NORDMENN KAN: Stadig flere nordmenn liker rå fisk. Mange kan etterhvert kunsten å lage sushi. Foto: METTE MØLLER
NORDMENN KAN: Stadig flere nordmenn liker rå fisk. Mange kan etterhvert kunsten å lage sushi. Foto: METTE MØLLERVis mer

Sushi er blitt gatemat og kosemat som vi lager selv

Ennå ikke prøvd selv? Sjekk ut oppskriftene nedenfor.

• Flere matsaker på db.no/mat

Kjøpte du et sushi-kit og en flaske japansk riseddik sist du var i butikken er du i godt selskap.

Sushi har gått fra å være noe vi «gjerne skulle» laget, til noe vi faktisk lager hjemme.

Hver fjerde nordmann som har spist sushi i løpet av det siste året, har også laget sushi hjemme.

ENKELT : Mange barn hater fisk, men elsker sushi. Her fra et sushikurs på Gladmatfestivalen i Stavanger. Arkivfoto: SVEINUNG U. YSTAD
ENKELT : Mange barn hater fisk, men elsker sushi. Her fra et sushikurs på Gladmatfestivalen i Stavanger. Arkivfoto: SVEINUNG U. YSTAD Vis mer

Ifølge Norges sjømatråd spiste vi sushi for nesten 800 millioner kroner i fjor, en økning på ti prosent fra året før.

Bedre kvalitet Prøvde du sushi fra supern for noen år siden, var opplevelsen ofte en nedtur.

Coop var blant dem som måtte love bot og bedring etter en test. Sushien både luktet vondt og smakte dårlig.

SUSHI PÅ NORSK:  Arne Brimis lakseruller med byggryn. Foto: METTE MØLLER
SUSHI PÅ NORSK: Arne Brimis lakseruller med byggryn. Foto: METTE MØLLER Vis mer

I år kommer vi til å bruke nesten en kvart milliard kroner på sushi som vi lager sjøl eller kjøper i kiosk eller butikk.

Vi kan våre ting nå, vet hvilken loin vi trenger til hvilke retter, og hvordan ting uttales.

Vi kan sylte vår egen sushi-ingefær, og vi vet utmerket godt at det er fisken og ikke risen som skal dyppes i soyasausen.

Kaster etter oss Det er laks overalt. Også på bensinstasjonen.

 «De kaster laksen etter deg», sier Else Kåss Furuset i et intervju med bladet KK-Spis nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

EKSKLUSIVT : 15 år etter at sushien kom til Norge, lager vi den ofte selv eller kjøper den i butikken. Men fremdeles spiser vi mest sushu på restaurant. I Oslo er Alex Sushi Tjuvholmen regnet som det mest eksklusive sushistedet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
EKSKLUSIVT : 15 år etter at sushien kom til Norge, lager vi den ofte selv eller kjøper den i butikken. Men fremdeles spiser vi mest sushu på restaurant. I Oslo er Alex Sushi Tjuvholmen regnet som det mest eksklusive sushistedet. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Har vi fått nok laks?

-Jeg ser poenget hennes, men laks er anvendelig og folk er opptatt av helse. Veksten ser ikke ut til å stoppe, sier Salma-sjef Trym Eidem Gundersen.

Flere liker Ifølge Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) synes nesten hver tredje nordmann nå at sushi og sashimi smaker «veldig godt».

Vi er tryggere på ubearbeidet fisk. Å servere fisken rå oppfattes ikke lenger som sært.

- Rettene oppfattes som sunne. Fisk med magert og riktig fett har et minimalistisk preg og er en motsats til konvensjonell amerikansk fastfood, sier forsker Annechen Bugge i en pressemelding.

Sushi mot pizza I USA har de spist sushi imange tiår. I Øst-Europa og Russland er de ny-begeistret. Også i Vest-Europa fortsetter bølgen.

MAKI: Maki kan du lage på mange forskjellige måter. Foto: METTE MØLLER
MAKI: Maki kan du lage på mange forskjellige måter. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Ifølge konsumentanalytiker Rørtveit i Norges sjømatråd leverer franske cateringsbedrifter nå mer sushi enn pizza på dørene i Paris.

Agnete Ryeng fra forskningsinstituttet Nofima forsker på sushitrenden. Hun noterer at sushi har gått fra å være byfenomen til nasjonal mattrend.

- Også disse mattrendene startet som eksotisk mat på restauranter før de erobret sofakrokene og fredagskveldene våre, sier hun til Norges Sjømatråd.

Allerede for flere år siden ble sushi kalt den nye tacoen.

Å servere laksen uten for mye kluss er ofte aller best. Har du lyst på en vri, prøv en av oppskriftene nedenfor.

Gatemat Laksen vinner terreng i mange land. I 2014 ble det sendt laks bare til Japan for 1.7 milliarder kroner.

ENKEL: Sashimi med chili, honning og grønt. Foto: SALMA
ENKEL: Sashimi med chili, honning og grønt. Foto: SALMA Vis mer

Ferdige kit som salma raw har gjort sushi mer tilgjengelig i Norge. Holdbarheten er nå ni dager. Det gjør ting lettere, ifølge Trym Eidem Gundersen i Salma.

Sushi er blitt et alternativ når du skal ha mat i farta på gata. Kioskmarkedet har hatt en markant økning.

Men pølsa og burgeren er fremdeles mye enklere å få tak i enn salaten og sushien.

- Tilgjengeligheten av sunn hurtigmat er ennå et problem i Norge, sier forsker SIFO-forsker Annechen Bugge .