mer

Han pleier å jogge på stranden om morgenen, og trene på treningsstudioet utendørs om ettermiddagen. Mellom treningsøktene drikker han grønne shakes og spiser økologiske grønnsaker.

- Jeg tror det er lettere å prioritere en sunn livsstil når man bor så nærme stranden og hele tiden går i lettkledd, sier den veltrente tjueåringen.

En lokal favoritt er helsekostkolonialen «The Health Emporium». Dette er en butikk som selger alt fra grønnsaker og chiafrø, til sunne kokebøker og supermat-smoothies.

Sunnhet smitter

- Jeg anbefaler Green Super Goodness, svarer den blide butikksjefen Brittni Giles på spørsmål om hvilken smoothie vi skal velge. Den inneholder både grønnkål, avocado og økologisk kokosmelk. Med den grønne drikken i hånda tar vi bussen fra Bondi til Sydney.

For det er ikke bare på strendene folk er sunne. Sunnhetsidealet har også smittet over på Sydneys befolkning generelt, og i den hippe bydelen Newtown finnes det til og med supermatsushi.

- Sydney er en trendy by, og det er svært trendy å være sunn, sier Guy Renner, gründeren av den lille veganske sushirestauranten Superfood Sushi.

Han setter en trefjøl fremfor oss med noe som ligner på syv sushibiter, men fisken er byttet ut med ingredienser som valnøtter, søtpotet, tang, vannmelon, squash og tofu.

Man vet at en by er sunn når til og med sushien kommer som supermat.


SYDNEYS «LØKKA»: Langs King Street, i bydelen Newtown, ligger det ene trendy spisestedet etter den andre, og bydelen gir assosiasjoner til både Grünerløkka og Grønland. Her finner man mat fra alle verdens hjørner og helsebutikker som selger açai og quinoa. Foto: Mari Bareksten
SYDNEYS «LØKKA»: Langs King Street, i bydelen Newtown, ligger det ene trendy spisestedet etter den andre, og bydelen gir assosiasjoner til både Grünerløkka og Grønland. Her finner man mat fra alle verdens hjørner og helsebutikker som selger açai og quinoa. Foto: Mari Bareksten Vis mer