Svært mange syklister bryter denne loven

- Påbudet er helt unødvendig, ifølge ekspert.

HAR DU REFLEKS HER? Hvis ikke, bryter du strengt tatt trafikkreglene. Foto: THOMAS STRZELECKI
HAR DU REFLEKS HER? Hvis ikke, bryter du strengt tatt trafikkreglene. Foto: THOMAS STRZELECKIVis mer

Det er ikke nok å ha en skikkelig bra sykkel-lykt. Trafikkreglene er klare også når det gjelder pedalene: «På begge sider av pedalene skal det være hvit eller gul refleks.»

Dette er fra paragraf 5 fra Forskrift om krav til sykkel, som handler om påbudt bruk av lys og refleks på sykkel. Det er en regel denne vanvittige sykkelen bryter med glans.

Mange som manglet Men er det egentlig noen som vet at dette er påbudt? Og er det noen som egentlig bryr seg? DinSide tok en fem-minutters rundtur i nabolaget og oppdaget at rundt 30 prosent av alle de parkerte syklene manglet refleks på pedalen. Og, nei, det var ikke sykler som var parkert for godt.

- Refleks på pedalene er etter min mening bare tull. Så lenge du har gode lys foran og bak på sykkelen, er du synlig i trafikken, sier journalist Henrik Mühlbradt hos Sykkelmagasinet.

Men Mühlbradt understreker at det er viktig at lyset også kan sees fra siden av sykkelen, og at dét ofte er forskjellen på en god og dårlig sykkellykt.

- Alternativt kan det være aktuelt med reflekser i eikene. Det er greit å supplere med refleks foran og bak også, til nødbruk om batteriet på lyktene skulle gå.

«Det handler om sikkerhet»
Harald Gjelsvik hos Trafikant- og kjøretøyavdelingen ved Statens vegvesen er ikke enig:

- Nei, det handler om sikkerhet. Andre trafikanter ser lettere ytterpunktene på sykkelen når pedalene beveger seg opp og ned. Det synliggjør syklisten på en bedre måte enn hvis man bare hadde brukt lys.

Gjelsvik sier man ikke kan risikere å få bot hvis man mangler refleks på sykkelpedalene, det skrives først ut et forenklet forelegg på 900 kroner når lys mangler på sykkelen.

Hva med klikkpedaler? I paragrafen heter det også at «Ved bruk av sykkel utstyrt med klikkpedaler hvorpå det ikke kan monteres refleks, skal sykkelen ha refleks på pedalarmene».

Hvorvidt dette blir fulgt opp av de som bruker klikkpedaler, er en annen sak. Gjelsvik sier likevel de har to alternativer:

- Det finnes «tosidige» klikkpedaler hvor det er mulighet til å feste refleks på pedalene, alternativt kan refleks være festet på pedalarmene.

En god reserve Sykkeljournalist Henrik Mühlbradt sier han aldri har sett noen bruke refleks på krankarmene, og sier at refleks på klikkpedaler kan være litt trøblete. Han mener det finnes likevel produkter som kan være en løsning for klikkpedalbrukere.

Paal Ove Sodefjed hos Trygg Trafikk sier at det er mange som ikke tar refleks på sykkel alvorlig, men påpeker at refleks kan være en god sikring for dem som for eksempel sykler hjem fra jobb.

- Det er mange som glemmer at den sykkelturen de tar hjem etter jobb ender i mørke, og hvis du da ikke har sykkelklær med refleks eller hvis lykten skulle svikte, er du tilnærmet usynlig i trafikken. Vi har fått en del henvendelser fra bilister om akkurat dette problemet.

Les også:

Pedaler med anti-skli? Sjekk disse
Sykkel-låsen du trenger flere av
Hvor gjør du av sykkelhjelmen?